Kuwety - problemy, pytania i wątpliwości

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Zablokowany
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Re: Kuwety - problemy, pytania i wątpliwości

Post autor: yamaha »

Po pierwsze : WITAJ :kwiatek:
Hmmmm.... ta dziura "wejsciowa" wydaje sie dosc mala (kotek-chucherko z niej wychodzi ;-)) ), domyslam sie, ze czekasz na malego brytka....
Awatar użytkownika
gloria

Post autor: gloria »

Tak, zarezerwowałam kotkę i czekam aż dorośnie ;)
W tej pierwszej wejście ma wymiary 19x19, w tej drugiej podobnie 19x18
w Catit Jumbo wymiary drzwiczek podają takie: 20/24 x 26.5 cm
Awatar użytkownika
tofik

Post autor: tofik »

Witam na forum.
Kuweta może być za mała. Początkowo, przy małym kociaku będzie wydawała się akurat. Tylko nie zapomnij, że nasze miśki rosną do ponad 5 kg.
Ja mam mniejszą wersję Catita (tę rozmiar mniejszą niż jumbo) i przy jednym kocie jest ok.
Awatar użytkownika
gloria

dziękuję za rady, pewnie jeszcze będę miała wiele pytań w innych tematach :)
szczerze mówiąc jeszcze nie oglądałam kuwet w żadnym sklepie "na żywo" muszę się w najbliższym czasie wybrać, ale skoro macie obawy co do wielkości tych owalnych, to pewnie byłby dobre jedynie w początkowym okresie, zanim kotka osiągnie dorosłe rozmiary, nie wiem zatem czy warto byłoby kupować taką kuwetę na rok?
Awatar użytkownika
Sylwia2908
Hodowca
Hodowla: Vabank*PL
Kontakt:

Post autor: Sylwia2908 »

gloria pisze:(...) chciałabym wiedzieć co sądzicie o Petmate Domo:
Obrazek
średnica 47 cm, wysokość 42

lub taka, chyba starsza jej wersja, 46x42
Obrazek
Ja mam jedną taką, ten starszy model :-)
To ulubiona kuweta moich kotów, reszta naszych kuwet to Catit Jumbo.
Generalnie kuweta nie jest taka mała, spokojnie się kot mieści, zrobi co trzeba i spokojnie się obróci do wyjścia. Kuweta jest zrobiona wg. mnie z dużo lepszego plastiku niż Catit. Ja mam kopiące koty, które zakopują nawet ścianki boczne <mrgreen> i mimo, że Dome jest cześciej używana, lepiej wygląda w środku niż Catit. Dobrze się myje i bardzo wygodnie wybiera się nieczystości, bo za pomocą uchwytu u góry podnosi się całą górę z wejściem i kładzie obok, wszystko ładnie widać i nie trzeba nigdzie nurkować <lol>
Niestety minusem tej kuwety jest to, że jeśli masz kota, który siusia na brzeg kuwety, to trudniej jest usunąć kulkę z okragłego boku.
Drugim minusem jest to, że filtr, który jest zamaskowany w środku kuwety jest mały i (może tylko w przypadku mojej) czasami się odpina i wpada do żwirku. Dodatkowo przez to, że jest okrągła, jest ciężko ustawna :-D
Awatar użytkownika
gloria

Mam jedno wytypowane miejsce na kuwetę, w rogu, pod szafką która będzie wisieć na ścianie, w przedpokoju, właściwie nie ma znaczenia czy owalna czy prostokątna, choć lepiej troszkę wkomponuje się w to miejsce krótsza okrągła
a co do zwyczajów toaletowych kotów... moi rodzice mają dwa koty, dachowce, mają dwie kuwety w łazience, jedna kuweta teoretycznie otwarta stoi we wnęce pod wanną zasłonięta i wepchnięta w ciemny kąt, druga otwarta na zewnętrz (była kryta, ale kupiona już dla dorosłych kotów i nie przyzwyczaiły się w ogóle, więc jest odkryta), jedna z kotek siku robi do tej otwartej na zewnątrz, a resztę tylko do tej ukrytej pod wanną, do plastikowej z budką nie chciała w ogóle, taka wstydliwa :)
Awatar użytkownika
kejt_van_bodkin

Re: Pierwsze dni w domu, oswajanie

Post autor: kejt_van_bodkin »

A ja jestem też ciekawa jak to jest z tymi kuwetami narożnymi, bo ja oglądałam je w jakimś stacjonarnym sklepie zoologicznym i wydawała mi się objętościowo mniejsza niż kuweta prostokątna, bo przecież na podstawie jest trójkąt…
Policzyłam to, bo mój ścisły mózg musiał to ogarnąć i dla takiej jak moja, powierzchnia siusiania to jest 1776 centymetrów kwadratowego, a dla kuwety trójkątnej jest to tylko 1035,25 centymetrów metrów kwadratowych… powierzchni siusiania… (bo to jakby kwadrat przecięty na pół o boku 45,5…), Catit bije wszystko na głowę 2800 cm kwadratowych <shock>

Waćpanna, czy kotek ma swobodnie w tej kuwecie? Bo w sumie u mnie też by przyszłościowo taka pasowała do mieszkania…

Przepraszam za ten wywód matematyczny, ale nie jestem dzisiaj w pracy i chyba mam za dużo czasu wolnego….
Awatar użytkownika
Yolla
Agilisowy Rezydent

Post autor: Yolla »

gloria pisze:Mam jedno wytypowane miejsce na kuwetę, w rogu, pod szafką która będzie wisieć na ścianie, w przedpokoju
zastanów się czy to najlepsze miejsce na kuwetę, koty lubią załatwiać swoje potrzeby w zacisznym ustronnym mijescu więć ciąg komunikacyjny w mieszkaniu może być złym pomysłem :-)
Awatar użytkownika
nmin
Agilisowy Rezydent

Post autor: nmin »

To chyba zależy od układu mieszkania ;-)) U mnie też jedna z kuwet stoi w przedpokoju, ale mamy salon z aneksem kuchennym i z przedpokoju korzystamy właściwie tylko po to, by od czasu do czasu pójść do łazienki, bo do pozostałych dwóch pokoi wchodzimy w ciągu dnia sporadycznie (w jednym z nich jest druga kuweta).
Awatar użytkownika
gloria

nmin pisze:To chyba zależy od układu mieszkania ;-)) U mnie też jedna z kuwet stoi w przedpokoju, ale mamy salon z aneksem kuchennym i z przedpokoju korzystamy właściwie tylko po to, by od czasu do czasu pójść do łazienki, bo do pozostałych dwóch pokoi wchodzimy w ciągu dnia sporadycznie (w jednym z nich jest druga kuweta).
u mnie jest właśnie tak samo, kuweta miałaby po dwóch stronach ścianę, nad sobą szafkę, byłaby trochę osłonięta, pomyślę jeszcze o łazience, ale to już by wymagało zamiany wanny na brodzik ;)
Zablokowany