Pragnę opisać całą sytuację z mojej strony jako hodowcy Irysa.
Irysek będąc jeszcze w mojej hodowli był zdrowym kociakiem . Oddając kocięta do nowych domów wcześniej wykonuję u mojego weterynarza zabieg kastracji . A co za tym idzie wszystkie kociaki mają wykonane badanie krwi.
Morfologia u Irysa i całego miotu "I" była prawidłowa .
Irys w październiku zamieszkał u annusi .
Od tego też czasu regularnie jeździł w odwiedziny do Hugo co można przeczytać w wątku Irysa i Hugo.
Po pewnym czasie dostałam telefon z wiadomością o powiększeniu węzłów chłonnych u Irysa.
Po czym po paru dniach dowiedziałam się , że to jednak nie węzły chłonne a guzki .
Prosiłam annusie aby zaprzestała wozić Iryska do Hugo gdyż problem ze zdrowiem może być spowodowany przez stres .
Jednak moje prośby na nic się zdały
W grudniu Irys po raz kolejny był z wizytą u Hugo. W czasie tych odwiedzin Hugo Iryska ugryzł co również jest napisane na forum . Ja natomiast po tej wizycie dostałam telefon , że Irysek ma chłoniaka . Co się okazało w tym czasie Irys był w klinice i pod narkozą usuwano mu strupek (najprawdopodobniej który był od ugryzienia) i wysłano do badania . Po kilku dniach przyszedł wynik który wykluczył chłoniaka . Diagnoza natomiast była - zapalenie tkanki tłuszczowej . W między czasie Irys miał problemy ze siusianiem w drapak , problemy z brzuszkiem .
Widząc tyle problemów zdrowotnych u Irysa annusi zaproponowałam , że Iryska wezmę do siebie zwracając wartość za kociaka . Druga propozycja była , ze Irysek przyjedzie do mnie na czas leczenia i jak będzie już całkowicie zdrowy wróci do annusi .
Annusia na żadną z tych propozycji się nie zgodziła , wręcz obraziła i przestała mnie informować o stanie zdrowia .
W marcu przeczytałam na forum , że problemy zdrowotne się nie skończyły a wręcz przeciwnie stan Irysa się pogarsza - ma problemy z chodzeniem
Po przeczytaniu tej informacji natychmiast napisałam do annusi z zapytaniem o stan zdrowia Irysa
Okazało się , że Irys stracił sierść na jednym boku . Kolejna wizyta u weterynarza . Diagnoza - atopowe zapalenie skóry . Po tych problemach doszły kolejne . Irysek przestał chodzić
Powstał niedowład tylnych kończyn . Kolejne badania . Podobno na RTG wyszły zmienione kręgi klatki piersiowej , zmienione kręgi na odcinku lędźwiowym i zmiany kręgów ogonowych
Co do kręgów ogonowych to jestem pewna , że ogon był prawidłowy jak Irysek był jeszcze u mnie w hodowli , gdyż oddając swoje kociaki do nowych domów każdy jeden maluch jest dokładnie przeze mnie sprawdzony oraz zbadany przez mojego weterynarza . Żadnego załamka u Irysa jak i jego rodzeństwa nie było .
Dla informacji podam , że Irma siostra miotowa Irysa została u mnie w hodowli . Kotka nie ma żadnych problemów zdrowotnych . Ogon jest prawidłowy co wskazują osiągnięcia na wstawach . Z załamkiem ogona kot nie wygrywa wystaw .
Po tych wszystkich wiadomościach prosiłam annusie aby przesłała mi całą dokumentacje choroby wraz ze zdjęciami RTG
Do dnia dzisiejszego wyników nie dostałam .
Dzisiaj po raz kolejny zaproponowałam aby annusia wraz z Iryskiem przyjechała do Poznania do mojego weterynarza . Nocleg jestem wstanie zapewnić . Jednak i tym razem dostałam odmowną odpowiedz
Dzisiaj tez zostałam poinformowana o kolejnych badaniach . Irys miał robione badania na toksoplazmozę , ponieważ ma drżenie powiek i oczopląs .
Jestem załamana stanem Iryska . To młody rosnący kocurek , który cały czas jest na antybiotykach. A jak wiemy antybiotyki w zbyt dużej ilości nie są obojętne dla organizmu a wręcz przeciwnie mogą mieć zły wpływ na rozwój kociaka .
Do tego dochodzą wizyty u Hugo, wizyty u różnych specjalistów weterynarzy , narkoza itp.
Tak po krótce przedstawiłam całą historię Iryska
Jest to mój pierwszy i ostatni post w tym wątku , ponieważ uważam ze takie sprawy powinniśmy same z annusią rozstrzygać a nie na forum publicznym
Na koniec mojego postu życzę Tobie kochany Irysku bądź silny i nie poddawaj się
Cały czas trzymam za Ciebie kciuki
a Tobie annusiu pragnę przekazać przez ten post czy aby idziesz w dobrym kierunku..
Czasami zbyt wielka miłość i nadgorliwość potrafi zrobić wiele szkód ......