Huckelberry - Luludi*Pl

Zapraszam do prezentacji Waszych kotów, wszelakiej maści, rasy i pochodzenia :)
Awatar użytkownika
artur
Hodowca
Hodowla: Debricon*PL
Kontakt:

Post autor: artur »

Gratulacje, to naprawdę trafny wybór. Nasze kociaki będą miały wspólne mamy :)
Mamy z tej hodowli kotkę z poprzedniego miotu Guess Girl i jesteśmy nią zachwyceni :)
Awatar użytkownika
Paulina

Post autor: Paulina »

Dziękuje za miłe słowa :) Mam nadzieje, że czas upłynie szybko...teraz mogę czekać bo kotek już jest i czeka na mnie:)
Awatar użytkownika
asiek
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiek »

Piękny kotuś-pączuszek taki.Nie martw się czas szybko zleci a ty w tym czasie zdążysz przygotować wyprawkę <lol>
Awatar użytkownika
mimbla
Kontakt:

Post autor: mimbla »

Fantastycznie, że wreszcie się doczekałaś swojego ogonka <klaszcze>
mirakrzys
Hodowca
Hodowla: Arget Bri*pl
Kontakt:

Post autor: mirakrzys »

śliczny kociaczek <serce> pozostałe również śliczniutkie pysie <serce>
Awatar użytkownika
Paulina

a co powinnam przygotować na przyjazd kociaka?
Awatar użytkownika
asiek
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiek »

Na pewno ważny jest drapak.Dla naszego kocia robił go mąż więc trochę czasu zeszło.Kupiłam kuwetę(taką jak miał w hodowli) miseczki,transporter,parę zabawek.Nie kupiłam legowiska ale myślę,że dobrze bo mój kot śpi w przeróżnych miejscach preferując łóżko :aaa: .Chciałam,żeby kotek miał możliwość łatwego dojścia do kuwety w łazience więc zamontowaliśmy jeszcze małe uchylne drzwiczki-no ale to nie jest konieczne.
Awatar użytkownika
Diedra

Post autor: Diedra »

1. Transporterek. Kociak musi do Ciebie dojechać, później zaś móc w każdej chwili odwiedzić weterynarza lub wyjechać z Wami na weekend lub urlop.

2. Miseczki. Ten punkt większość kotów umieściłaby jako pierwszy :) U mnie każdy kot ma miseczkę na chrupki, mokrą karmę i wodę (która i tak najchętniej wypijana jest z psiej michy). Nemi, jako jedyna pijąca mleko i śmietankę, ma czwartą miseczkę - na nabiał.

3. Posłanko. Mimo iż większość kotów lubi spać w łóżku z ludźmi, muszą mieć możliwość poszukania samotności i drzemki "na swoim". U nas posłanko stoi na parapecie - można drzemać jednym okiem, drugim obserwując sytuację na zewnątrz ;)

4. Kuweta, łopatka i żwirek. Typ kuwety warto omówić z hodowcą - jeśli w hodowli stosowane były "kryte" kuwety, kotek nie będzie miał problemów z używaniem ich. U nas kuwetki są otwarte - lubię kontrolować stan wzrokowo, wtedy mam pewność, że... nie zapomnę o sprzątnięciu. Żwirku używam bentonitowego o zapachu lawendowym. Polecam Benka, niedrogi, zbryla się fantastycznie, nie pyli. Nie lubię wersji kompakt, jest drobniutki i łatwiej wynieść go na łapkach. Łopatka - najlepsza sztywna i o podniesionych bokach - łatwiej przesiać żwirek.

5. Przybory kosmetyczne. U mnie kotki krótkowłose nie wymagają wiele pielęgnacji - podstawa to gilotynka do pazurów i szczotka. Suchy szampon na wypadek upapranych łapek - moje Panie nie przepadają za wodą, ale zawsze udaje im się wysypać lub wylać coś, czym można się upaćkać...

6. Apteczka. U nas zawiera preparaty, które pojawiały się w miarę potrzeb - emulsje i płyny do przemywania uszu, żel odrobaczający, wodę utlenioną, węgiel, maść douszną z antybiotykiem, obróżki przeciwkleszczowe, gazę, kołnierz pozabiegowy, maść witaminową itp.

7. Zabawki! Punkt dla kotów ważny prawie tak, jak jedzenie. U nas piórka na patyku, myszki, piłeczka z grzechotką, zabawki na gumce lub sznurku. Oprócz tego paczka kocimiętki, ale reaguje na nią tylko Nemi.

8. Drapak. Lub coś w zastępstwie. My mamy rulon starej wykładziny, którego nie mamy serca wyrzucić - okazał się być świetnym placem zabaw :)

9. Zapas karm. Tu też warto porozumieć się z hodowcą i ustalić, co kotek jadał do tej pory. Większość hodowców zaopatruje kociaka w zapas karmu, bardzo często na okres miesiąca. Mozna jednak poeksperymentować i STOPNIOWO próbować podawać inne karmy - trzeba jednak uważnie studiować skład i wybrać to, co jest wartościowe, ale i smakowite dla Twojego kotka :)
Awatar użytkownika
Paulina

no to musze powoli zaczynać gromadzić te wszystkie skarby :)
Awatar użytkownika
Paulina

a jak wasze kotki zachowywały się podcza pierwszych dni w nowych domach?? Powinnam zwrócić na coś szczególną uwagę ? :)
Zablokowany