Wielkość i waga brytyjczyków
- Limonka
- Agilisowy Rezydent
Re: Wielkość i waga brytyjczyków
Ale to przecież bardzo ładna waga :-)
Weterynarze, przynajmniej niektórzy, patrzą na Brytki przez pryzmat dachowców, a to nie tak.
Patrząc tymi kryteriami, to duży Brytek po potężnych rodzicach, ważący 7 kg czy nawet więcej (a są takie przecież na wystawach często) podpadałby pod otyłość
Weterynarze, przynajmniej niektórzy, patrzą na Brytki przez pryzmat dachowców, a to nie tak.
Patrząc tymi kryteriami, to duży Brytek po potężnych rodzicach, ważący 7 kg czy nawet więcej (a są takie przecież na wystawach często) podpadałby pod otyłość
- Fusiu
- Agilisowy Rezydent
Oj tam na wystawach <mrgreen> Magnus waży 7 kilo, a nie ma nadwagi.
Limonka dobrze mowi. Weci często mają mylne opinie na temat brytków..
Limonka dobrze mowi. Weci często mają mylne opinie na temat brytków..
- Mago
- Super Admin
- Kontakt:
Najlepiej na kota popatrzeć z góry, jaki stoi albo idzie. Jak ma zaokrąglone boki to nadwaga jest.
- nmin
- Agilisowy Rezydent
To raczej nie kwestia tutejszych weterynarzy, bo niejeden w Polsce teź powiedziałby, że kot do odchudzenia A to przecież nieprawda, bo brytyjczyk ma prawo być pokaźny i liczy się, jak ogólnie wygląda. My chodzimy do weterynarza Anglika, któremu ufamy w pełni pod kątem zdrowia naszych kotów, a on przecież też kręcił początkowo nosem na wagę Eddiego. Ostatnio już mniej kręcił, bo przyrost przez rok był tylko o jakieś 0,2 kg, więc widocznie uznał, że tak już ma. Odchudzać nie kazał.
- KasiaKasiula
- Agilisowy Rezydent
Dziękuje bardzo za odpowiedzi jestem już teraz spokojniejsza <ok>
- Hades
Witam,
nasz kotek Hades ma 13 tygodni i dzisiaj u weterynarza wyszła waga 1200g
przeczytałem cały ten wątek (trochę tego jest) i po takiej dawce informacji i przykładów nie jestem wstanie stwierdzić czy to mało czy ok
moim zdaniem trochę malutko, weterynarz też stwierdził że mógłby mieć troszczę więcej ALE nie koniecznie
możliwe że nowe otoczenie, stres, odrobaczenie (może wpłynąć delikatnie na przyrost wagi ) czy to prawda ?
naszego kotka mama to colorpoint a tata to niebieski kocur, czy to że ma mamę colorpoint może mieć wpływ na wagę ?
tak czy siak, jest najsłodszym stworzeniem na ziemi i jak tylko będzie zdrowy to będzie najważniejsze.
nasz kotek Hades ma 13 tygodni i dzisiaj u weterynarza wyszła waga 1200g
przeczytałem cały ten wątek (trochę tego jest) i po takiej dawce informacji i przykładów nie jestem wstanie stwierdzić czy to mało czy ok
moim zdaniem trochę malutko, weterynarz też stwierdził że mógłby mieć troszczę więcej ALE nie koniecznie
możliwe że nowe otoczenie, stres, odrobaczenie (może wpłynąć delikatnie na przyrost wagi ) czy to prawda ?
naszego kotka mama to colorpoint a tata to niebieski kocur, czy to że ma mamę colorpoint może mieć wpływ na wagę ?
tak czy siak, jest najsłodszym stworzeniem na ziemi i jak tylko będzie zdrowy to będzie najważniejsze.
-
Witam, właśnie stałam się właścicielką 12tyg brytka o imieniu Guffie. W hodowli oraz u mnie je wyłącznie BARF a jego waga wynosi w tej chwili 1800g. Czy to prawidłowa waga? Mógłby ważyć więcej?
- Dorszka
- Administrator
- Kontakt:
Dzień dobry, to prawidłowa waga.
- Kamila
- Agilisowy Rezydent
A ja znowu w tym temacie ale trochę mnie martwi waga mojego Lilucha. Dziś waga pokazała 3,8 kg a jeszcze parę m-cy temu było 4kg. Liluch je więcej a jakby chudnie. mam wrażenie ze patrząc z góry boki też ma zapadniete. Spojrzcie i powiedzcie czy mam racje? Karmie ja suchym ponem meadowland + fees favorite i puszka mokrego codziennie. liluszka to leniuch sama ja musze zmuszac do zabawy, pogania max 10 min. Obawiam się trochę tego spadku wagi powinnam zrobic jakies badania?
- Luinloth
- Agilisowy Rezydent
Ostatnio zadałam pani doktor praktycznie to samo pytanie. Powiedziała, że jeśli wszystko inne jest OK, to 200-300g na takiej przestrzeni to nie jest dużo i mam się nie martwić na zapas. Tylko zwracać uwagę czy kocik nie zaczyna np. nagle dużo sikać.
Możesz dopytać swojego weta dla spokoju
Możesz dopytać swojego weta dla spokoju