Witam
Mam pytanie do osób, które mają półki dla kociastych.
Jakiej szerokości półki i na jakiej minimalnej wysokości pod sufitem mogę je zrobić?
Dwie półki, jedna długości 200 cm a druga ok 100 cm muszą być tak wysoko jak się tylko da, we wstępnym projekcie między półką a sufitem zostaje ok 26,4 cm, reszta półek będzie kilka/kilkanaście cm niżej. Czy te 26 cm to nie za mało?
Półki nie będą dookoła pokoju (jedną ścianę zabiera szafa) i stąd drugie moje pytanie. Jak szerokie powinny być "ostatnie" półki w ciągu, na których kot będzie musiał zawrócić gdy będzie chciał zejść i zniżyć się do poziomu swojej służby?
26 cm to wg mnie za mało. Ja u siebie mam od sufitu do półek 31cm i to jest "na styk" przy dużym, wyrośniętym 8kg kocurze. Dla mojej kotki która jest mniejsza od kocura to wysokość bardzo dobra.
To straszna szkoda. Liczyłem że półka służąca tylko do przechodzenia między legowiskami może być w nieco mniejszej odległości od sufitu
Po zmianach jedno legowisko będzie 31 cm poniżej sufitu, drugie dowolnie, pewnie koło pół metra pod sufitem a trzeciego nie zrobię bo półka prowadząca do niej byłaby na wysokości 16 cm pod sufitem a to stanowczo za mało
Oprócz tych rozet, o których piszę będzie jeszcze wysoki drapak więc powinno wystarczyć
Planuję w przyszłym miesiącu kupić regał schodkowy. W Ikea kosztuje ok. 600 złotych, ktoś kiedyś w jakimś wątku pokazywał taki mebel i bardzo mi się spodobał. Znalazłam w internecie za 240 złotych i myślę, że fajnie sprawdzi się jako dodatkowa miejscówka dla Bentusia, bo na górę nic nie będę kłaść , a mi się przyda jako dodatkowe miejsce na książki i szpargały :-)
Administrator nakazał zamieszczenie w tym wątku mojego mebla PS. musiałam się namęczyć z przeniesieniem rysunku w pdf do photobucet ale w końcu sie udało :-)
Biblioteczka powstała pod wpływem inspiracji The Cat Library belgijskiego projektanta Corentina Dombrechta :-) . Zaprojektowana przez arch. Ewę Wiśniewską-Benedyczuk.
Od razu uprzedzam zarzuty kocioznawców, że mebel nie jest zgodny ze wszystkimi zasadami kociego "feng shui" ale moje koty się cieszą <mrgreen>.
Yolla pisze:Administrator nakazał zamieszczenie w tym wątku mojego mebla PS. musiałam się namęczyć z przeniesieniem rysunku w pdf do photobucet ale w końcu sie udało :-)
A wystarczyło otworzyć .pdf u siebie, zrobić print screena, zapisać jako .jpg np w Paincie i wysłać do Photobucket