Bolek i Lolek i ich domek

Zapraszam do prezentacji Waszych kotów, wszelakiej maści, rasy i pochodzenia :)
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Re: Bolek i Lolek i ich domek

Post autor: yamaha »

Fusiu pisze: Trzy moje koty bezdomne mają już niewychodzace domy
:ok: <tańczy> :ok: <tańczy> <tańczy>
(brzmi to swietnie <rotfl> "moje bezdomne koty majace domy" <rotfl> )

Asienko, nie bierz sobie do serca pojedynczego wpisu :kiss:
Joasia na pewno "zle" nie chciala, moze faktycznie nie sledzi dokladnie watku i tyle :kwiatek:

<aniołek> :ok:
Awatar użytkownika
Fusiu
Agilisowy Rezydent

Post autor: Fusiu »

Masz rację ciociu Yam <mrgreen>
Wiem, że Asia chciała pomóc :ok:
Awatar użytkownika
Joasia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Joasia »

Chyba nie śledzisz Asiu tego wątku :-/////
Trzy moje koty bezdomne mają już niewychodzace domy, w tym dwa (Farcik i Ruda) które zostały adoptowane jako dorosłe. Mają się świetnie.

Przepraszam, ale komentarz wrzucony na prędce, niewiele mi pomaga.. Dwa posty dalej pisałam o problemie Brysi :-|[/quote]

A szkoda Fusiu, że nie pomaga i szkoda, że nie potrafisz spojrzeć z innej perspektywy.
Przez mój dom, a właściwie podwórko/piwnicę przewinęło się kilka Burasek, Burusiów i Ciapek...
Nie w tak spektakularny i publiczny sposób.
Jedynym momentem "uwięzienia" jest transport na sterylizację i noc po zabiegu.
Nie bywałam podrapana, nie oczekiwałam współpracy ze strony kota i nie było takiej potrzeby.

Przykro mi, że nie potrafię tak "ciuciu ruciu" owijać w bawełnę. Nie przekonują mnie Twoje metody, ani sukcesy.

J.
Awatar użytkownika
Kasik
Agilisowy Rezydent

Post autor: Kasik »

Joasiu, metody nie muszą Ciebie przekonywać, każdy ma swoje i pomaga najlepiej jak umie. Tak właśnie robi Fusiu, kawal dobrej roboty. <serce>
Tu nie chodzi o to, żeby komuś słodzić, tylko my faktycznie doceniamy Asi robotę i to, ile wkłada serca w opiekę nad tymi kotami, bo robi to doskonale. Możesz mieć na ten temat inne zdanie. Bo o ile zgodzę się z Tobą, ze wyłapanie kotki na sterylkę to podstawa i wcale nie należy oczekiwać od kota, że zaufa człowiekowi, to pisanie o sukcesach, które Ciebie nie przekonują mogłaś sobie darować, nas owszem one przekonują :-) Tak więc może masz większe doświadczenie z dzikimi kotami, ale wtedy lepiej zasugerować metodę, konstruktywnie poradzić, a nie pisać w tonie, który zniechęca do dalszej pracy... Ja bynajmniej tak to odebrałam ;-))
Awatar użytkownika
Joasia
Agilisowy Rezydent

Kasik - krytyka konstruktywna, przyjęta. Dziękuję.

- Filozofia "dobra" kota - uwzględnienie domów otwartych dla kota; wychodzące są inne, ale nie są gorsze;
- Priorytety finansowe - karma, weterynarz, zabiegi, leki np.antybiotyki o przedłużonym działaniu
- Pudło kartonowe ze styrodurem - nawet na mrozy,
- Wabienie i złapanie kota - ja to robię zwyczajnym transporterem; wewnątrz smakołyk (dla wygłodniałego półdzikiego kota wystarcza zwykła karma, dla wybrednych - mleko bezlaktozowe Gimpetu) - dotychczas metoda niezawodna;
- Sterylka zawsze przy pierwszym pochwyceniu kota, ZAWSZE;
Kiedy pojawi się nowy kandydat - uprzedzam weterynarza o sytuacji i pytam kiedy będzie możliwość ekspresowego zabiegu.
Są takie metody cięcia i szwów u kotek, że już na drugi dzień jest bez kaftanika i może karmić młode;
- Socjalizacja - podejście do kota - ujmę to tak: kot zawsze przyjdzie do przyjaznego miejsca; pierwszy kontakt zwykle podczas karmienia; to kot decyduje na ile chce być blisko; niektóre pozostaną niezależne/wałęsające, przychodzące od czasu do czasu
-Rozum musi być ponad emocjami, jeśli pomoc ma być długotrwała.

J.
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Joasia pisze:
Przykro mi, że nie potrafię tak "ciuciu ruciu" owijać w bawełnę. Nie przekonują mnie Twoje metody, ani sukcesy.
Zrobilo sie niemilo <suchy>
Po pierwsze "owijać w bawełnę : mówić w sposób niejasny, nieprecyzyjny, unikać powiedzenia czegoś wprost" <shock>
Nie za bardzo rozumiem gdzie kiedy i w jakim temacie Asia unikala bezposredniego przedstawienia czegokolwiek na forum <suchy>
Metody Cie nie przekonuja ? <strach> Szkoda, ze bedac od tylu lat na forum i najwyrazniej majac porzadne doswiadczenie w zajmowaniu sie bezdomnymi kotami, dopiero teraz wypowiadasz sie z poradami w tym watku. :-? Bo Asia robi, jak moze i czesto prosi o rady, bo nie ma wieloletniego doswiadczenia i robi "po prostu najlepiej jak umie". :kwiatek:
Sukcesy Cie nie przekonuja ? <strach>
Tutaj to ja nie wiem, co powiedziec......
Awatar użytkownika
Becia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Becia »

Nawet nie wiem co napisać, jestem ogromnie zniesmaczona wpisem Joanny...

Fusiu - Asieńko <serce> robisz kawał dobrej roboty, jesteśmy z Ciebie ogromnie dumne. Całym sercem wspieram Cię w tym co robisz. Cieszę się z każdego sukcesu dotyczącego bezdomniaczków. Jesteś Wielka :ok: :ok: :kiss: :kiss: <serce> <serce> :kwiatek: :kwiatek:
Awatar użytkownika
Joasia
Agilisowy Rezydent

Jeszcze raz przyznaję - krytyka wobec mnie słuszna. Dobór słów nie na miejscu i czuję się z tym głupio. I dobrze mi tak.

Przepraszam Fusiu.

J.
Awatar użytkownika
Kasik
Agilisowy Rezydent

Post autor: Kasik »

No dobra, to ja proponuje żeby już nic więcej na ten temat nie pisać, skoro Joasia przyznaje, że słowa nieadekwatnie dobrane... Proszę dziewczyny, nie ciagnijmy tematu, wiadomo, że my całym sercem i murem za Fusiną <mrgreen> <serce>
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Joasiu : :ok: ;-))
Zablokowany