Wielkość i waga brytyjczyków

Pytania i problemy dotyczące tej konkretnie rasy.
Awatar użytkownika
wiola

Re: Wielkość i waga brytyjczyków

Post autor: wiola »

Kasiu nie martw się, nic nie jest jeszcze przesądzone :-) Jakieś pół roku temu pisałam że mój Riko w wieku 13 tygodni waży 0,990 kg. I to było bardzo niewiele jak na ten wiek. Teraz ma 7 miesięcy i waży ponad 3kg. Czyli waga w normie. Oczywiście cieszyłabym się gdyby było jakieś 0,5kg więcej ale i tak jest dobrze. Brytyjczyki wogóle rosną długo, nawet do 3 lat, więc Twój ma jeszcze szansę nadrobić wagę. Pierwsze co, to zmieniłabym na Twoim miejscu suchą karmę(np. na wyżej wymienione). Z tego co się tu forum dowiedziałam to nawet gdy cała kupa kota jest uformowana a tylko na końcu rzadsza oznacza to już, że coś kotu nie służy. Po drugie zamieniłabym saszetki Royala na takie o większej zawartości mięsa i zmniejszyła dawke pasty odkłaczającej np. na 2 razy w tygodniu jeśli podajesz ją tylko profilaktycznie (za duża jej ilośc też może powodować rzadszą kupę).

Tak samo jak Negree polecam Ci wątek 'Żywienie kociąt' jak i cały dział 'Żywienie kota'. Jest to prawdziwa skarbnica wiedzy, ja sama wiele się nauczyłam studiując ją ;-))
kasia539

Post autor: kasia539 »

witam,dzisiaj bylam u weterynarza(innego niz poprzedniu) stwierdzil ze Hektorek jest okazem zdrowia,tylko ta waga. Polecil zebym przez jakies 2 miesiace dokarmiala go karma Royala dla kociat do 4 miesiecy. Jak myslicie czy to dobry pomysl?a Hektorek ani ruszyl zoltka:(pozdrawiam
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Danusia »

Kasiu kup kociakowi tą pastę :
http://animalia.pl/produkt,2713,162,vet ... -120g.html

nie jeden niejadek stanąl dzięki niej na 4 łaputy i przybrał <mrgreen> warto spróbować <mrgreen> ja tak kiedys mojego chorego KOlorusia dokarmiałam.
martulka

Post autor: martulka »

Witam serdecznie!

To mój pierwszy post na forum. Mam takie nurtujące mnie pytanie. Szukałam odpowiedzi, ale nie znalazłam dlatego liczę na Waszą pomocą wynikającą z posiadania brytyjczyka.
A mianowicie: Ile orientacyjnie powinien ważyć 10cio tygodniowy brytyjczyk?
Domyślam się, że może to zależeć od wagi jego rodziców, ale chciałabym póki co uzyskać takie orientacyjne informacje.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Kocięta rosną bardzo różnie, waga zależna jest od budowy i płci, koteczki ważą już zdecydowanie mniej od kocurków, oczywiście średnio, bo zdarzają się odstępstwa. Średnio wagi oscylują wokół 1200 gramów w tym wieku, ale dla przykładu, jak bardzo jest to różne, podam wagi dwóch swoich dziewczynek w wieku 13 tygodni, czyli starszych: jedna waży zaledwie 1340 gramów, (na ten wiek to skromna waga, nawet u dziewczyny, jako 10 tygodniowa miała około kilograma), a druga, z tego samego miotu, 1920 gramów, nawet u kocurków w tym wieku to rzadkość. Obie są zdrowe i dobrze zbudowane, i wcale na tej podstawie nie mogę jeszcze stwierdzić, czy aby na pewno ta mniejsza będzie malutka, a ta duża zostanie wielka. To znaczy ze znacznie większym prawdopodobieństwem u tej dużej można tego oczekiwać, ale z tą małą nic jeszcze nie wiadomo <lol>
martulka

Post autor: martulka »

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Muszę dokładnie sprawdzić ile waży mój maluszek.
Wczoraj otrzymałam go w prezencie- nie jest to niestety kociak brytyjski z rodowodem i tak na okno wydaje mi się, że jest troszkę za chudy. Wybiorę się z nim dziś do weterynarza i zobaczę co mi powie. :-)
Awatar użytkownika
alillah

Post autor: alillah »

kasia539 pisze:ok dziekuje za pomoc,jednak trace nadzieje ze bedzie z niego prawdziwy misiowy brys:(
A ja się przestałam przejmować wagą mojego kocurka - ma 5,5 miesiąca i waży 2,2 kg. Byłam z nim u wetka, wszystko z nim ok, po prostu kotek jest niejadkiem ;-)) w żaden sposób nie ograniczam mu jedzenia, po prostu kociak je niedużo i bardzo często (podchodzi do miski z suchym RC z 15 razy dziennie, za każdym razem zjadając troszeńkę). 2 razy dziennie daję PoN w puszce (nie lubi, ale od bidy zje) albo Animondę dla kociaków też w puszce (nie lubi, ale także od bidy zje) albo saszetkę Miamor Kitten (miska wylizana do ostatniej drobinki). Ten Miamor taki niezbyt w porównaniu z PoN albo Animondą, ale daję mu, bo zależy mi żeby COKOLWIEK jadł. Czasem smaruję PoNa saszetką z Miamora i wtedy kociak zjada wszystko :) Lubi też kurczaka gotowanego i wołowinę surową.

Poza tym mój Hagrid jest bardzo żywym kocurkiem i nieustannie biega po mieszkaniu, więc niestety spala wszystko, co mogłoby go ładnie utuczyć <mrgreen>
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

A dlaczego kotek musi jeść to, czego nie lubi? Smutne takie jedzenie...
Awatar użytkownika
alillah

Post autor: alillah »

Dorszka pisze:A dlaczego kotek musi jeść to, czego nie lubi? Smutne takie jedzenie...
Dorszko, bo on chyba oprócz tego Miamora nic tak naprawdę nie lubi :( Mam w szafce pełno różnych karm, którymi kotek wzgardził, albo ledwie poskubał. Jakby mógł, to pewnie by tego Miamora nieustannie jadł, ale to taka filetowa saszetka, a przy połowie zalecanej przez producenta ilości karmy suchej (przejada tylko tyle) chciałabym żeby jadł jakiekolwiek lepszej jakości mokre jedzenie. A znowuż za dużo mokrej karmy nie mogę mu dawać, bo niestety zdarzają się potem luźniejsze kupki. Po przemrożonej wołowinie też niestety jest czasem nieciekawie w kuwecie.
Lubi gotowanego kurczaka, to mu tak co drugi dzień daję, czasem codziennie jak mam :) Ale fakt faktem, więcej PoNa w puszkach nie kupię, bo muszę mu podstępem przemycać, mimo że to taka dobra mokra karma :)
Awatar użytkownika
Dschingis

Post autor: Dschingis »

upps, moj misiek ma dokladnie 9 miesiecy i wazy juz 6 kilo, ale wcale nie jest gruby... juz go w kazdym razie jedna reka nie podniose, a jak na mnie siedzi i ugniata to zagryzam zeby...
Zablokowany