Severus ^^
-
Re: Severus ^^
Pozne powitanie, ale dawno mnie nie bylo ;)
- Zireael
Sev waży obecnie 2,8 kg. Właśnie nie widziałam żadnych kłaczków tam, bo też mi to na myśl przyszło, nie daje mu jeszcze past odkłaczających, ale chyba zacznę. Na karmie pisało, że 55 gr karmy dziennie ma zjadać, nie wiem czy tyle zjada, wydaje mi się, że jednak troche mniej.
- Miss_Monroe
- Moderator
Je samo suche, czy dostaje też mokre? Sucha karma niech stoi cały czas w miseczce i niech maluch podchodzi i podjada kiedy chce :-)
- Zireael
Cały czas ma suche w miseczce, nie żałujemy mu, a wręcz cały czas go zachęcamy, karmimy, wodę też oczywiście ma dostępną cały czas. Aktualnie jest dziś 4 dzień tylko na suchym. Chcemy go przestawić na suche plus mokre jako dodatek, bo po pierwsze wyjdzie mu to bardziej na zdrowie, bo w mokrym nie ma tylu wartości odżywczych, a po drugie po prostu nie stać nas żeby go karmić tylko mokrym...
Sevuś je suche, wczoraj już bardzo ładnie jadł, nawet raz podszedł wieczorem sam i skubnął kilka chrupek <tańczy> ale tak to cały czas trzeba go zachęcać, rzucać mu chrupki na ziemię, zauważyliśmy też, że lepiej radzi sobie z jedzeniem większych chrupek. Dzisiaj rano dałam mu jogurt naturalny bo uwielbia i serek bieluch to samo, ogólnie jesteśmy szczęśliwi, że w ogóle je to suche, bo wiem, że niektóre w ogóle się nie tkną, dlatego jesteśmy dobrej myśli i będziemy konsekwentni.
Zobaczymy jak to będzie, ale dzisiaj rano nie chciał w ogóle tknąć suchego i łapka zakopywał, mam nadzieje, że popołudniu już będzie ładnie chrupał jak wczoraj...
W ogóle on pod względem jedzenia jest dziwny, piszesz Miss Monroe, żeby zbytnio nie eksperymentować, kuwetkę kontrolujemy, nic złego się nie dzieje, on ma takie coś, że zachęcamy go jedną chrupką z innej karmy potem drugą z jeszcze innej, a dopiero potem je karmę docelową z miseczki. Mamy kilka karm, które dostaliśmy z próbek i często nie tknie się karmy docelowej, jak nie rzucimy mu jakiejś innej karmy !
Śmieje się, że chyba kupimy parę karm i trzy razy dziennie księciunio będzie dostawał inną.. ale fakt na zdrowie to mu raczej by nie wyszło, aczkolwiek na razie i tak je rożne karmy...
Sevuś je suche, wczoraj już bardzo ładnie jadł, nawet raz podszedł wieczorem sam i skubnął kilka chrupek <tańczy> ale tak to cały czas trzeba go zachęcać, rzucać mu chrupki na ziemię, zauważyliśmy też, że lepiej radzi sobie z jedzeniem większych chrupek. Dzisiaj rano dałam mu jogurt naturalny bo uwielbia i serek bieluch to samo, ogólnie jesteśmy szczęśliwi, że w ogóle je to suche, bo wiem, że niektóre w ogóle się nie tkną, dlatego jesteśmy dobrej myśli i będziemy konsekwentni.
Zobaczymy jak to będzie, ale dzisiaj rano nie chciał w ogóle tknąć suchego i łapka zakopywał, mam nadzieje, że popołudniu już będzie ładnie chrupał jak wczoraj...
W ogóle on pod względem jedzenia jest dziwny, piszesz Miss Monroe, żeby zbytnio nie eksperymentować, kuwetkę kontrolujemy, nic złego się nie dzieje, on ma takie coś, że zachęcamy go jedną chrupką z innej karmy potem drugą z jeszcze innej, a dopiero potem je karmę docelową z miseczki. Mamy kilka karm, które dostaliśmy z próbek i często nie tknie się karmy docelowej, jak nie rzucimy mu jakiejś innej karmy !
Śmieje się, że chyba kupimy parę karm i trzy razy dziennie księciunio będzie dostawał inną.. ale fakt na zdrowie to mu raczej by nie wyszło, aczkolwiek na razie i tak je rożne karmy...
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Moje koty też nie lubią jeść cały czas jednej i tej samej karmy, dlatego do tej podstawowej jaką jest teraz u nas PoN dosypuję innej, żeby chciały jeść.
Jaką suchą karmę teraz mu dajesz? Ja bym mu dodała do niej łyżkę innej karmy z większymi chrupkami np. RC British. Ta karma jest raczej lubiana przez koty. Może to go zachęci do jedzenia większej ilości chrupek.
Jaką suchą karmę teraz mu dajesz? Ja bym mu dodała do niej łyżkę innej karmy z większymi chrupkami np. RC British. Ta karma jest raczej lubiana przez koty. Może to go zachęci do jedzenia większej ilości chrupek.
- Zireael
Obecnie dwie zmieszane karmy to RC Kitten i Nature's Protection, ale do tego zachęcaliśmy go chrupkami RC dla Main Coonów lubi je i ich wielkość. Jak nam pozjada te karmy które mamy, a przynajmniej większość, to też się prawdopodobnie przeżuce na PON o ile Sev będzie chciał jeść.. <mrgreen>
- asiek
- Agilisowy Rezydent
Witam ciebie i ślicznusia.Ja bym kotusiowi mięska dała,indyczek ,wołowinka.Zacząć po trochu,a po czasie jak zasmakuje to i skrzydełko kurze daj do gryzienia.Niektóre kicie uwielbiają. 

- asiek
- Agilisowy Rezydent
Zapomniałam dodać,ze sucha karma dużo dłużej się trawi,więc jak chcesz wprowadzic mokre,to wolniutko.
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Tylko takie samo mięsko to trzeba suplementować, a nie każdy, szczególnie początkujący, będzie wiedział co i jak i ile, żeby kot nie miał niedoborów różnych witamin i składników.
- SZYLKRECIA
Piękny niebieski brytyjczyk!!
Ciekawe, jak idzie wszamianie suchej karmy, czy przekonał się do jakiejś? <hm> czy dalej zakopuje łapeczką :-> ....
Ciekawe, jak idzie wszamianie suchej karmy, czy przekonał się do jakiejś? <hm> czy dalej zakopuje łapeczką :-> ....