Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

ja uważam (bo tak sama zrobiłam), że lepiej poczekać i kupić coś porządnego, co dłużej posłuży kotkowi :-)
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Magic moim zdaniem szkoda pieniędzy wydawać na takie drapaki, które za moment (kot bardzo szybko rośnie) będą się chwiać pod ciężarem brytka i kot nie będzie miał odpowiedniej długości słupa na którym mógłby się wyciągnąć.
Jeżeli teraz nie masz na tyle funduszy, żeby kupić duży drapak, który jest solidnie wykonany i będzie służył na długie lata, to proponowałabym Ci kupić też solidny i na lata, ale który nie jest mocno rozbudowany, a ma porządny słup i na górze legowisko. Słup możesz zamówić jeszcze wyższy troszkę to będzie jeszcze lepiej. Może na zdjęciu wydaje się mały, ale w rzeczywistości jest całkiem spory. Mówię o takim KLIK Cena nieznacznie odbiega od tego co chcesz wydać, więc myślę że warto. A kiedyś w przyszłości, jak zdecydujesz się kupić duży drapak, to ten będziesz miała jako dodatkowy i się nie zmarnuje. Ja mam podobny, możesz zobaczyć proporcje względem kota TUTAJ (strona 17)
magic

Post autor: magic »

Soniu bardzo Ci dziękuję, bo dzięki Tobie przeczytałam wątek o konkursach z drapakami i w ostatnich minutach wzięłam udział w konkursie Hakan i załapałam się na listę wygranych - mam 30 % upustu na wybrany drapak <klaszcze> . Teraz tylko muszę się na coś zdecydować. Czy Ty polecasz ten który pokazywałaś na zdjęciu?
Jeszcze raz bardzo dziękuję :)
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

O to bardzo się cieszę, że udało Ci się wygrać upust <klaszcze>
A skoro masz upust to poleciłabym Ci jeszcze ten drapak KLIK
Tylko ja bym go troszkę zmodyfikowała. Ten wyższy słup zamówiłabym ciut wyższy np. 90 cm, albo 1 m i na nim zostawiłabym tą rozetę (koty bardzo lubią rozety), a na tym niższym słupie to zrezygnowałabym z tej rozety i zrobiła normalną kwadratową pułkę. Taka modyfikacja powinna nie zmienić za bardzo ceny. Skoro masz jednego kota to wydaje mi się, że dwie rozety są niepotrzebne, bo i tak pewnie kociak będzie wolał leżeć tam gdzie wyżej.
magic

Dziękuję za wskazówki. Rzeczywiście opcja, o której napisałaś jest całkiem fajna ;) Bardzo podoba mi się też ten drapak tylko się zastanawiam, bo na zdjęciu jest z tubą, a w opisie jej nie widzę. przeczytałam cały wątek o drapakach i teraz wiem, że kociaki najbardziej lubią rozetę i tubę (choć oczywiście nie ma reguły). Do 31 maja musze się zdecydowac - trudny wybór :-o
Awatar użytkownika
Agnieszka7714

Post autor: Agnieszka7714 »

Gratuluję wygranej. Drapaki bardzo fajne, trudny wybór. Ja patrząc na swoje futerka wybrałabym długi słup i przede wszystkim rozetę + szeroką półkę do wylegiwania się (myślałabym nad rynną). Trzymam kciuki za najlepszy wybór. :ok:
magic

Agnieszka7714 pisze:Gratuluję wygranej. Drapaki bardzo fajne, trudny wybór. Ja patrząc na swoje futerka wybrałabym długi słup i przede wszystkim rozetę + szeroką półkę do wylegiwania się (myślałabym nad rynną). Trzymam kciuki za najlepszy wybór. :ok:
Dziękuję :) Czy myślisz, że słup o wysokości 75 cm jest za mały? /bo taki jest najczęściej w opcji/
Awatar użytkownika
Agnieszka7714

Napisałam tak obserwując swoje koty. Ja robiłam drapak sama i nasze dwa słupy mają 1m długości, dwa pozostałe po 50 cm. I tak na tych długich koty wyciągają się (powoli zaczynają być za krótkie ;-)) ) , a na tych krótkich drapią. Co kot to inna historia, nie nadążysz za nimi :-) . Oczywiście jeżeli chciałabyś przedłużyć słupy to weź pod uwagę aby odległość pomiędzy półkami też była odpowiednia aby kot nie musiał zbyt wysoko skakać. Raczej aby to była forma swobodnych schodków.
Awatar użytkownika
Agnieszka7714

Fajowe są H04 i H05, ale zrobiłabym dłuższe słupy. Oczywiście oba proporcjonalnie. A moim marzeniem to jest H17 ;-))
magic

Agnieszka7714 pisze:Fajowe są H04 i H05, ale zrobiłabym dłuższe słupy. Oczywiście oba proporcjonalnie. A moim marzeniem to jest H17 ;-))
Ten ostatni naprawdę robi wrażenie, ale dla mnie jest zupełnie nieosiągalny niestety :( Ciężko jest wybrać coś fajnego, gdy się ma ograniczone finanse :( Ale bardzo dziękuję za cenne rady :)
Zablokowany