Bolek i Lolek i ich domek

Zapraszam do prezentacji Waszych kotów, wszelakiej maści, rasy i pochodzenia :)
Awatar użytkownika
atomeria
Agilisowy Rezydent

Re: Luty miesiącem Loleczka i trojaczków <3

Post autor: atomeria »

A dostaje Lakcid czy ten BioProtect?
Jeśli to nie są biegunki tylko nieuformowane lub luźne kupy (najwyżej dwie dziennie), to ja bym chyba tylko dawała regularnie BioProtect, ograniczyła różnorodność karm (czyli raczej wyeliminowała mokre) i czekała aż się skończy kuracja antybiotykowa.

Edit: czy Smecta nie ma wpływu na wchłanianie się antybiotyku?
Awatar użytkownika
agniecha
Agilisowy Rezydent

Post autor: agniecha »

Tak , smecta może mieć wpływ na wchłanianie antybiotyku . Smecta jest lekiem tzw.absorbcyjnym , czyli wiąże w przewodzie pokarmowym różne sustancje i wydala je , z tego co pamiętam może być podana nie wcześniej niż dwie godziny po antybiotyku żeby ten zdążył się wchłonąć , a nie został wchłonięty i wydalony , ale w razie podawania warto dopytać , bo głowy nie dam za te dwie godziny . Podobnie działa węgiel leczniczy , choć smecta lepsza . Smecta jest super , ale nie jestem pewna , czy w tym przypadku . Myślę , że luźne kupy to wynik leków i powinno się wzmocnić i ochraniać śluzówkę , a na to pomogą probiotyki i prosta dieta . W razie wątpliwości pytajcie weta , ja to tylko " siostra instrumentariuszka " <oops>
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Węgiel to też raczej wchłania i wydala toksyny, to pewnie i na antybiotyk by podziałał.
A może lepiej dawać mu teraz tylko suchą karmę i np. Gastro, bo ta karma zazwyczaj powoduje, że kupale są twarde i zbite, jest tam dużo ryżu. Tylko nie wiem, czy powinno mu się teraz mieszać z dietą, skoro organizm i tak jest obciążony różnymi lekami.
Tak tylko sobie głośno myślę, ale nie wiem czy dobrze.

Cieszę się, że ranka goi się już i Farcik jest coraz weselszy :kotek: Tylko tak dalej Farciku <ok> <ok> <ok>
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent

Post autor: MoniQ »

Jak ja się cieszę, że Farcik w coraz lepszej formie! <tańczy> Tak trzymaj! :ok: :kotek: <serce>
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Danusia »

Enterol dostawał Kolorek w trakcie antybiotykopterapii ( 6-tygodniowej) ,gdy siusiał zamiast kupki ;-( i nic mu tak nie pomagało , jest to podstawowy probiotyk ale też lek który podaje sie bardzo często przy biegunkach wszelakich ludziom , małym dzieciom tez ,jest nawet specialna postac dla dzieci ja nie rezygnowałabym z Enterolu .
Gdy dostawał Enterol już nie dostawał Lakcidu .
Smecta to przy biegunkach od karmy albo jak cos złego zje , my dawalismy Kolorkowi na wsi gdy nachlipał się wody ze studni i była porażka w kuwecie i tez pięknie pomagało .
Smecta wszystko wciaga co złe i tworzy warstwe ochronną na śluzówce żołądka i przewodu pokarmowego .

Niestety probiotyki dla zwierząt bardzo różnie na nie działają , Kolorus po takim okropnie drogim miał taka biegunke ,że kupka sikała po ścianach kuwety .
Awatar użytkownika
Yolla
Agilisowy Rezydent

Post autor: Yolla »

Fajnie, że dobrze z Rudzielcem <ok> <ok> <ok>

Klindamycyna jest wyjątkowo wredna jeżeli chodzi o jelita ale leczenie kości jest teraz ważniejsze.
Jeżeli to są luźne kupy bez domieszek, kot ma apetyt, bawi się to zostałabym po prostu przy jednym probiotyku np Lakcid 2x 1 amp.
Karmy chyba nie ma sensu zmieniać a już nie rozumiem dlaczego odstawiać mokrą dobrze dotychczas tolerowaną karmę, którą łatwiej się trawi i przyswaja (a Farcik potrzebuje dużo enregii na walkę z choroba) oraz ma większą zawartosć wody co też jest nie bez znaczenia przy biegunce :-)
Awatar użytkownika
ozon
Agilisowy Rezydent

Post autor: ozon »

Trzymam kciuki za unormowanie sytuacji kupalowej i za dzisiejszą wizytę - żeby Farcik zniósł ją dzielnie, a wet miał dla Was (i dla nas :-) ) same dobre wiadomości <ok>
Awatar użytkownika
elsa

Post autor: elsa »

Farciu, i ja zaciskam kciuki za dzisiejszą wizytę i same dobre wiadomości! <serce> <ok> <serce>
Awatar użytkownika
Kasik
Agilisowy Rezydent

Post autor: Kasik »

<ok> <ok> <ok>
Czekam na wieści <serce> :kotek:
Awatar użytkownika
Kamila
Agilisowy Rezydent

Post autor: Kamila »