Funfel i Pompon w jednym mieszkają domu

Zapraszam do prezentacji Waszych kotów, wszelakiej maści, rasy i pochodzenia :)
Zablokowany
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Re: Wiedźmiński kot Ferrari vel Funfel z hodowli Mazuria*PL

Post autor: yamaha »

<lol> <lol> <lol>
Wypoczywajcie ! :kwiatek:
Ale potem FOTKI FOTKI FOTKI <yamaha> <yamaha> <yamaha>
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Myślę, że najgorszy to jest ten brak żwirku w domu <rotfl>
Awatar użytkownika
Kamiko
Hodowca
Hodowla: Mazuria*PL
Kontakt:

Post autor: Kamiko »

Cześć dzieciaku <serce>
Nie wydoroślał nic a nic ? <lol>
Awatar użytkownika
nicole_niki

Post autor: nicole_niki »

Witam,

Jestem tu nowa a zaciekawił mnie wątek zbudowania własnego drapaka :-) Interesowały mnie drapaki firmy RUFI jednak ceny powalają z nóg :-o dlatego też zaczęłam szukać alternatywy, tak też trafiliśmy do naszego zaprzyjaźnionego stolarza, który zbudował konstrukcję za ok 300zł <mrgreen> . W porównaniu do modelu, który mi się podobał za ponad 1000zł jest to spora oszczędność. Na szczęście moja mama jest krawcową więc uszycie legowisk nie będzie problemem a koszt jaki poniosę to jedynie za zakup potrzebnych materiałów, więc i tutaj zaoszczędzę <tańczy>

Na chwilę obecną drapak wygląda tak:

Obrazek

Mam teraz dylemat ponieważ, zadanie owinięcia słupów sizalem przypadło mojej osobie. Zamierzam wziąć 12mm szer. i nie wiem ile metrów zakupić. Słupy są o średnicy 14mm; 30cm, 50cm oraz 100cm.
Surimi - widziałam Twoje cudeńko jakie zmontowałaś swojemu pupilkowi i mniej więcej wymiary są podobne. Ile wykorzystałaś metrów sizalu?
Czy jest też jakiś sprawdzony sposób aby ściśle obwiązać słupy? Myślałam żeby na początku i końcu wbić gwoździa a podczas owijania wykorzystać klej na gorąco z pistoletu.
Z góry dziękuję za pomoc i sugestie. :redrose:
Awatar użytkownika
Surimi

Post autor: Surimi »

nicole_niki

Stwierdzam, że rzadko tu wpadam i po czasie udzielam odpowiedzi więc przekleję maila, którego kiedyś wysłałam jednej z forumowiczek - może ktoś kiedyś skorzysta i będzie miał pod ręką ;)

"Wrzucam fotki, które chyba najlepiej wyjaśniają w jaki sposób montowaliśmy ze sobą elementy.
Hamak z górną platformą montowaliśmy przy pomocy płytki z dziurkami, do której przykręcaliśmy śrubki. Śrubki, które szły w dolną belkę były dość długie. Potem na to nakładaliśmy okrągłą deskę i wkręcaliśmy od dołu krótkie śrubki (Najpierw, zanim się wkręci śruby, trzeba zrobić wiertarką otwory nieco mniejsze od średnicy śrubki bo inaczej drewno pęknie) Jest to dobry patent na łączenie elementów, które są znacznie poniżej poziomu naszego wzroku. Metalową płytkę widać tylko jak się zajrzy od dołu.
Belki kupiliśmy chyba w castoramie w dziale ogród/place zabaw. Ma chyba średnice 11 cm.
Sznur zamówiliśmy na Allegro bo wychodził znacznie taniej niż w sklepach budowlanych (kosztował chyba około 70 zł z przesyłką, i było go o ile pamiętam jakoś koło 55 metrów i starczał na styk, ale mogę się mylić więc trzeba indywidualnie wyliczyć w zależności od długości i średnicy belek i sznura).
Do podstawy drapaka dokręciliśmy jeszcze kółeczka skrętne z opcją blokowania ich. Warto je mieć bo ciężko by było przesuwać drapak do odkurzania itp. Jest dość ciężki.

A Co do kolejności i sposobu montowania belki, którą przedziela hamak:
1. Płytkę przykręciliśmy do dolnej belki jak widać na zdjęciu.
2. Górną okrągłą platformę przykręciliśmy do belki, a następnie do tej belki od dołu dokręciliśmy stelaż na hamak (polecam uwzględnić wagę kota - a jeśli kotów jest więcej, to warto dać grubszą deskę lub czymś dodatkowo wzmocnić od dołu, żeby się nie wyginało drewno)
3. Przykładamy całą skręconą górę (hamak z belką i platformą) do płytki i od spodu pod płytką wkręcamy śrubki we wcześniej lekko nawiercone otwory. Trzeba uważać, by nie przewiercić deski hamaka."

W ogóle to polecam hamak (stelaż ze sklejki/drewna) wzmocnić jednak czymś metalowym. Nasz kot nie jest gruby ani wielki a trzeba było wymieniać dechę bo pękała :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Surimi

nicole_niki

Co do owijania słupów - u mnie robili to silni mężczyźni ;-)) , po prostu naciągali na siłę, a końcówki mocowali wewnątrz belki jak na zdjęciu.

Ilość metrów sznurka:
Patrzysz ile okręgów (ze wzoru na obwód koła ale uwzględniając średnicę sznurka np. 12mm) zmieści się na wysokości każdego ze słupków. Czyli dla słupka 40cm (40cm:1,2cm= uwzględniając zapas to ze 35 okręgów). Zakładając, że słupek ma średnicę 10cm, ale dodajemy po obu stronach sznurek, to mamy 12,4 średnicę (liczę po zewnętrznej okręgu, żeby był zapas - to słowo klucz, żeby potem nie było <shock> ), a więc obwód koła (2 x 3,14 x 6,2) wyjdzie jakieś 39cm. I teraz dla słupka o wysokości 40cm mamy 35 okręgów o obwodzie 39cm, czyli 35x39cm = 13,65 metra. Mam nadzieję, że nic nie pokiełbasiłam z niewyspania i wszystko jest zrozumiałe :D
Awatar użytkownika
Surimi

Podrzucam tortille z kota <mrgreen> Już dawno miałam to zrobić <roll>

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Surimi

Kamiko pisze:Cześć dzieciaku <serce>
Nie wydoroślał nic a nic ? <lol>
NIC <lol>
Awatar użytkownika
sandra
Agilisowy Rezydent

Post autor: sandra »

Pierwsze zdjecie super, jakie łaputy rozczapierzone <lol> <serce>
Urocze ma pozycje do snu <mrgreen> Z takim kotem nawet patrzenie jak spi jest wspaniałym zajęciem <lol>
Ślicznie rośniesz Funfelku <zakochana> <zakochana> <zakochana> :kotek:
Szkoda, ze Pancia tak rzadko Cie pokazuje <diabeł>
Awatar użytkownika
agniecha
Agilisowy Rezydent

Post autor: agniecha »

Wyluzowany chłopak <lol> piękny jest <zakochana>
Zablokowany