Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
niesia

Re: Drapaki

Post autor: niesia »

a co sądzicie o tym drapakach ?http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... ise/408946
http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... ise/380329
Wyglądają na dość solidne, słupki też chyba dobrej grubości..no i wszystkie elementy można prać...
Nie wiem tylko jak ze stabilnością...
Awatar użytkownika
*Basia

Post autor: *Basia »

niesia pisze:a co sądzicie o tym drapakach ?http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... ise/408946
Wyglądają na dość solidne, słupki też chyba dobrej grubości..no i wszystkie elementy można prać...
Przegldając 10tyiecy razy trn watek widziałam ten drapak u jakeijś forumowiczki. Niestety nie potrafię teraz tego odnaleźć ;/ A też by mi się przydało, bo raczej się n niego zdecydujemy jako na pierwszy drapak. Potem w zależności od potrzeb zakupimy coś dodatkowgo.
Awatar użytkownika
Beate
Agilisowy Rezydent

Post autor: Beate »

*Basia pisze:
niesia pisze:a co sądzicie o tym drapakach ?http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... ise/408946
Przegldając 10tyiecy razy trn watek widziałam ten drapak u jakeijś forumowiczki. Niestety nie potrafię teraz tego odnaleźć ;/ A też by mi się przydało, bo raczej się n niego zdecydujemy jako na pierwszy drapak. Potem w zależności od potrzeb zakupimy coś dodatkowgo.
Atomeria ma podobny . Słup i chyba dwie rozety :-)
Awatar użytkownika
Ania z Gdańska

Post autor: Ania z Gdańska »

Osobiście myślałam podobnie. Zakupiłam "niby" solidny drapak dla dużych kotów - i co po roku mogę powiedzieć szczerze, że była to wielka pomyłka. Cena za drapak nie jest wcale niska (500-600 zł). Drapak może i wygodny dla kotów, ale na pewno mało solidny. Pod ciężarem brytków nie jest już tak stabilny jak powinien. Osobiście dzisiaj zainwestowałbym w drapak Rufiego nawet w zwykły podstawowy, a z czasem dokupiłabym drugi. Moim zdaniem szkoda kasy :-)
Awatar użytkownika
*Basia

Post autor: *Basia »

Ania z Gdańska Trochę nie bardzo wiem do czyjej wypowiedzi się odnosisz. Piszesz, ze zakupiłaś niby solidny drapak czyli jaki? Bo rozmowa tyczy się teraz natural paradise i nie wiem czy Twoja opinia odnosi się do tego konkretnego modelu czy jakiegoś innego.

Czytałam kilkanaście opinii o tym modelu w tym użytkowników ragdolli które są dużymi kotami i nie spotkałam się z zastrzeżeniami co do stabilności drapaka czy jakości jego wykonania. Kilku hodowców syberyjczyków z którymi się kontaktowałam pochlebnie się wypowiadało o tym modelu i chwaliło jakość wykonania.

Ja bym może i wybrała rufiego ale jakoś po kontakcie z firmą mi się odechciało. Nie jestem typem człowieka któremu trzeba słodzić...ale hm piszę jadno czego oczekuję podając przykłady ich realizacji z pan to kwituje zdaniem, że bez rysunku projektu nie rozumie o co mi chodzi... kiedy już wspiełam się na wyżyny moich umiejętności plastyczno - technicznych i narysowałam to co chciałam, to pan nadal nie wiedział czego oczekuje i zarzucał mnie wiadomościami ile jaki drapak waży i ile kosztuje.... co mnie w ogóle nie interesowało. Dodatkowo byłam otwarta na jakiekolwiek propozycje i podpowiedzi ale widać im się nie chciało poświęcić odrobiny czasu i podejść w sposób profesjonalny do klienta. A ja też nie mam ochoty na tygodniowe wmiany e-maili z ustaleniami bo tempo odpisywania na wiadomości też mają zabójcze. Widać firma na tyle zarabia, że dla nich żadna różnica czy zarobią 1,5 tyś czy nie.... chyba im się wydaje że mają monopol na drapaki...żeby się w pewnym momencie nie zdziwili.
Awatar użytkownika
atomeria
Agilisowy Rezydent

Post autor: atomeria »

Ania z Gdańska pisze: Osobiście dzisiaj zainwestowałbym w drapak Rufiego nawet w zwykły podstawowy, a z czasem dokupiłabym drugi. Moim zdaniem szkoda kasy :-)
Też tak myślałam :-) Ale zmieniłam zdanie.

Zgadza się, mam dwa drapaki z linii Natural Paradise, pisałam o tym kilka postów wcześniej. Te moje to wersje bez sizalowych słupków, są obite matą sizalową, więc są nieco inne od tych, o które pyta niesia.
Moje drapaki oceniam jako solidne i dobrze wykonane. Koty je lubią (chociaż chwilę to trwało <mrgreen> ).

Obrazek

Rufiego też mam i nie zamieniłabym tych dwóch na jednego Rufiego w tej samej cenie.
eweli

Post autor: eweli »

*Basia pisze:Ja bym może i wybrała rufiego ale jakoś po kontakcie z firmą mi się odechciało. Nie jestem typem człowieka któremu trzeba słodzić...ale hm piszę jadno czego oczekuję podając przykłady ich realizacji z pan to kwituje zdaniem, że bez rysunku projektu nie rozumie o co mi chodzi... kiedy już wspiełam się na wyżyny moich umiejętności plastyczno - technicznych i narysowałam to co chciałam, to pan nadal nie wiedział czego oczekuje i zarzucał mnie wiadomościami ile jaki drapak waży i ile kosztuje.... co mnie w ogóle nie interesowało. Dodatkowo byłam otwarta na jakiekolwiek propozycje i podpowiedzi ale widać im się nie chciało poświęcić odrobiny czasu i podejść w sposób profesjonalny do klienta. A ja też nie mam ochoty na tygodniowe wmiany e-maili z ustaleniami bo tempo odpisywania na wiadomości też mają zabójcze. Widać firma na tyle zarabia, że dla nich żadna różnica czy zarobią 1,5 tyś czy nie.... chyba im się wydaje że mają monopol na drapaki...żeby się w pewnym momencie nie zdziwili.
Uznałam, że Twój wpis wymaga komentarza...
W marcu zamawiałam drapak według własnego projektu oraz zmodyfikowaną rozetę na ścianę. Wysłałam panu Leszkowi 2 projekty drapaka, jako rysunki razem z opisem dla większej ścisłości. Wycenę otrzymałam po 2 dniach. Pan Leszek nawet nie miał uwag konstrukcyjnych, ponieważ projekty dobrze przemyślałam, po przestudiowaniu 200 stron poświęconych drapakom na tym forum. Na wykonany drapak czekałam tylko tydzień. Z mojego doświadczenia wynika, że Rufi ma bardzo profesjonalne podejście do klienta. Tylko klient musi się zachować poważnie...
Flakonik

Post autor: Flakonik »

Czy ktoras z was posiada albo miala doswiadczenie z drapakiem Rufi Ex 4A badz EX 4b? Czy bedzie odpowiedni dla duzego brytka i ragdolla?
Czy w tych drapakach Rufi jest mozliwosc wybrania tego najgrubszego slupa 18cm? czy wszystkie robia na 12cm do drapakow. Pytam was bo juz od dawna nie moge sie doczekac odp na maila od nich.
Ogolnie denerwune mnie ze w drapakach Ex nie ma mozliwosci dywanowego obszycia ktore jest pidobno najbardziej trwale. Jesli chodzi jeszcze o trwakosc to co lepsze kostka czy sztruks(zwykly czy szerok)?
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

eweli pisze: Uznałam, że Twój wpis wymaga komentarza...
W marcu zamawiałam drapak według własnego projektu oraz zmodyfikowaną rozetę na ścianę. Wysłałam panu Leszkowi 2 projekty drapaka, jako rysunki razem z opisem dla większej ścisłości. Wycenę otrzymałam po 2 dniach. Pan Leszek nawet nie miał uwag konstrukcyjnych, ponieważ projekty dobrze przemyślałam, po przestudiowaniu 200 stron poświęconych drapakom na tym forum. Na wykonany drapak czekałam tylko tydzień. Z mojego doświadczenia wynika, że Rufi ma bardzo profesjonalne podejście do klienta. Tylko klient musi się zachować poważnie...
:nie: Wydaje mi sie, ze to Ty dobrze trafilas !
Ja na odpowiedzi od Rufiego (mailowe) tez czekalam niesamowicie dlugo.
Nawet na zwykle dane bankowe, do przelewu, jak juz wiedzialam, co zamawiam.
(za to jak juz wszystko bylo OK to produkcja i wysylka poszly bardzo szybko, to musze przyznac ;-)) )

Ja mam wrazenie, ze Rufi to malenka kilkuosobowa firma rodzinna, i przerasta ich ilosc maili i zapytan. Na odpowiedzi czeka sie naprawde BARDZO dlugo.
Chyba wypadaloby zatrudnic porzadna sekretarke, ktora po przeszkoleniu tylko tym by sie zajmowala.... <święty>
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

Flakonik pisze:Czy ktoras z was posiada albo miala doswiadczenie z drapakiem Rufi Ex 4A badz EX 4b? Czy bedzie odpowiedni dla duzego brytka i ragdolla?
Czy w tych drapakach Rufi jest mozliwosc wybrania tego najgrubszego slupa 18cm? czy wszystkie robia na 12cm do drapakow. Pytam was bo juz od dawna nie moge sie doczekac odp na maila od nich.
Ogolnie denerwune mnie ze w drapakach Ex nie ma mozliwosci dywanowego obszycia ktore jest pidobno najbardziej trwale. Jesli chodzi jeszcze o trwakosc to co lepsze kostka czy sztruks(zwykly czy szerok)?
Kostka kostka i jeszcze raz kostka.
Nie zaluj specjalnie dywanu, pare stron temu pisalysmy, ze to nie taka znowu rewelacja <gwiżdże>

Edit : wlasnie popatrzylam na te "Twoje" modele, z tego co widze, rozeta i budka sa w sizalu. To najtrwalsze co moze byc.
Pokrowce na hamaczki sa zdejmowane, wiec nie bardzo rozumiem jak chcialabys, zeby byly "dywanowe" <suchy>
Zablokowany