Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
animru

Post autor: animru »

ojej, ale rewelacyjne są te drapaki!
plus widzę taki, że na pewno są stabilne, skoro przymocowane do ściany (chociaż drapaki rufiego i te stojące sa przecież stabilne)
minus to taki, że nie da się go tak łatwo przestawić w inne miejsce, a nieprzekonane do drapaków koty sa często przekonywane do niego w ten sposób, ze drapak przestawia się np w okolice okna :)
ale pomysł mi się podoba.
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Asiu a dlaczego chcesz drapak przymocowywany do ściany? My mamy drapak Rufiego z modyfikacjami (bez mocowania bo to chyba nowość) i muszę powiedzieć, że jest bardzo stabilny <ok> ! Z tym mocowaniem to może być tak, że np. przymocujecie drapak w jakimś konkretnym miejscu a ono nie będzie Misi odpowiadało i trzeba będzie kombinować ;-))
Awatar użytkownika
asiunia0312

Post autor: asiunia0312 »

Misia większość czasu siedzi u nas w pokoju, a pokój nie jest zbyt ustawny :-/ Mam tylko jedno miejsce na drapak i tego nie zmienię, a tak jak już napisałam Misia musi coś drapać :-P Stary drapak się nie nadaje, bo ma za krótkie słupy i nie może się na nim wyciągnąć. Podobny model tylko, że stojący jest o 100zł droższy, dlatego stwierdziliśmy, że przymocujemy go do ściany. Tylko nie wiemy czy się sprawdzi :-( Dlatego pytam się wasze zdanie, może doradzicie <pokłon>

Z czasem (jak będą fundusze) można przerobić go na stojący i coś dołożyć, więc chyba nie jest to takie złe wyjście ;-))
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Nie myślałaś np. o jakimś z podstawowych? np. ja mam modyfikowany P-8A z największą rozetą zamiast górnej półki, powiększoną podstawą i dłuższymi słupami i nie zabiera dużo miejsca (chociaż u nas to nie problem) i jestem na prawdę baaardzo zadowolona <ok>
Awatar użytkownika
yohjia

Post autor: yohjia »

Dla mnie minusem tego modelu jest brak czy utrudniona możliwość porządnego wyciągnięcia się kota i drapania przy tym słupa jeśli będzie on powieszony zbyt wysoko na ścianie (u mnie koty w ogóle nie drapią słupa stojąc na hamaku, korzystają tylko z tych słupów przy których mają sztywny grunt pod łapami :-) Tak więc wyliczylabym tylko dobrze na jakiej wysokości go powiesic, jeśli stojący drapak nie wchodzi w grę :-) Mi ogólnie te drapaki bardzo sie spodobały tylko wymyśliłam małą modyfikację i czekam na odpowiedź z Rufiego (drapak montowany nie w pionie, a pod kątem 45 stopni <hm>
Awatar użytkownika
asiunia0312

Post autor: asiunia0312 »

yohjia jak Rufi Ci odpowie to daj znać i podziel się swoim pomysłem :-P
W takim razie drapak przemontowalibyśmy od razu nad listwą podłogową. Jaką długość słupka do wyciągnięcia się kota polecasz? Zwracając również uwagę na to, żeby odległość podłoga-hamak nie zaszkodziła łapkom ;-))

Miss, bardziej odpowiada nam chyba ten drapak. Moim zdaniem P-A8 za bardzo wystaje, ja wolę, bardziej prostokątny przylegający jedną krawędzią do ściany ;-))
Awatar użytkownika
Amber

Post autor: Amber »

Dobry wieczór <mrgreen>

Nie wiem, czy to dobre miejsce na przywitanie sie, ale mam pytanie do posiadaczy drapakow, wiec niech bedzie juz tutaj :-)
Za 5 tygodni bedzie u nas brytyjski kocurek i zaczelam sie powoli rozgladac z drapakiem.
Studiowalam ten watek caly dzien i moj wybor padl na Rufi.
Podoba mi sie kilka modeli, jeszcze nie zdecydowalam dokladnie, ktory wybiore, ale na pewno ktorys z serii D <mrgreen>

Na pewno bede chciala rynne i rozete, skoro to hity :-D
Ale chce tez hamak i nie wiem, ktory wybrac.
Czy ktos ma ten hamak z metalowym stelazem? Czy koty chetnie na nim przebywaja?
Cz moze lepiej wybrac wybrac ten z mdf?
Pomocy, bo chyba nigdy sie sama nie zdecyduje <lol>
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Witam na forum,

O tym zdecyduje sam kot :) Proszę zapytać hodowcy, czy kociak lubi miękkie, niestabilne powierzchnie. U mnie żaden z dorosłych kotów nie używa hamaka na stelażu, za to lubią powierzchnie twarde, stabilne, więc taki z MDF byłby idealny. Z kolei Negra wychowywała się przy hamaku, i ona bez problemu wchodzi i na takie powierzchnie. Hodowca na pewno będzie tu pomocny :)
Awatar użytkownika
Amber

Post autor: Amber »

Dziekuje za pomoc :-)

U hodowcy juz bylismy raz i ogladalismy naszego kocurka i inne koty z hodowli i pomieszczenia, w ktorych przebywaja. Pamietam drapaki tylko z plaskimi stabilnymi powierzchniami, wiec najprawdopodobniej wybierzemy hamak z MDF.
Ale zapytam jeszcze hodowce, choc obawiam sie, ze na ten hamak z metalowym stelazem juz nie bedzie miejsca na drapaku <mrgreen>
Awatar użytkownika
asiak
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiak »

Ja parę miesiecy temu miałam taki sam dylemat. Zdecydowałam sie na hamak z mdf, który przypadł do gustu mojemu Kacperkowi. Chętnie i często ucina sobie tam drzemkę. Majuni raczej nie pasuje, ona woli rozetkę :)
Zablokowany