Po wielu godzinach rozważań za i przeciw, kupiłam takie cudo:

Savic Hop In kuweta dla kota
Kuweta dla kota marki Savic, z wejściem u góry, ze zdejmowaną pokrywą, szczelna, łatwa w czyszczeniu, wyprodukowana w Europie, dla dużych kotów. Wymiary, dł. x szer. x wys.: 58 x 38,5 x 39,5 cm
Wielki kubeł na śmieci z podziurkowaną pokrywką
Ale sprawdza się idealnie w przypadku Lucy sikającej na stojąco. Teraz może sobie lać do woli a i tak wszystko zostaje w kuwecie.
Koty bez problemu wskakują. Korzystanie też jest chyba fajne, bo często kot przycupnięty robi swoje a głowę wystawia przez otwór i pilnuje terenu
Nie da się z tego kubła wyskoczyć jak z procy i wynieść za sobą garść żwiru. Trzeba wskoczyć na tą podziurkowaną pokrywkę i dalej się odbić drugi raz - a łapy się otrzepują ze żwiru. Koty wystawiają przednie łapy i podciągają się do góry. Stawy są bezpieczne. Wskakując do środka lądują w miękkim podłożu.
Jedyna wada - kot, który nie zakopuje po sobie grubszych spraw ;) Kuweta nie ma filtra i trochę aromatyzuje pomieszczenie
A i plastik porządny, zdecydowanie lepszy i grubszy niż w nowych catit'ach. Nie ma szans, że się połamie pod ciężarem kota ani worem betonitu.
Zajmuje więcej miejsca niż kryta kuweta, bo musi być przestrzeń nad kuwetą. Krytą z drzwiczkami da się upchnąć pod szafką, tej już nie.
Jak nie macie na co wydać kasy to polecam. Nie wymieniam wszystkich kuwet, zostawiam kryte, ale ten wynalazek jest ok. Koty go zaakceptowały i korzystają bardzo chętnie. Lucynka to chyba najbardziej lubi tą kuwetę, a z myślą o niej kupiłam ten kubeł.

Już tylko tak raz w tygodniu zdarza jej się przesikać przez kuwetę z drzwiczkami. Więc ja zadowolona bardzo.