Wielkość i waga brytyjczyków
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Re: Wielkość i waga brytyjczyków
Nie skreślam jeszcze tego Brita. Nadal troszkę dosypuję i na razie jest ok. Tylko mnie to zdziwiło, bo on już 5 tygodni jadł tego Brita i to już w takiej ilości, że tylko trochę RC dosypywałam już i nic mu się nie działo, a tu nagle takie coś. Będę nadal stopniowo mu Brita dosypywać, tylko już całkiem powoli. Może się uda jeszcze, tym bardziej, że to jest jedyna bezbożówka po której brzuszek ładnie wybielał i nie ma już ani jednej czarnej kropeczki.
- Mago
- Super Admin
- Kontakt:
Sonia a może pomyślisz po prostu o BARF-e? albo przejściu tylko na mokre, suplementowane dobrej jakości puszki?
Ale chyba przede wszystkim (chyba że jakiś czas temu robiłaś) trzeba by zrobić Tamisiowi porządne badania krwi, żeby zobaczyć co tam w środku, bo jak piszesz 50g suchej karmy i kotek przybiera na wadze to naprawdę nie jest normalna reakcja.
Ale chyba przede wszystkim (chyba że jakiś czas temu robiłaś) trzeba by zrobić Tamisiowi porządne badania krwi, żeby zobaczyć co tam w środku, bo jak piszesz 50g suchej karmy i kotek przybiera na wadze to naprawdę nie jest normalna reakcja.
- Fusiu
- Agilisowy Rezydent
U mnie koty są na tej karmie (z winy Madoxa) i nie mają problemu z wagą, a właśnie delikatny brzuch Madoxa się ustabilizował. Brit ma dość wysoką zawartość białka bo 44% w suchej masie, więc kot nie będzie pochłaniał jej wielkie ilości, więc i węglowodany na poziomie 23% w suchej masie nie są takie złe.. choć mogłoby ich być mniej. No ale to już inna bajka.
Gastro ma ich 27,3% w suchej masie przy 34 procentowym udziale białka w suchej masie, więc tu tycie jest niemal pewne <hm> (choć wiadomo,że tu nie o te parametry chodzi, gdy kocio ma problem brzuszkowe)
Gastro ma ich 27,3% w suchej masie przy 34 procentowym udziale białka w suchej masie, więc tu tycie jest niemal pewne <hm> (choć wiadomo,że tu nie o te parametry chodzi, gdy kocio ma problem brzuszkowe)
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Mago barf u Tamisia wątpię żeby był możliwy. On owszem lubi przekąsić coś mokrego, ale mimo, że ma ograniczane jedzenie to i tak jest wybredny i na dodatek wszystkie puszki dobrze suplementowane jakie kiedyś próbowałam były trochę polizane, a reszta się suszyła i lądowała w koszu. Jak próbowałam kiedyś jakieś serca indycze, czy kurze to powąchał i nawet nie tknął, więc wątpię czy on by chciał jeść mieszanki barfowe z jakimiś suplementami. Za to puszki Miamora to mu bez problemu wchodzą, ale one raczej nie są kompletne.
Wetka stwierdziła, że ten przypadek z kuwetą po 5 tygodniach to musiał być jakiś przypadek i mam próbować nadal przestawiać go na tego Brita, a w razie czego dosypywać gastro. Mam nadzieję, że stopniowo jakoś będziemy walczyć z tą wagą. Zrobi się cieplej to będzie też częściej na dwór wychodził, więc będzie mniej leżakował.
Wetka stwierdziła, że ten przypadek z kuwetą po 5 tygodniach to musiał być jakiś przypadek i mam próbować nadal przestawiać go na tego Brita, a w razie czego dosypywać gastro. Mam nadzieję, że stopniowo jakoś będziemy walczyć z tą wagą. Zrobi się cieplej to będzie też częściej na dwór wychodził, więc będzie mniej leżakował.
- Yolla
- Agilisowy Rezydent
Ostatnio gdzieś czytałam, że właśnie mokra karma sprzyja odchudzaniu. Jest to też logiczne bo w wiekszej objętości jest mniej kalorii z uwagi na zawartość wody :-) .
Ja bym dała szansę Tamisiowi i spróbowała barfa
Ja bym dała szansę Tamisiowi i spróbowała barfa
-
Paula_91827
Witam
W ostatnią niedziele zostałam kocią mamą mojego ślicznego maluszka. Teraz zainteresowałam się jego wagą, bo chce, żeby mi zdrowo rósł
Zważyłam go dziś na wadze kuchennej <lol> i miał 1,26kg. Dokładnie 2 dni temu skończył 3 miesiące. Czy to odpowiednia waga? Wcina karmę suchą purizon kitten zmieszaną z sanabelle kitten (otrzymałam je w hodowli) ale chyba niewielkie porcje dziennie (ok. 35-45g/dzień), jedzonko ma w miseczce cały czas i może jeść kiedy chce.
- Miss_Monroe
- Moderator
Maluchy szybko przybierają na wadze :-) także niech kotek ma w miseczce cały czas dostępną karmę jak dotychczas. Co do wagi to nie ma określonego "wzorca" , jedne maluchy bywają drobniejsze, drugie są większe itp. Jeśli kotek bawi się, dużo rozrabia
je, w książeczce ma wszystkie niezbędne szczepienia to wszystko jest w porządku.
- Dorszka
- Administrator
- Kontakt:
Ale dostaje coś oprócz suchego? To nie są duże ilości, jeśli kotek nie je nic poza tym, to je za mało.
-
Paula_91827
Dałam mu wczoraj gotowanej piersi z kurczaka, zjadł ze smaczkiem, ale w efekcie zjadł mniej suchej karmy. Energia go rozpiera, cały czas się bawi, skacze i biega po całym mieszkaniu. Są jakieś sposoby, żeby zaczął jeść więcej? Może to, że mało je ma związek z tym, że jest u nas dopiero od niedzieli?
-
Paula_91827
Dostałam od hodowcy jeszcze sporo mokrej karmy, ale poczytałam, że takie maluszki mogą mieć później luźną kupkę. Może dać mu np. pół saszetki?
Dodam, że z kuwetki regularnie wyciągam solidnie wyglądającą kupkę.
Dodam, że z kuwetki regularnie wyciągam solidnie wyglądającą kupkę.