święta trójca - Bono, Ofka , Bajka

Zapraszam do prezentacji Waszych kotów, wszelakiej maści, rasy i pochodzenia :)
Awatar użytkownika
Duśka
Hodowca
Hodowla: MagicCattus*PL

święta trójca - Bono, Ofka , Bajka

Post autor: Duśka »

Ponieważ jeszcze w tym wątku "Pokaż nam swojego kota " nie przedstawiałam moich futrzaków -myślę że to będzie dobry wątek dla luźnych wpisów z codzienności naszych futer.
Trochę je przedstawię w kolejności w jakiej zamieszkały w naszym domku :
-Bono-niebieski (kastrat )-dachowiec ;)
-Ofka- liliowa (sterylizowana kotka ) - zakupiona do hodowli ale ze względu na jej permanentne rujki wysterylizowana , bo ginęła nam w oczach .
- Bajka Pluszak*PL- czekoladowa szylkretka - kotka hodowlana .

Ofka i Bajka kochają się miłością wielką , świata poza sobą nie widzą. Natomiast Bono wyprowadził się na lato na dwór , mieliśmy problem z wprowadzeniem go domu bo nie podobało mu się to , ale już przywykł . Przed wprowadzeniem do domu zrobiłam mu wszystkie badania , odrobaczyliśmy , odpchliliśmy ( co prawda nie wychodził poza obręb naszego ogrodu ale wiadomo że zagrożenia zdrowotne przychodzą same ;) ) - okaz zdrowia :) na szczęście nie zdążył nic złapać :) ja wreszcie jestem spokojna że w domu jest bezpieczny :)
Już zdążył się zadomowić, wyciszyć, uspokoić - początkowo nosiło go i tylko patrzył żeby czmychnąć na zewnątrz. Nikt nie wierzył że zdołam go zatrzymać w domku a jednak udało się :)
Kupiłam mu obróżkę i dzięki niej on się wyciszył a i Ofka przyjęła go bez zastrzeżeń. Tylko Bajka jeszcze czasem się z nim "pokłóci " jak to mawia nasza córcia. Najczęściej idzie o miski z jedzeniem :) -córcia woła " kłócą się , znowu się kłócą " -pofukają na siebie , porostawiają się po kątach na chwilę i jest dobrze :)
Wstawię kilka fotek :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Re: święta trójca - Bono, Ofka , Bajka

Post autor: yamaha »

Kociastych to na tej fotce malo co widac, ale pomocnice do zabawy z kotami to masz super <ok>
Awatar użytkownika
Duśka
Hodowca

To wstawię fotki na których bardziej je widać :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

Dachowiec Bono to calkiem za Brytka moglby robic <zakochana>
Awatar użytkownika
Madziowa

Post autor: Madziowa »

O jaaa ale fajna trójca :) witaj :)
Awatar użytkownika
Duśka
Hodowca

Bono to pierwszy kot w naszej rodzinie - do tej pory ani w dalszej ani bliższej nikt nie miał kota. Królowały psy. Dopiero my się rozkochaliśmy w kociastych . Ciągle słyszymy - na co Wam kolejny kot- macie dzieci , hi hi jakby jedno drugie wykluczało. :kotek:
Bono był pierwszy i jeszcze nieświadomie był to zakup kota bez papierów, kota w typie , czyli dachowca. Dopiero później nasza świadomość wzrosła bardzo.
Na szczęście dla naszego Bona nigdy (przynajmniej do tej pory ) nie miał żadnych kłopotów ze zdrowiem , także jego zachowanie zawsze było wspaniałe- przymilny , uwielbia przytulanie , głaskanie, władczy ( swoim wyglądem ) ale charakterem łagodny.
Nigdy nie szczędziliśmy jednak na karmie i nasze koty zawsze miały jak najlepsze jedzonko a i opiekę weterynaryjną ( od lat 20 zawsze ta sama weterynaria kiedy jeszcze chodziłam tam z moimi psami których już nie mam bo odeszły za tęczowy most a każdy z nich przeżył ponad 15 lat ) , może tu jest tajemnica ich zdrowia a może do tej pory mają szczęście i oby tak pozostało.
Bono urodził się jako jedyny kotek 'swojej mamy " więc był wychuchany i dobrze wykarmiony a i właściciele go rozpieszczali .
Ofka została zakupiona do hodowli ale miała jak już pisałam ciągle rujki permanentne , nie chcielismy jej ciągle faszerować hormonami więc zdecydowaliśmy się na sterylizację tym bardziej ze jest kotką płochliwą i o wystawach nie mogło być mowy , nie chcieliśmy jej męczyć.
Decyzja zapadła w porę bo przy steryzlizacji okazało się że w ostatniej chwili był zrobiony zabieg bo zaczynał się robić już jakiś stan zapalny . Tak zaraz potem szybko nam dochodziła do zdrowia i krasy - piękniała w oczach -wreszcie odzyskała trochę ciałka. Teraz z kolei ma go za dużo i musieliśmy przejść na karmę dla kotek sterylizowanych . Mieliśmy z nią trochę kłopotów w związku z tym że nie akceptowała dzieci , zrobiła się wręcz agresywna dla nich o czym pisałam w osobnym wątku, podrapała córcię po bużce , fukała na dzieci , omijała je z daleka . Nawet ja momentami miałam respekt przed nią.
Ostatnio szczęśliwie wszystko się zmieniło i myśle że to zasługa drapaka od Rufiego . Zaprojektowałam go tak żeby wszystkie półki, rozety i budki były wysoko. Nie wiem czy to to ale Ofka zmieniła się diametralnie. Jest spokojna , nie chowa się już po kątach , nie omija wszystkich szerokim łukiem ( do tej pory chodziła po ścianach ) , przychodzi sama na głaski i do mnie i do dzieci ( spróbuję to kiedyś "udokumentować " ) .Jestem po prostu w wielkim szoku jak niewiele było trzeba że kotka odzyskała spokój i zaufanie :)
a Bajka ... jest cudna , kochana :) :) :)
Awatar użytkownika
zuzuzanta

Post autor: zuzuzanta »

Piękna cała trójca
Awatar użytkownika
margita
Agilisowy Rezydent

Post autor: margita »

Śliczne koty ... fajnie tak wyglądają ... dziewczyny przytulone do siebie <serce> - a król Bono na tronie zasiada <lol>
Awatar użytkownika
Agnes

Post autor: Agnes »

piękne towarzystwo <zakochana> lata już nie te i wzrok może niezbyt dobry, cieżko mi tu dostrzec dachowca ;-))
Awatar użytkownika
Arla

Post autor: Arla »

Śliczne koty.Czy mamą Bajki jest koteczka o imieniu Rukola? <mrgreen>
Zablokowany