Żwirek

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
Witcha

Re: Żwirek

Post autor: Witcha »

ja po "przejściach" z oczekiwaniem na paczkę ponad dwa tygodnie BEZ żadnej informacji na jakim etapie jet moje zamówienie (po standardowym mailu że wysyłka nastąpi w ciągu kilku dni) się wściekłam... i teraz mimo że w opcji płatne kartą jest możliwość rabatu trzy procent to mam w nosie! :) i biorę za pobraniem cokolwiek muszę kupić... zreszta nie tylko w Zooplus ;)

Żwirek GG Masters na pewno już gdzieś ponad dwa tyg jest niedostępny za pobraniem, może Dorszka nie zauważyła komunikatu a jak się kliknęło w żwirek przy dużym zamówieniu to siłą rzeczy było płatne przy odbiorze zusammen do kupy? nie wiem ;) ale miałaś szczęście Dorszko :)

ja już nie mogłam czekać bo właśnie do kuwet wysypałam ostatnią porcję Tigerino (w razie czego mogę sie poratować Benkeim na pare dni) no i to jest ostatni moment na składanie zamówienia

Jakiś czas temu Tigerino był w lepszej cenie ale wtedy też nie był dostępny za pobraniem ;( obczajam takie rzeczy ;) bo wiadomo, jak się tu czy tam przyoszczędzi to potem można do czegoś innego dorzucić ;)

PS Sonu mam konto w zooplusie juz parę lat :) możę nie robię zakupów spektakularnych jak hodowcy bo wiadomo ze nie potrzebuję nieziemskich ilości karm czy żwirków ale "nowa" nie jestem ;)
ale to pewno też jakieś wyjaśnienie które moze przyjść dość logicznie do głowy
Awatar użytkownika
Witcha

wczoraj wieczorem przyszedł żwirek i dziś zmieniłam
jeśli ktoś nie próbował Tigerino Canada - polecam bardzo

naprawdę dużo mniej pyli od Golden Grey (nie master!!!) i zapach pudru jest bardziej dziecięcy, inny, mniej intensywny a delikatniejszy chociaż może bardziej ... hm... (nie wiemjak to ubrać w słowa, jest mniej nasycony zapachem ale za to bardziej maskujacy dla toaletowych kotkowych zapaszków i taki bardziej jak delikatny bardzo zapach dzidziusia)

ja zdecydowanie zostanę przy Tigeriono ale cieszę się że spróbowałam GG :) bo bym się zastanawiała a tak nie będę się zastanawiać...

Nie jest to antyreklama żwirku GG absolutnie, jest on o nieeeebo lepszy od żwirku dostępnego w każdym zoologicznym, którym zdarza mi się czasem ratowac, ale Tigerino Canada bardziej mi odpowiada :)
Awatar użytkownika
Beate
Agilisowy Rezydent

Post autor: Beate »

Czy nosi się bardziej od GGM ?
Awatar użytkownika
Witcha

nie miałam GGm, mam zwykły GG, nie mam pojęcia jak się nosi GGM,
granulki GG są drobniejsze niż w Tigerino, ale zbryla się świetnie to GG

zapach jest inny, wg mnie mniej intensywny jest Tigerino, mnie sie po prostu bardizej tamten zapach podoba, mój syn twierdzi że GG mniej pachnie ale "brzydziej" i wracamy do Tigerino poi wyczerpaniu GG ;)

ja mam przed kuwetą łazienkową taką matę sizalową - to był w sklepie kupiony kawałek chodniczka obrębiony cały - za 10 zł!!!! kupiony w Majstrze, jak miałabym sama ucinać i obrębiać (skąd igła, a ręcznie to masakra jakas) to nie ma szans, więc skorzystałam z Majstrowej promocji

nie znajduję żwirku poza łazienką wcale... W łazience na tej macie jest trochę czasem "sypnięte" ale może nie tyl przez koty wszystko co przy sprzątaniu coś się zesypie...

dałam powąchac oba żwirki koleżance ;) powiedziała że Tigerino łagodniej pachnie ;) ale czuć taki puderkowy zapach, nie jest na pewno bezzapachowy

zbryla się fe - no - me - nal - nie
ale tu w zasadzie idą łeb w łeb z GG a żwirek Benek to jest zuuupełnie inna bajka

btw za Tigerino w promocji 2x14 lub MM w promocji 2x14 place za kg tyle (w Zooplus) co wychodzi za litr Benka w zoologicznym przy worku 7 litrowym... tzn Benka bym po prostu nie kupowała w wysyłkowej ;p i dlatego tak przeliczam że bardziej mi sie oplaca kupic GG lub Tigerino w Zooplusie (jakość naprawdę bez porównania!!!! to są jakby dwie zupełnie inne kategorie zwirku) niż Benek w zoologicznym ;p na miejscu

koleżanka mająca kota od lat kilku nawiedziła mnie dziś przed południem i korzystała z łazienki (tam jest główna kuweta) po wyjściu spytała czy koty z niej nie korzystają

spytałam dlaczego
a bo nic nie czuć zupełnie, a nawet otworzyłam...

powiedziałam ze to żwirek, właśnie ona była testerem zapachów ;) i pisze się na zamówienie ze mną Tigerino :)

ale GG jest naprawdę świetny!!! gdybym nie znała Tigerino, brałabym tylko GG :)

Tigerino chyba porównywalne z GG jeśli chodzi o wydajność, nie sprawdziłam GG jeszcze ale zbrylanie i podobne paramatry są bardzo zbliżone więc myślę że to bedzie tak samo :)
Awatar użytkownika
maga
Hodowca
Hodowla: KRABRIKA*Pl
Kontakt:

Post autor: maga »

Ja chyba przetestowałam wsio ...tengerino dla mnie za to w zapachu jest fuuu.
No nie wiem , zapach tego żwirku w połączeniu z siuśkami jest dla mnie nie do przejścia :(.

Ale każdy ma swoje preferencje u mnie zawsze kończy się na powrocie do GG.
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Sonia pisze:Lenko i jak ten nowy zapach GG?
Nowy GG White według mnie ma mniej intensywny zapach po otwarciu niż GG Master, ale bardzo mi się podoba. Pachnie ładnie, faktycznie ten zapach można uznać za lawendę, jednak pozostanę jednak miłośniczką zapachu pudrowego <lol> . GG White zbryla się tak samo dobrze jak GG Master :ok:
Beatam

Post autor: Beatam »

A ja się skusiłam na PELLET4CATS 100% naturalna wyściółka z drewna osiki lasów stanu Wisconsin w USA <rotfl> miał przebić CBE+.......przebił tak że w niedzielę dwa razy żwir zmieniałam :-) pellet zagościł w Mańka kuwecie niecałą godzine.......tragedia....my zostajemy wierni CBE+ i koniec z eksperymentami.Odradzam ten żwir....cenowo wychodzi drożej około 10pln niż CBE+ o pojemności 10kg
Awatar użytkownika
cheshire

Post autor: cheshire »

Jestem na etapie kompletowania wszystkiego dla kotka i zastanawiam się ile na początek kupić żwirku? Na jak długo wystarcza np. 10L żwirku zbrylającego się? Będę na poczatek kupować ten: Cat's Best Eco Plus. Czy z opakowaniem żwirku coś się dzieje po otwarciu - np. może nasiąknąć wilgocią czy coś?
Awatar użytkownika
Becia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Becia »

Jeżeli będzie przechowywany w wilgotnym pomieszczeniu, nie będzie tak ładnie zbrylał, kulki będą się rozpadać. Ja kiedyś przechowywałam żwirek w łazience i miałam takie problemy. Zmieniłam miejsce i już jest dobrze. Kupuję 40 litrowy worek.
Awatar użytkownika
yohjia

Post autor: yohjia »

To na ile wystarczy zależy od wielkości kuwety, ich ilości i od tego ile żwirku sypiemy do kuwety (niektórym kotom wystarczy cienka warstwa żwirku, inne uwielbiają kopanie i muszą mieć górę piasku) :-) U mnie są 2 kuwety, w tym jedna xxl, z której to koty najczęściej korzystają (mniejsza kuweta używana jest od święta). 40 l CBE+ starcza nam na trochę ponad miesiąc, max. 1,5 mca.
Żwirek "zapasowy" przechowuję w szczelnym wiadrze, który jest czasem dodawany gratis do 20l CBE+
Zablokowany