Zabezpieczenie okien i balkonów, siatki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Montegri
Hodowca
Kontakt:

Re: Zabezpieczenie okien i balkonów, siatki

Post autor: Montegri »

Mago ja myślę, że zrobiłaś wszystko co mogłaś w tej sytuacji,
która emocjonalnie niestety nie jest do pozazdroszczenia...
Od ciebie niewiele zależało i choćbyś teraz rozkładała wszystko na czynniki pierwsze,
zastanawiając się co mogłabyś jeszcze zrobić, to obawiam się, że nic ponadto...

miejmy nadzieję, ze z kotem będzie dobrze
Awatar użytkownika
Mago
Super Admin
Kontakt:

Post autor: Mago »

Dziękuję za miłe słowa, ale ja nic praktycznie nie zrobiłam, na szczęście osób chcących pomóc, dzwoniących po straż było kilka. To podnosi na duchu, że można przełamać znieczulicę i zorganizować się w takich okolicznościach. Jak na taką godzinę (po 23) to sporo osób zeszło na dół z ręcznikami, kocykami, transporterkami.

Wiecie, ja jestem wręcz pewna, że wiele ludzi nie ma świadomości co do tych zagrożeń. Mam na myśli tych "kociarzy whiskasowych". Maja kotki często zgarnięte z ulicy, a ulica nie uczy opieki nad kotem. Jedyny ich punkt zaczepienia to weterynarz. Niektórzy weci edukują, ale to mniejszość. Niestety :(((( Wiecie, mnie Ci ludzie nie złoszczą, bo ja w pewnym sensie rozumiem ich stan nieświadomości. Niektórzy po prostu nie mają wyobraźni, a koty potrafią swoją zręcznością wręcz szokować. Reklama zapewnia o "mięsnych kawałkach" weterynarz w razie kłopotów zdrowotnych wtyka Royala. Jeszcze niektórzy jak śmigają po necie, chwalą się kotkiem to wcześniej czy później zaczepiają o takie miejsca jak nasze forum i o ile chcą się uczyć to dowiadują się masę istotnych spraw. Nie usprawiedliwiam ale rozumiem. Jak byłam dzieckiem to mieliśmy psa, kundelka niekastrowanego. Przygarnięta bieda. Żaden wet nigdy rodzicom nie sugerował kastracji, a szkoda!
Dla mnie innym tematem i tu już się wściekam, są ludzie siedzący na forach, piszący "słodziaste pościki o miłości do ukochanych, pięknych futerek" i mających (przepraszam za dosadność), w dupie, wszelkie sugestie, że nie wypuszcza się luzem kotów na nieosiatkowany balkon. Tego poziomu jawnej głupoty nie ogarniam.
Sama nie mam najidealniej zabezpieczonych okien, nie tak jakbym chciała, ale przed każdym wyjściem z domu, choćbym się miała spóźnić sprawdzam, czy wszystko pozamykane, czy woda w miskach, czy koty widoczne. To jest już odruch.
Wypadek może się zdarzyć każdemu, ale na miłość boską to ryzyko można minimalizować.

Osiatkujmy balkony, zabezpieczajmy okna! i nieśmy tę wiedzę dalej.
Oby takich zdarzeń jak opisałam było jak najmniej.
Sama się pocieszam, że tu w okolicy jest od groma osiatkowanych balkonów, na pewno nadal za mało, ale z roku na rok widać ich w miastach coraz więcej :ok:
Awatar użytkownika
atomeria
Agilisowy Rezydent

Post autor: atomeria »

O matko, Mago, dopiero doczytałam :hug: Biedne kocio, biedna Ty, nawet boję się wyobrażać sobie co wtedy czułaś, straszna taka bezsilność i niemoc w obliczu i na granicy tragedii. Mam nadzieję, że mimo wszystko kotek będzie miał się dobrze.
No serce mi pęka i płakać mi się chce, jak myślę o tym bidulku na parapecie ;-(

Brak wyobraźni i lekkomyślność niektórych opiekunów zwierząt jest porażający. Zresztą z opiekunami dzieci bywa przecież podobnie...
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Danusia »

Obrazek :ok:
zapcia2

Post autor: zapcia2 »

Mago wszystko co napisałas się zgadza..
Ja bylam takim whiskasowym opiekunem..(oczywiscie nie karmilam nigdy whiskasami) ale chodzi o ilosc informacji..
Ja mialam ta chec szperania po necie..szukania informacji..pytainia sie itp
Niestety weterynarze w wiekszosci gucio wiedza o zywieniu kota..o zachowaniach nawet nie wspomne :|
Ciesze sie ze trafilam na to forum a raczej zostalam pokierowana..bo duzo latwiej mi ogarnac niektore kocie rzeczy..
Niestety nie mamy okien osiatkowanych bo mieszkamy na starym miescie i czekamy na pozwolenie (zas%^&* biurokracja) dlatego też okna jak wychodzimy są zamykane..na szczescie mamy wywietrzniki..
Wieczorem kotki bierzemy na smyczki i otwieramy okna szeroko i wietrzymy mieszkanko..
Poki nie bedzie decyzji..trzeba dac rade..ale nie wyobrazam sobie nie pozamykac okien przed wyjsciem nawet do sklepu na 5min..
Oby coraz wiecej uswiadomionych ludzi..i coraz mniej kociego cierpienia :kotek:
Awatar użytkownika
aneby

Post autor: aneby »

Osiatkowane, czy nie, nie wyobrażam sobie wyjścia z domu i pozostawienia otwartego lub uchylonego okna. W końcu odważyłam się zostawiać balkon otwarty na noc, bo mam siatkę plus moskitierę.
Awatar użytkownika
atomeria
Agilisowy Rezydent

Post autor: atomeria »

Danusiu, świetne :ok: Idę poszukać na FB
Awatar użytkownika
aneby

Post autor: aneby »

Różne pomysły na zabezpieczenie okien/balkonu http://www.pinterest.com/kociehospicjum ... -dla-kota/
zapcia2

Post autor: zapcia2 »

przeraził mnie jeden widok.. te zdjęcie powinien zobaczyć każdy kto uważa, że uchylne okna to nic wielkiego i na pewno się nic nie stanie :-o

Obrazek

Niektóre wynalazki świetna sprawa :)
Awatar użytkownika
asiak
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiak »

Biedny koteczek :kotek: :kotek: :kotek: :(((( :(((( :((((
Zablokowany