Truskawka pisze:Czy ktos mógłby wreszcie ujawnić ten odkurzacz który poleca Gustaw
(...)
O polecaniu konkretnego modelu - bez własnego doświadczenia - trudno jest mi mówić ...
Co najwyżej można poczytać opinie użytkowników i na ich podstawie,
samemu podjąć ostateczną decyzję - dlatego też próbowałem linkować, jedynie do grupy takich odkurzaczy.
Na co jednak warto zwracać uwagę, przy zakupie odkurzacza,
skutecznie czyszczącego dywany z sierści (?)
1 - bez turbo-szczotki, możemy zapomnieć o (przynajmniej) średnim jej zebraniu.
2 - niewątpliwie istotnym czynnikiem jest duża siła ssania (wartość wytwarzanego podciśnienia) odkurzacza, gdyż ona ma za zadanie napędzanie samej turbo-szczotki + wciąganie wszelkich zanieczyszczeń.
Jako, że ostatnimi czasy producenci nie kwapią się do podawania tego parametru, pozostaje kierowanie się mocą odkurzacza - najczęściej im większa moc, tym i większe podciśnienie.
3 - wszelakie dodatkowe filtry, są jak najbardziej wskazane - zatrzymują część pyłków, bakterii, czy nawet roztoczy.
Tyle byłoby w skrócie.
Jak wspominałem zakupiłem odkurzacz i już po pierwszym jego użyciu nie zawiodłem się.
W kilka minut, dywanik 2x3m z wzorkami (o nierównej powierzchni) wyczyściłem w takim stopniu, jak nigdy dotąd tradycyjnym odkurzaczem o nawet sporej sile ssania i w pozycji na kolanach - jak przed małżonką
Nie kierowałem się głównie ceną, ani nowością modelu a ... ocenami użytkowników - w tym wypadku nawet z kilku lat.
Tym samym mam nadzieję, że powinien posłużyć dość długo.
Jeśli ktoś chciałby zapoznać się z tym sprzętem, to jak już tylko będę mógł, podlinkuję.