Drapaki
- Miss_Monroe
- Moderator
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Magic moim zdaniem szkoda pieniędzy wydawać na takie drapaki, które za moment (kot bardzo szybko rośnie) będą się chwiać pod ciężarem brytka i kot nie będzie miał odpowiedniej długości słupa na którym mógłby się wyciągnąć.
Jeżeli teraz nie masz na tyle funduszy, żeby kupić duży drapak, który jest solidnie wykonany i będzie służył na długie lata, to proponowałabym Ci kupić też solidny i na lata, ale który nie jest mocno rozbudowany, a ma porządny słup i na górze legowisko. Słup możesz zamówić jeszcze wyższy troszkę to będzie jeszcze lepiej. Może na zdjęciu wydaje się mały, ale w rzeczywistości jest całkiem spory. Mówię o takim KLIK Cena nieznacznie odbiega od tego co chcesz wydać, więc myślę że warto. A kiedyś w przyszłości, jak zdecydujesz się kupić duży drapak, to ten będziesz miała jako dodatkowy i się nie zmarnuje. Ja mam podobny, możesz zobaczyć proporcje względem kota TUTAJ (strona 17)
Jeżeli teraz nie masz na tyle funduszy, żeby kupić duży drapak, który jest solidnie wykonany i będzie służył na długie lata, to proponowałabym Ci kupić też solidny i na lata, ale który nie jest mocno rozbudowany, a ma porządny słup i na górze legowisko. Słup możesz zamówić jeszcze wyższy troszkę to będzie jeszcze lepiej. Może na zdjęciu wydaje się mały, ale w rzeczywistości jest całkiem spory. Mówię o takim KLIK Cena nieznacznie odbiega od tego co chcesz wydać, więc myślę że warto. A kiedyś w przyszłości, jak zdecydujesz się kupić duży drapak, to ten będziesz miała jako dodatkowy i się nie zmarnuje. Ja mam podobny, możesz zobaczyć proporcje względem kota TUTAJ (strona 17)
-
magic
Soniu bardzo Ci dziękuję, bo dzięki Tobie przeczytałam wątek o konkursach z drapakami i w ostatnich minutach wzięłam udział w konkursie Hakan i załapałam się na listę wygranych - mam 30 % upustu na wybrany drapak <klaszcze> . Teraz tylko muszę się na coś zdecydować. Czy Ty polecasz ten który pokazywałaś na zdjęciu?
Jeszcze raz bardzo dziękuję
Jeszcze raz bardzo dziękuję
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
O to bardzo się cieszę, że udało Ci się wygrać upust <klaszcze>
A skoro masz upust to poleciłabym Ci jeszcze ten drapak KLIK
Tylko ja bym go troszkę zmodyfikowała. Ten wyższy słup zamówiłabym ciut wyższy np. 90 cm, albo 1 m i na nim zostawiłabym tą rozetę (koty bardzo lubią rozety), a na tym niższym słupie to zrezygnowałabym z tej rozety i zrobiła normalną kwadratową pułkę. Taka modyfikacja powinna nie zmienić za bardzo ceny. Skoro masz jednego kota to wydaje mi się, że dwie rozety są niepotrzebne, bo i tak pewnie kociak będzie wolał leżeć tam gdzie wyżej.
A skoro masz upust to poleciłabym Ci jeszcze ten drapak KLIK
Tylko ja bym go troszkę zmodyfikowała. Ten wyższy słup zamówiłabym ciut wyższy np. 90 cm, albo 1 m i na nim zostawiłabym tą rozetę (koty bardzo lubią rozety), a na tym niższym słupie to zrezygnowałabym z tej rozety i zrobiła normalną kwadratową pułkę. Taka modyfikacja powinna nie zmienić za bardzo ceny. Skoro masz jednego kota to wydaje mi się, że dwie rozety są niepotrzebne, bo i tak pewnie kociak będzie wolał leżeć tam gdzie wyżej.
-
magic
Dziękuję za wskazówki. Rzeczywiście opcja, o której napisałaś jest całkiem fajna ;) Bardzo podoba mi się też ten drapak tylko się zastanawiam, bo na zdjęciu jest z tubą, a w opisie jej nie widzę. przeczytałam cały wątek o drapakach i teraz wiem, że kociaki najbardziej lubią rozetę i tubę (choć oczywiście nie ma reguły). Do 31 maja musze się zdecydowac - trudny wybór 
- Agnieszka7714
-
magic
DziękujęAgnieszka7714 pisze:Gratuluję wygranej. Drapaki bardzo fajne, trudny wybór. Ja patrząc na swoje futerka wybrałabym długi słup i przede wszystkim rozetę + szeroką półkę do wylegiwania się (myślałabym nad rynną). Trzymam kciuki za najlepszy wybór.
- Agnieszka7714
Napisałam tak obserwując swoje koty. Ja robiłam drapak sama i nasze dwa słupy mają 1m długości, dwa pozostałe po 50 cm. I tak na tych długich koty wyciągają się (powoli zaczynają być za krótkie
) , a na tych krótkich drapią. Co kot to inna historia, nie nadążysz za nimi :-) . Oczywiście jeżeli chciałabyś przedłużyć słupy to weź pod uwagę aby odległość pomiędzy półkami też była odpowiednia aby kot nie musiał zbyt wysoko skakać. Raczej aby to była forma swobodnych schodków.
- Agnieszka7714
-
magic
Ten ostatni naprawdę robi wrażenie, ale dla mnie jest zupełnie nieosiągalny niestetyAgnieszka7714 pisze:Fajowe są H04 i H05, ale zrobiłabym dłuższe słupy. Oczywiście oba proporcjonalnie. A moim marzeniem to jest H17