Frodo - Misiowe Marzenie, Vincent Ragella i Fricco Britabby

Zapraszam do prezentacji Waszych kotów, wszelakiej maści, rasy i pochodzenia :)
Awatar użytkownika
Agnieszka7714

Post autor: Agnieszka7714 »

ja znalazłam to
http://www.doz.pl/zdrowie/h1418-Morfolo ... _obwodowej
nie biorę pod uwagę norm, bo to ludzkie, bardziej chodzi mi o wyjaśnienie skrótów i przyczyn podwyższenia.
Wariuję ;-(
Awatar użytkownika
Julcik
Agilisowy Rezydent
Hodowla: ClarusCattus*PL
Kontakt:

Post autor: Julcik »

Agnieszko ja wiem,że to łatwo mówić,ale będzie dobrze. :hug: Skróty wyjaśniłam w poprzednim poście. Teraz spróbuję znaleźć przyczyny podwyższenia. Trzeba czekać do wizyty u weta. On wyjaśni najlepiej.
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

To przesiewowe badanie tylko, szkoda, że nie jest pełne. Na pewno osłabiona jest wątroba, ale to w przypadku Frodo było do przewidzenia po kuracji z grzybkami - trzeba ją teraz podreperować. Nie ma, niestety, innych parametrów wątrobowych, ale te na pewno wystarczą lekarzowi, żeby dobrać coś na wzmocnienie wątroby. Albo zaleci dodatkowe badania, ale wyniki nie są jakoś dramatycznie podwyższone. Frodo jest przecież po przejściach i po poważnym leczeniu.

Głowa do góry, w poniedziałek lekarz zaleci coś na wzmocnienie i odbudowę wątroby.
Awatar użytkownika
Elwira

Post autor: Elwira »

Wszystko będzie dobrze, skoro nawet Pani Dorota tak piszę :hug:

Dużo zdrówka Wam życzymy w nadchodzącym Nowym Roku 2012 oraz spełnienia wszystkich marzeń :) !!!!!! :kwiatek: :kotek: :kotek:

Ps: czy moglibyście założyć jakiś dodatkowy temat o wynikach badań i jak je czytać i skopiować te informację???? Chyba że taki już istnieje tylko ja nie doczytałam :/.... Takie informację mogą być bardzo przydatne...
Awatar użytkownika
Agnieszka7714

Post autor: Agnieszka7714 »

Dorszka pisze:To przesiewowe badanie tylko, szkoda, że nie jest pełne. Na pewno osłabiona jest wątroba, ale to w przypadku Frodo było do przewidzenia po kuracji z grzybkami - trzeba ją teraz podreperować. Nie ma, niestety, innych parametrów wątrobowych, ale te na pewno wystarczą lekarzowi, żeby dobrać coś na wzmocnienie wątroby. Albo zaleci dodatkowe badania, ale wyniki nie są jakoś dramatycznie podwyższone. Frodo jest przecież po przejściach i po poważnym leczeniu.

Głowa do góry, w poniedziałek lekarz zaleci coś na wzmocnienie i odbudowę wątroby.
Pani Dorotko, wyników robionych było bardzo dużo. Łącznie na kartce jest 34 wyników. Chyba, że to też nie wszystkie. Napisałam tylko te najbardziej odbiegające od normy. Wiem, że pewnie panikuję, ale przy tylu diagnozach człowiek sam zaczyna się gubić.
Byłam u weta już w sobotę rano. Obejrzał wyniki, pokiwał głową i kazał wziąść się w garść. Więc tak, próby wątrobowe są w normie, nie ma podwyższonych więc kuracja pieczarkowa nie zniszczyła na szczęście wątroby. Tym nie musimy się martwić. Dr Molenda stawia na nerki lub zespół eosynofilowy (nie wiem czy dobrze zapamiętałam, starałam sobie wszystko zapisać, aby w razie wątpliwości wrócić do informacji). Na początek robimy pełne usg brzucha, aby wykluczyć chorobę immunologiczną jelit. Jeżeli usg nie wykaże zmian, zabieramy się za nerki (mamy przy okazji poprosić o usg) i do miesiąca powtarzamy ponownie badania.
W kale brak pasożytów i bakterii. Pokarm trawiony prawidłowo.
Pierwsze zadanie to złapać na klinikach dr Atamaniuka, będzie ciężko, bo jest słabo uchwytny. Jeśli ma ktoś specjalistę od usg, prosiłabym o polecenie.
Awatar użytkownika
Gosia i Ira
Hodowca
Kontakt:

Post autor: Gosia i Ira »

dużo zdrówka życzę i trzymam mocno kciuki <ok>
Awatar użytkownika
Mago
Super Admin
Kontakt:

Post autor: Mago »

Agnieszko, przytulam mocno, bo wiem jak takie sytuacje rozwalają człowieka :hug:
A dla Froda dużo głasków :kotek:
Awatar użytkownika
manita
Agilisowy Rezydent
Kontakt:

Post autor: manita »

dla Froda :kotek:
Awatar użytkownika
mimbla
Kontakt:

Post autor: mimbla »

Trzymam kciuki za łowy na klinikach. Niech już będzie wiadomo, z czym ta walka. :hug:
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Trzymam kciuki za Froda <ok>
Agnieszko, ja mam dobrego weta, który bardzo dokładnie robi usg, ale w Zabrzu. Pewnie Cię to nie urządza, bo za daleko masz.
Zablokowany