Wielkość i waga brytyjczyków
- Magnatus
- Kontakt:
Re: Wielkość i waga brytyjczyków
Dziekuje, juz przeczytalem... Zordynowalem jutro zakupy tlustych ryb i miesa oraz preparatów witaminowych. Wyprowadzimy kicie na Kocura <lol>
-
fatcat
Czy mój kocur jest za gruby?
Mój kocur ma prawie 3 lata i waży 9 kilogramów. Noszenie go na rękach czy branie go na kolana zaczyna sprawiać mi trochę trudu.
Nie widziałam tego, że jest taki ogromny, dopóki nie wyjechałam na tydzień do swojej siostry, która niedawno sobie sprawiła małego kotka brytyjskiego. Przez tydzień przyzwyczaiłam się do widoku małego, drobnego, trzymiesięcznego kocurka, po czym wróciłam do domu i z przerażeniem stwierdziłam, że mój kot jest wielki. Właśnie, czy nie za wielki, tłusty?
Karmą, którą je jest purina dla kastratów zmieszana w stosunku 2:1 z karmą odkłaczającą. Uwielbia jeść, ciągle by jadł, cały dzień jest głodny i nie lubi się bawić. Zabawa piłką trwa u niego maksymalnie dwie minuty, nie chce się bawić piórkiem, za laserkiem biega tak do 3 minut, a potem tylko leży i obserwuje. Bardzo dużo śpi.
Największą jego aktywnością fizyczną jest gonitwa sprintem po korytarzu i po kanapach w dużym pokoju, która w zależności od udziału domowników trwa 4-8 minut, codziennie wieczorem.
Załączam kilka zdjęć. Przepraszam, że na jednym zdjęciu w tle widać worek ze śmieciami, ale akurat ustawił mi się kot (moim zdaniem) w dobrej pozycji, co nie było łatwe.

Nie widziałam tego, że jest taki ogromny, dopóki nie wyjechałam na tydzień do swojej siostry, która niedawno sobie sprawiła małego kotka brytyjskiego. Przez tydzień przyzwyczaiłam się do widoku małego, drobnego, trzymiesięcznego kocurka, po czym wróciłam do domu i z przerażeniem stwierdziłam, że mój kot jest wielki. Właśnie, czy nie za wielki, tłusty?
Karmą, którą je jest purina dla kastratów zmieszana w stosunku 2:1 z karmą odkłaczającą. Uwielbia jeść, ciągle by jadł, cały dzień jest głodny i nie lubi się bawić. Zabawa piłką trwa u niego maksymalnie dwie minuty, nie chce się bawić piórkiem, za laserkiem biega tak do 3 minut, a potem tylko leży i obserwuje. Bardzo dużo śpi.
Największą jego aktywnością fizyczną jest gonitwa sprintem po korytarzu i po kanapach w dużym pokoju, która w zależności od udziału domowników trwa 4-8 minut, codziennie wieczorem.
Załączam kilka zdjęć. Przepraszam, że na jednym zdjęciu w tle widać worek ze śmieciami, ale akurat ustawił mi się kot (moim zdaniem) w dobrej pozycji, co nie było łatwe.

- yamaha
- Genius Loci
Re: Czy mój kocur jest za gruby?
Witajcie na forum !
Twoje pseudo FATCAT chyba mowi samo za siebie..... <oops>
Kotek jest sliczniutki, ale faktycznie, jak na moje oko (nie jestem ekspertem) troszke za okragly
9 kg, o rany
Pozdrawiam !
Twoje pseudo FATCAT chyba mowi samo za siebie..... <oops>
Kotek jest sliczniutki, ale faktycznie, jak na moje oko (nie jestem ekspertem) troszke za okragly
9 kg, o rany
Pozdrawiam !
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Całkiem spory misiu z Twojego kocurka
Żeby ocenić jego wagę to najlepsze byłoby zdjęcie w takiej pozycji jak stoi, ale zdjęcie robione z góry na grzbiet, tak najlepiej widać czy kot jest za gruby czy jeszcze mieści się w normie.
Żeby ocenić jego wagę to najlepsze byłoby zdjęcie w takiej pozycji jak stoi, ale zdjęcie robione z góry na grzbiet, tak najlepiej widać czy kot jest za gruby czy jeszcze mieści się w normie.
- Miss_Monroe
- Moderator
Ja bym pomyślała nad zmianą karmy. Karmy dla kotów kastrowanych mają bardzo ubogi skład i nie zawierają prawie mięsa. W takich karmach są głównie zboża, dlatego też kocurek jest cały czas głodny, bo karma zapycha, a nie daje uczucia sytości. Najlepiej jest zrobić zdjęcie kocurka od góry.
-
fatcat
Tylko takie zdjęcie udało mi się zrobić, bo cały czas się kładł i nie chciał ładnie zapozować. Jeśli po tym zdjęciu nie da się powiedzieć - to mogę spróbować jeszcze raz.
Patrząc jak mały kotek mojej siostry bawi się cały dzień piłką, pomyślałam, że mój nie lubi się bawić, bo jest smutny przez swoją wagę.

Patrząc jak mały kotek mojej siostry bawi się cały dzień piłką, pomyślałam, że mój nie lubi się bawić, bo jest smutny przez swoją wagę.

- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Nie wygląda najgorzej, powiedziałabym, że mniej więcej, jak mój Tami, czyli taka górna granica. Twój kocuro jest faktycznie ogromny, że tak wygląda przy 9 kg. Mój ma obecnie 7,5 kg.
-
fatcat
Tak, jest dość duży + ma tą zwisającą oponę z brzucha. Nie trzeba się odchudzać?
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Ta fałdka pod brzuszkiem jest normalnym zjawiskiem u brytka, taka ich uroda.
Co do odchudzania, to tak jak doradzała Lenka, zmieniłabym karmę suchą na bardziej treściwą z mniejszą ilością węglowodanów i to powinno pomalutku zmniejszyć trochę wagę bez specjalnego odchudzania.
Co do odchudzania, to tak jak doradzała Lenka, zmieniłabym karmę suchą na bardziej treściwą z mniejszą ilością węglowodanów i to powinno pomalutku zmniejszyć trochę wagę bez specjalnego odchudzania.
-
fatcat
Okej, dziękuję bardzo za odpowiedzi i zdjęcie kamienia z mojego serca 
Poczytam trochę na forum o innych karmach i na pewno ją zmienimy.
Dziękuję raz jeszcze
Poczytam trochę na forum o innych karmach i na pewno ją zmienimy.
Dziękuję raz jeszcze