Wielkość i waga brytyjczyków

Pytania i problemy dotyczące tej konkretnie rasy.
Awatar użytkownika
joakar

Re: Wielkość i waga brytyjczyków

Post autor: joakar »

Tak, z RC dla kociaków najlepszy skład ma Growth. Nie wiem tylko czy w zwykłym zoologicznym go dostaniesz, bo to jest wersja weterynaryjna. Powinni go mieć w sklepie przy lecznicy.

Kociak jeszcze rośnie i naprawdę póki co nie bałabym się o nadwagę. Po kastracji dalej możesz dawać Growth.
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Kociak jest młody i rośnie cały czas. Na razie, żeby mu nie mieszać za bardzo to dawaj mu tego Growth, ale za jakieś 3 miesiące spróbuj pomalutku przestawić go na jakąś dobrą karmę bezzbożową. Te karmy mają o niebo lepszy skład, więcej mięsa i nie mają tyle węglowodanów co karmy RC, dlatego na tych karmach kot nie będzie się tuczył. Tylko nie każdemu kotu te karmy służą. Trzeba powolutku wprowadzać i obserwować w kuwecie, czy nie ma rewolucji. Poczytaj wątek o karmach suchych: http://www.forum.agiliscattus.pl/viewto ... start=1600
I tu: http://www.forum.agiliscattus.pl/viewto ... =76&t=1076
Najlepiej by było gdyby mu spasowała karma Power of Nature.
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Karmy suchej się nie wydziela, niech kociak je tyle ile chce. Maluchy bardzo szybko rosną, są ruchliwe dlatego też mają większy apetyt. Tak jak pisała Sonia proszę pomyśleć o zmianie karmy, w RC praktycznie nie ma mięsa.
Po kastracji karmy się nie zmienia, proszę poczytać wątki o żywieniu dostępne na forum, tam jest wszystko wytłumaczone.
marcin_k

Post autor: marcin_k »

Piękne dzięki za odpowiedź - a powiedzcie proszę czy PoN musi być Kitten ? Przejrzałem kilka sklepów i nigdzie nie widzę Kittenowej wersji.
I pytanie drugie - czy można gdzieś kupić jakiegoś malutkie opakowanie tego ? Bo znając mojego panicza, to albo mu nie posmakuje ta karma albo będzie rewolucja... Chyba, że mógłbym od kogoś odkupić ze dwie garsteczki :)
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

W karmach bezzbożowych nie ma wersji dla kociąt. Jest jeden rodzaj karmy bez względu na wiek kota.
marcin_k

O fajnie, a czy orientujecie się czy któryś ze smaków jest bardziej chętnie przez koty jedzony ?
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Proszę w wyszukiwarkę wpisać nazwę karmy i poczytać opinie o niej. Jest bardzo dużo postów z opiniami o karmie PoN.
marcin_k

Miss, a powiesz mi co sądzisz o Taste of the Wild (chyba, że dla kotów w każdym wieku)? Też jest chyba bezzbożowa, cenowo dużo bardziej atrakcyjna i czytam, że wiele osób poleca. Chciałbym poznać Twoją opinię
Awatar użytkownika
joakar

Post autor: joakar »

Poczekałabym ze zmianą karmy na bezzbożówkę aż kotek wydobrzeje po kastracji. On chyba jest u Was niedługo, więc nie stresowałabym go podwójnie.
Najlepiej by było gdyby jadł PON, ale z tym bywa różnie. Poszukaj sobie o tej karmie w wyszukiwarce.
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Biorąc pod uwagę TOTW to tylko wersję Wild Rocky Mountain Feline. Choć według mnie nie jest to najlepszy wybór ze względu m.in na małą ilość tauryny w karmie. Brak zbóż zastąpiono a tej karmie sporą ilością ziemniaków, zamiast dodać więcej mięsa. Ziemniak "wygląda" w składzie lepiej niż pszenica, ale nie zmienia to faktu, iż ziemniaki są źrodłem cukrów, a przy dłuższym stosowaniu tej karmy mogą przyczynić się do tycia kota. Od kiedy Muflon jest u Ciebie?

Wątek później uporządkuję.
Zablokowany