Wielkość i waga brytyjczyków

Pytania i problemy dotyczące tej konkretnie rasy.
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Re: Wielkość i waga brytyjczyków

Post autor: Miss_Monroe »

Myślę, że warto zmienić karmę suchą na taką, która zawiera mniej węglowodanów, bo RC ma ich niestety dość dużo. Może spróbuj z karmą bezzbożową? Tutaj masz wątek o składzie itp. tych karm: http://www.forum.agiliscattus.pl/viewto ... =76&t=1076
Awatar użytkownika
EwaL

Post autor: EwaL »

Witam Bolka (nareszcie jakiś Bolek czyli kolega Lolka <lol> ) MM dobrze napisała o próbie przejśćia na bezzbożówkę. Możesz napisać do sklepu Modern Pet o przesłanie próbek jedzenia bezzbożowego, bo co kot to inne gusta smakowe, a potrafią być wybredne. Skorzystaj z rady MM i poczytaj o karmach i powolnym przechodzeniu na bezzbożówki.
A Bolek jest pięknie wielkim kotem (uwielbiam duże koty), waży sporo, fakt. Może trochę więcej ruchu coś pomoże. Mój wieczorami gania jak opętany aż do wywalania jęzora ze zmęczenia (a ja wywalam razem z nim, bo ganiam razem z nim)

Mój Lolek <mrgreen> ma we wrześniu rok i waży 5,7 (dane z zeszłego tygodnia) i też wydaje mi się, że jest dużym kotem. Podaję mu karmę bezzbożową wymieszaną z RC (na samej bezzbożowej przestał przybierać, a nawet troszkę zgubił).

Zaprezentuj Bolka w dziale : Pokaż nam swojego kota
Awatar użytkownika
Mago
Super Admin
Kontakt:

Post autor: Mago »

Witam :-)
kotek wygląda bardzo ładnie, choć faktycznie brzuszek ma nieco zaokrąglony :kotek: Zmiana karmy, słusznie podpowiedziana. Pamiętaj tylko o stopniowym wprowadzaniu nowej karmy, o ile na taką zmianę się zdecydujesz.
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

Witaj na forum, Marku ! ;-))
Roczny 8-kg kotek to faktycznie sporo, ale ALE ALE ...
Fotki, ktore wstawiles nie bardzo "nadaja sie" do oceny, czy kitek jest naprawde ZA GRUBY.
Powiedzialabym ze na pierwszej z nich wyglada calkiem "normalnie".
Na drugiej wyglada dosc grubo, ale jest "rozwalony" w fotelu - czasem po prostu ulozenie daje takie wrazenie (no przy prawie 8 kg mysle, ze to nie ulozenie, ale kto wie).
Dwie pozostale (na ktorych jest sliczny <zakochana> ale nie o to chodzi ;-)) ) sa niestety "nieprzydatne" jesli o wage chodzi ;-))

Jesli wiec mozesz, wrzuc fotki "z gory" (jak kot stoi) i z boku (tez jak stoi).

Co nie zmienia faktu, ze na bezzbozowke (jesli kicia polubi) mozesz przejsc (calkowiecie, lub mieszajac z RC) ;-))
Awatar użytkownika
Markoos

Post autor: Markoos »

Dziękuję za odpowiedzi.

Na razie zakupiłem mu RC Sterilized ale nie podoba mi się, że ma takie małe chrupki. Bolo je połyka zamiast gryźć. W temacie karm, które mi podaliście, na pewno zrobię rozeznanie i coś Bolkowi wybiorę. Dobrze, żeby były duże chrupki właśnie. Trzeba przyznać, że o ile do mokrego był dość wybredny to suche wcina jak na razie bez problemów. Na początku była to Purina Pro Plan, teraz RC. RC jadł wszystkie rodzaje bez problemów.

Natomiast ze zdjęć Bolka z boku znalazłem takie, zrobione całkiem niedawno. W wolnej chwili pstryknę mu jakieś lepsze. Na tym poniżej normalnie przypomina Garfielda :-? .

P.S. Bolo został właśnie zaprezentowany w dziale "Pokaż na swojego kota", zdjęcia są tam trochę lepszej jakości: LINK

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Karma dla kotów sterylizowanych nie rozwiąże problemu, a może przysporzyć innych, bo to karma uboga. Powodem tycia jest ndmiar węglowodanów - w RC British jest ich naprawdę sporo. Według mnie nie ma się co szczypać, proszę kupić jakieś małe opakowanie Power of Nature imieszać z RC, po czym przejść na PoN. Trochę brzucho za okrągłe... I koniecznie ruch, laserek, piórka, zabawka przeciągana pod kocykiem.
Awatar użytkownika
Markoos

Zamówiłem dwie paczki POWER OF NATURE 2kg Natural Cat Meadowland Mix. Pewnie dojadą we wtorek. Tylko jak podawać mu tą suchą? Że mieszać na początku z RC to wiem, ale czy wydzielać porcje czy pozostawiać miseczkę cały czas napełnioną?
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

Caly czas dostepne.
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent

Post autor: MoniQ »

Markoos pisze:Zamówiłem dwie paczki POWER OF NATURE 2kg Natural Cat Meadowland Mix. Pewnie dojadą we wtorek. Tylko jak podawać mu tą suchą? Że mieszać na początku z RC to wiem, ale czy wydzielać porcje czy pozostawiać miseczkę cały czas napełnioną?
Tak jak mówi yamaha, nie wydzielaj.
I módl się, żeby PoN kotu podszedł ;) Szkoda, że wcześniej próbek nie zamówiłeś ;)
Awatar użytkownika
Markoos

Już taki jestem w gorącej wodzie kąpany :-) . Nie podejdzie mu to karma pójdzie do schroniska, nie zmarnuje się na pewno. Ale znając Bolka... <rotfl> .
Zablokowany