Megi i Fibi :)
- Renia
Czyli wszystko ok
Bo myślałam, że to moja wina, że jej tak ten brzusio dynda, a to jednak całkiem powszechne. Już jestem chyba trochę przewrażliwiona przez te kłopoty Megusi. Muszę trochę wrzucić na luz. Te futrzaki pochłonęły mnie bez reszty..Mama mówi, żebym się dzieciątka dorobiła, a nie tak tylko o kotach gadała <rotfl> <rotfl>
- mimbla
- Kontakt:
HahahahahaRenia i MEGAN pisze:Mama mówi, żebym się dzieciątka dorobiła, a nie tak tylko o kotach gadała <rotfl> <rotfl>
Moi rodzice już się oswoili z myślą, że wnuki będą tylko te miauczące i pod choinkę im prezenty kupują
Mi się też wydawało, że Iggy trochę zbyt okrągły, ale pani wet uspokoiła. Widzisz- obie jesteśmy w tej samej sytuacji- mamy w domu dwa zupełnie różnie zbudowane koty. I mikre doświadczenie w kociarstwie brytyjskim
-
effendi
- Hodowca
- Hodowla: Effendi * PL
- Kontakt:
podpisuje sie pod tym co napisała Mago. Tym bardziej ze karma dla kastratów zakwasza mocz a nie kazdemu kotu jest to potrzebne. my mamy w domu 4,5 letnia kastratke norweska która jest stale własciwie na kittenie ( u nas głownie kitten jest dla kotow bo albo mamy kociaki, albo kotke w ciązy albo karmiącą i trudno upilnowac zeby Didi nie jadła). I ona pieknie trzyma waga, nie jest ani ociupinke otyła, wyniki ma wzorcowe.
No i dodatkowo trzeba tez patrzec na rodziców. ojciec miotu F jest duzy, ma masywna budowe i dzieci wdały sie w niego. dlatego nie mozna ich porownywac z innymi kotami w podobnym wieku, ale po mniejszych rodzicach. To tak jak z ludzmi - jedni sa drobniejszej budowy a inni maja masywniejsze kosci.
Warto sprawdzac jedynie co jakis czas mocz, czy ma własciwe PH i ewentualnie w razie zlych wyników podac urinary lub paste specjalistyczna. Ale tez nie oznacza to ze kot na taka przechodzi na stale. U Amber taki problem wystapił mimo ze nie jest kastratka i po ok. 2 miesiacach podawania pasty ph wrociło do normy i nadal jest ok.
No i dodatkowo trzeba tez patrzec na rodziców. ojciec miotu F jest duzy, ma masywna budowe i dzieci wdały sie w niego. dlatego nie mozna ich porownywac z innymi kotami w podobnym wieku, ale po mniejszych rodzicach. To tak jak z ludzmi - jedni sa drobniejszej budowy a inni maja masywniejsze kosci.
Warto sprawdzac jedynie co jakis czas mocz, czy ma własciwe PH i ewentualnie w razie zlych wyników podac urinary lub paste specjalistyczna. Ale tez nie oznacza to ze kot na taka przechodzi na stale. U Amber taki problem wystapił mimo ze nie jest kastratka i po ok. 2 miesiacach podawania pasty ph wrociło do normy i nadal jest ok.
- Renia
To zabieram ją w takim razie na badanie moczu i nie będę zmieniać karmy póki co, albo będę mieszać, bo one lubią tego sensitiva, a growth czasami już widać było nie podchodził, więc dla urozmaicenia mogą wsuwać. Całe szczęście, że obie karmy nie powodują u nich żadnych perturbacji, bo jak sobie przypomnę pierwsze tygodnie Fibi u nas, jak to prawie wszystko jej szkodziło... to teraz się cieszę każdego dnia jak widzę fajną zwartą kupkę w kuwecie <klaszcze>
A ostatnio zmieniliśmy żwirek z betonitowego na silikonowy Hilton i jestem bardzo zadowolona i koty również. Nic mi się po domu nie roznosi, a co najważniejsze nawet odrobinkę nie śmierdzi <tańczy> także zaprzyjaźniamy się z silikonem, tyle, że wymieniam go częściej niż producent zaleca, bo mi się podoba jego kolor na początku, a później to już niespecjalnie <lol>
A ostatnio zmieniliśmy żwirek z betonitowego na silikonowy Hilton i jestem bardzo zadowolona i koty również. Nic mi się po domu nie roznosi, a co najważniejsze nawet odrobinkę nie śmierdzi <tańczy> także zaprzyjaźniamy się z silikonem, tyle, że wymieniam go częściej niż producent zaleca, bo mi się podoba jego kolor na początku, a później to już niespecjalnie <lol>
- Renia
Próbowałąm robić te zdjęcia, ale Fibunia nie miała ochoty oderwać się od ziemi
Także brzuchola nie widać, jednak muszę zauważyć, że odkąd urządzamy regularne galopy za piłeczką widać poprawę i nie tracąc wagi widać, że ten flaczek jest bardziej zwarty i idzie do góry <klaszcze> także muszę iść w jej ślady i też trochę pogonić
Megunia czuje się dobrze, ale (jak pewnie widać) nie jes w najlepszej formie, trochę taka zmarnowana jest, ale wcale się nie dziwię, bo dzień w dzień wielka tableta i jeszcze bezczelnie pcham się jej z paluchami do pyszczka i dziąsła smaruję.

zrób mi jeszcze jedno zdjęcie to nie ręczę za siebie

I mój kochany smutasek

moja wygolona łapka. widać jaka pod futerkiem jestem chodziutka

Pani mówi, że wyglądam jak 7 nieszczęść

To powiedzcie jej, że już nie chce grzebania przy moim pysiu <diabeł>

Tylko ona mnie rozumie <serce>

Megunia czuje się dobrze, ale (jak pewnie widać) nie jes w najlepszej formie, trochę taka zmarnowana jest, ale wcale się nie dziwię, bo dzień w dzień wielka tableta i jeszcze bezczelnie pcham się jej z paluchami do pyszczka i dziąsła smaruję.

zrób mi jeszcze jedno zdjęcie to nie ręczę za siebie

I mój kochany smutasek

moja wygolona łapka. widać jaka pod futerkiem jestem chodziutka

Pani mówi, że wyglądam jak 7 nieszczęść

To powiedzcie jej, że już nie chce grzebania przy moim pysiu <diabeł>

Tylko ona mnie rozumie <serce>

- Duduś
- Hodowca
- Kontakt:
Nadrabiam zaleglosci : panny cudne , Megi wygląda ślicznie jakie tam 7 nieszczęść ... :-P
a wracajac do woreczka , lub faldki brzusznej jak kto woli , dobrym przykładem kota z talią osy ( i tego mu zazdroszczę ) jest mój Lucuś ktory , w pasie nic a brzuchem podłogę zamiata
Miziaki dla cudnych panienek
a wracajac do woreczka , lub faldki brzusznej jak kto woli , dobrym przykładem kota z talią osy ( i tego mu zazdroszczę ) jest mój Lucuś ktory , w pasie nic a brzuchem podłogę zamiata
Miziaki dla cudnych panienek
- Renia
Uff... kolejna wizyta za nami
Megusia wygląda już całkiem dobrze i czuje się znacznie lepiej, bryka broi, aż futro leci
Nie musimy już brać żadnych zastrzyków, tabletek, mazideł <klaszcze> Oczka czyściutkie, dziąsełka coraz jaśniejsze, uszka nie swędzą.
Tylko jakoś futerko na łapce nie chce odrosnąć odkąd ją ogolili do pobierania krwi..
Za tydzień idziemy na kontrolę i jeżeli jej stan się nie pogorszy, to sterylizujemy się <shock>
Fibusia też była na kontroli i z nią jest wszystko ok. Lekarz wciąż się upiera, że tłuszczyku za dużo i że powinna jednak mieć inną karmę... A ja już sama nie wiem.
Staram się jak mogę zrobić jej zdjęcie z boku, ale ten pieron nie ustoi w miejscu.
i tak sobie gonię za nią z aparatem a ta mi się śmieje w nos <serce>
Tak czy inaczej nie spocznę, aż nie dopnę swego.
Ale cieszę się bardzo, że zdrowotnie już się dobrze u nas w domku zrobiło.
Chcę również kupić im inny transporter, bo dzisiaj wiklina się ugięła pod dwoma kotami
Myślałam o takim
http://www.krakvet.pl/ferplast-transpor ... -2737.html
Czy taki rozmiar wystarczy na dwie dorosłe kotki?? Znacię wogóle tą firmę?? Bo babka w sklepie zoologicznym mi je polecała, że niedrogie a solidne. A ja się na tym nie znam..
Tylko jakoś futerko na łapce nie chce odrosnąć odkąd ją ogolili do pobierania krwi..
Za tydzień idziemy na kontrolę i jeżeli jej stan się nie pogorszy, to sterylizujemy się <shock>
Fibusia też była na kontroli i z nią jest wszystko ok. Lekarz wciąż się upiera, że tłuszczyku za dużo i że powinna jednak mieć inną karmę... A ja już sama nie wiem.
Staram się jak mogę zrobić jej zdjęcie z boku, ale ten pieron nie ustoi w miejscu.
Tak czy inaczej nie spocznę, aż nie dopnę swego.
Ale cieszę się bardzo, że zdrowotnie już się dobrze u nas w domku zrobiło.
Chcę również kupić im inny transporter, bo dzisiaj wiklina się ugięła pod dwoma kotami
Myślałam o takim
http://www.krakvet.pl/ferplast-transpor ... -2737.html
Czy taki rozmiar wystarczy na dwie dorosłe kotki?? Znacię wogóle tą firmę?? Bo babka w sklepie zoologicznym mi je polecała, że niedrogie a solidne. A ja się na tym nie znam..
-
kasia z gdyni
- Kontakt:
Ja mam taki
http://www.krakvet.pl/imac-transporter- ... -8086.html
jak zamawiałam miał byc inny ale nie było na stanie wiec jako zamiennik przysłali ten , jest naprawde duzy i dlatego MUSIAŁAM zorganizować drugiego kota, bo dla jednej Kotuni był zaduży <diabeł>
Głaski dla dziewczynek

http://www.krakvet.pl/imac-transporter- ... -8086.html
jak zamawiałam miał byc inny ale nie było na stanie wiec jako zamiennik przysłali ten , jest naprawde duzy i dlatego MUSIAŁAM zorganizować drugiego kota, bo dla jednej Kotuni był zaduży <diabeł>
Głaski dla dziewczynek