Wielkość i waga brytyjczyków

Pytania i problemy dotyczące tej konkretnie rasy.
Aga L.
Agilisowy Rezydent

Re: Wielkość i waga brytyjczyków

Post autor: Aga L. »

Waga wagą ale zobacz jakie ma oczka. Jeśli pomarańczowe to brytyjczyk, jeśli zielone - rusek.
karmeloo

Post autor: karmeloo »

Aga L. pisze:Waga wagą ale zobacz jakie ma oczka. Jeśli pomarańczowe to brytyjczyk, jeśli zielone - rusek.
Mi się wydaje, że jemu bardziej do Rosyjskiego jest...A czy jest to kiciuś z rodowodem?
Awatar użytkownika
BlueSpring

Post autor: BlueSpring »

Snusia tak.

Gdyby to bylo takie latwe, ze same oczka powiedza wszystko. Oczy juz tez przerabialismy - poczatkowo mial zielone, teraz sa zloto/zolte. Pare dni temu wet zgodzil sie ze wszystkimi moimi watpliwosciami i niestety nie jest to "czysty" BSH. Wbrew pozorom kotek mial byc rodowodowy <wsciekly>
Awatar użytkownika
Snusia
Hodowca
Hodowla: Miziaki*PL
Kontakt:

Post autor: Snusia »

Przykro mi ale nie wygląda na brytyjczyka.
A masz rodowód ?
Awatar użytkownika
BlueSpring

Post autor: BlueSpring »

Snusia wiem. Rodowod mam i juz konsultowalam to z weterynarzem, ktory postanowil nam pomoc w tej sprawie. Zapraszam do naszego watku, zeby nie dublowac wiadomosci :)
KleoKoleopatra

Post autor: KleoKoleopatra »

BlueSpring pisze:Snusia wiem. Rodowod mam i juz konsultowalam to z weterynarzem, ktory postanowil nam pomoc w tej sprawie. Zapraszam do naszego watku, zeby nie dublowac wiadomosci :)
Witajcie, moja Kleo skończyła właśnie 7 miesięcy i waży 3,5 kg. Karmię ją suchym taste of the wild do woli, co drugi dzien porcja świeżego mięsko, do picia woda, czasem z domieszką sproszkowanego tłuszczu wołowego Grau.
Wydaje mi się, że karmię ją dobrze, ale w porównaniu z waszymi kotami waży niewiele.
Napiszcie ile ważyły wasze kociątka w wieku 7 miesięcy.
Aha, Kleo nie jest jeszcze wysterylizowana.
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

Kleo, kotki (jak i ludzie ;-)) ) moga byc roznej budowy - jedne z tych "duzych", inne z tych "mniejszych", nawet w obrebie tej samej rasy.
Popatrz (jesli mozesz) na rodzicow i dziadkow Twojego kota - jesli sa budowy "sredniej", prawdopodobnie Twoje zwierzatko nie bedzie nigdy wazyc 6kg.

Sa (nawet tutaj n a forum) dorosle kocice wazace ok. 4kg.
Nic w tym "niepokojacego". ;-))
KleoKoleopatra

Post autor: KleoKoleopatra »

Serdeczne dzięki za szybka odpowiedz.
Szkoda, ze Kleosia nie będzie dużym tłusciutkim brytkiem, takie misie podobały mi sie zawsze najbardziej.
Jej tata był dość spory, mama dość drobna.
Nic to, i tak nie wyobrażamy już sobie naszej rodziny bez niej. Aż sama nie moge uwierzyć w to, co pisze (to mój pierwszy kot), ale bardzo kocham moją Kleosie.
Awatar użytkownika
Szopi
Hodowca
Hodowla: Mikołówka*Pl

Post autor: Szopi »

Raz, że większe i takie bardziej "brysiowate" są samce (zazwyczaj), a dwa, że to nie jest jeszcze rzecz przesądzona, to nie chodzi o wagę, ale także o proporcje, długość łapek, tułowia, futerko itd.
Bywają duże Brytyjczyki, ponad 8kg, które są długie, mają duży brzuch, maleńką główkę, długie łapki i w gruncie rzeczy te 8kg rozkłada się tak, że kotek niekoniecznie wygląda na bardzo puchatego i są takie, które jako dorosłe ważą 4kg, ale są króciutkie, mają masywne łapki, dużą (proporcjonalnie do ciała) głowę, mięsiste, grube futro i mimo teoretycznie niezbyt wysokiej wagi wyglądają super.
Kocia ma dopiero 7 miesięcy i jeszcze sporo czasu na nabranie właściwych kształtów, poza tym kotki kochane -zawsze są najpiękniejsze na świecie <oops>
KleoKoleopatra - odchodząc od tematu warto byłoby ToTW dodatkowo suplementować i podawać częściej mięsko, o ile kotka lubi.
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent

Post autor: MoniQ »

KleoKoleopatra pisze: Napiszcie ile ważyły wasze kociątka w wieku 7 miesięcy.
Aha, Kleo nie jest jeszcze wysterylizowana.
Sprawdziłam, moja wtedy ważyła 2,8 kg ;-)) Teraz ma 2 lata, waży max. 4 kg i jest kruszynką. Zaś jej rodzony brat waży ponad 7kg. :-)
Zablokowany