Żwirek

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
elwiska3
Agilisowy Rezydent

Post autor: elwiska3 »

Lenka może się przyda taki link
http://artykuly.animalia.pl/artykuly.php?id=69

ten jest granulowany wiec drobniejszy http://www.zooplus.pl/shop/koty/zwirek_ ... nowy/31553

Karmelek miał Benka crystal - zapachy pochłaniał fajnie,
ale ja osobiście nie lubię niezbrylających się żwirków - żółty się robił i drażniło mnie to :-)

A może sepiolitowy by cię nie uczulał
sanicat też jest fajny bo nie pyli
http://www.kuchniapupila.pl/kot/czystos ... 8865&ext=A
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Danusia »

Lenka ,a może akurat ten co masz jest jakis trefny :-?

Po pierwsze to Gold fioletowy ,a przed nim był zawsze zielony ? i wczesniej nic sie nie działo ?
może do tego fioletowego czegoś innego użyli niz zwykle :-?
Moze jakis czynnik + upały i cos wylazło :-(
Ja fioletowy i zielony Cat Best używam od poczatku przygpdy z kotkami i mnie ,a ja jestem wyjatkowy okaz patologi alergicznej nic sie nie dzieje :ok:

Tzn chyba moge napisać ,że na poczatku troche mi zapach przeszkadzał( Kolorus koszmarnie dużo siusiał) ale chyba sie przyzwyczaiłam i teraz mam kuwetę blisko nosa i nic .
Akurat ostatnio bardzo skóra mi dęba staje kocham upały ( najgorszy okres dla mnie to lato),
a w kuwecie jestem minimum 3 razy dziennie.
Co natura to natura jakos te inne żwirki mnie nie przekonują.

Pisałam juz kiedys ,że właśnie w zeszłym roku w domu na wsi chciałam zmienić Kolorkowi żwirek na silikonowy to jego na odmiane uczuliło i ślinił sie na potęgę - porażka była totalna.
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Danusiu od początku używaliśmy Cat's Best + ale ostatnio mąż przez pomyłkę kupił Gold. Boję się reakcji Bentley'a na nowy żwirek, bo martwię się, że się nie przyjmie (panikara) .Od wczoraj mąż sprząta kuwetę i od wczoraj nic w domu mnie nie swędzi. elwiska3 bardzo dziękuję za pomoc, na pewno się na coś zdecyduję :-)
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Danusia »

tylko może czyms innym są potraktowane , ten fioletowy zeby mieć takie ładne laseczki musi być czymś dodatkowo zlepiony tak mi się wydaje , zielony to okruchy ,więc tam tego czegos może nie być , no tak łopatologicznie do tago podchodzac ( a co to alergia to ja wiem doskonale właśnie ostatnio obsmarowuje sie kremem Cutivate :-( )
kotku

Post autor: kotku »

Hmm hmm mam do Was takie oto pytanie. Otóż przymierzam się wreszcie do zmiany żwirku <klaszcze> Do tej pory używaliśmy lawendowego Super Benka, czyli klasyka w niewysokiej cenie. Lubię żwirek bentonitowy, nie przeszkadza mi, że muszę pakować zawartość w woreczki i do kosza. Jednakże przeczytałam wątek i widzę, że są lepsze rozwiązania.
Myślę teraz nad zakupem Golden Grey. No, ale tak czytam i czytam i dostrzegam, że większość z Was stosuje i zachwyca się Cat's Best Nature Gold. No i już sama nie wiem co będzie lepsze. Czy mogłybyście mi Wy, doświadczone użytkowniczki jednego i drugiego żwirku napisać jakieś takie porównanie wad i zalet? Żeby mi łatwiej było podjąć decyzję?
<pokłon> ;-))
Awatar użytkownika
asiak
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiak »

Kotku ja używam od początku Cat'sa, bo tak poleciła mi hodowczyni. Ja jestem bardzo zadowolona. Dla mnie on nie śmierdzi, no i wygoda z usuwaniem. Moje dzieci używają bentonitowego Benka i one twierdzą, że dla nich jest najlepszy.One mówią, że drewniany smierdzi, a dla mnie bentonitowy ma specyficzny zapach, który niekoniecznie mi odpowiada. Jak kiedyś miałam pod opieką ich koty, to tez pakowałam w woreczki i przy okazji ktoś wynosił. Ale dla mnie, jak woreczek poleżał chwilę, to już śmierdział. Myślę, że to wszystko kwestia przyzwyczajenia :)
Awatar użytkownika
asiak
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiak »

Jeszce jeden plus żwirku drewnianego, ze jak się rozniesie gdzieś po panelach, to ich nie rysuje, a bentonitowy pewnie tak. Zaznaczam, że są to moje subiektywne spostrzeżnia :)
Awatar użytkownika
madziulam2
Agilisowy Rezydent

Post autor: madziulam2 »

Zuza My uzywamy Golda bo moje chłopaki myśle, że i cegłe wyniosą z kuwety więc im coś jest większego tym miej na lapach wyciągną...
Golden Greya też używałam i gdyby nie fakt że miałam go nawet w pościeli to zostałabym przy nim :)
Awatar użytkownika
Agnieszka7714

Post autor: Agnieszka7714 »

Kotku, ja wróciłam do benka po bardzo długim czasie, a to tylko dlatego, że ciąża zrobiła mi rewolucję w zapachach.
Golden Greya nie polecam, Frodo dostał od niego alergii, cat's gold był spoko, ale ten zapach :-/ . Kupuję teraz benka compakt (jasno fioletowy) bezzapachowy. Jest tak drobniusieńki, że aż miło na niego patrzeć. Frodo nie ma problemu z łapkami a i zapach na 8+. Jeżeli jesteś zadowolona z tego co masz nie zmieniałabym tylko dlatego, że innym się podoba.
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Zuza, jak cały czas używałaś bentonitowego żwirku, to przejście na drewniany może będziesz musiała robić stopniowo, bo koty mogą go na początku oprotestować. Albo najlepiej byłoby gdybyś postawiła drugą kuwetę z nowym żwirkiem, wtedy zobaczyć czy będzie jakieś zainteresowanie czy totalne olanie nowego wynalazku <mrgreen>
Zablokowany