Kreweta - w typie brytyjskiego długowłosego
- annishere
Re: Kreweta - w typie brytyjskiego długowłosego
Tak, to ma sens
Dzięki!
- yamaha
- Genius Loci
U tych PORZADNIEJSZYCH co sie znaja na slicznych kotach, to tak
Niestety, znakomita wiekszosc chce sie raczej dlugiego wlosa "pozbyc"
(a tak powazniej : raczej niekoniecznie dlugi wlos u brytka jest "pozadany" pzez hodowcow i przez klientow, w znakomitej wiekszosci kudlacz bedzie wiec raczej "wyjatkiem" niz wyczekiwanym kociatkiem
czasem jeszcze krzyzuja te niecne plany - Luinloth
- Agilisowy Rezydent
Dorszka zawsze tłumaczyła, że koty niosące gen długiego włosa mają miększe futro, a jej zależy na krótkim i sztywnym. To tylko dlatego 
Qiana chyba przecież nawet poszła do hodowli?
Qiana chyba przecież nawet poszła do hodowli?
- Limonka
- Agilisowy Rezydent
Zawsze mnie to fascynowało, że z dwójki rodziców krótkowłosych mogą się urodzić długowłose waciki
Jak piszą dziewczyny, sam rodzic nie musi być długowłosy, ale nieść gen długiego włosa.
W hodowlach nastawionych na krótkowłose kociaki, waciki raczej się rzadko zdarzają, bo młode się selekcjonuje pod tym kątem i pożądane są te, które tego genu nie niosą. Jeśli dobrze pamiętam, kiedyś Dorszka pisała, że potem w kolejnych pokoleniach zmienia się struktura futra u tych krótkowłosych po rodzicach z genem.
Ale są też hodowle, które się wręcz specjalizują w wacikach, Mortishia np.
Ja kiedyś byłam czysto wielbiąca krótkowłose, ale wystarczyło zobaczyć kiedyś wacika na żywo, żeby zmienić zdanie
Jak piszą dziewczyny, sam rodzic nie musi być długowłosy, ale nieść gen długiego włosa.
W hodowlach nastawionych na krótkowłose kociaki, waciki raczej się rzadko zdarzają, bo młode się selekcjonuje pod tym kątem i pożądane są te, które tego genu nie niosą. Jeśli dobrze pamiętam, kiedyś Dorszka pisała, że potem w kolejnych pokoleniach zmienia się struktura futra u tych krótkowłosych po rodzicach z genem.
Ale są też hodowle, które się wręcz specjalizują w wacikach, Mortishia np.
Ja kiedyś byłam czysto wielbiąca krótkowłose, ale wystarczyło zobaczyć kiedyś wacika na żywo, żeby zmienić zdanie
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Teraz to już długowłose brytki zostały wydzielone, jako odrębna rasa, więc raczej nie powinny całkowicie zniknąć, ale się rozwijać 
- yamaha
- Genius Loci
Taaaaa
Ja szukam wlasnie tego ROZWOJU
Ja szukam wlasnie tego ROZWOJU
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Trochę to pewnie potrwa zanim się rozwinie wiele hodowli, które będą się chciały specjalizować w długowłosych brytkach 
- yamaha
- Genius Loci
Ide sobie na strone Mortishii powzdychac, tam zawsze cos fajnego sie znajdzie 
- annishere
O, fajowa dyskusja! Uwielbiam -kiedyś na psich forach hodowcy tygodniami rozprawiali o genach, rodowodach...Jeżdziłam na wystawy, żyłam światem kynologicznym, czytałam o liniach hodowlanych i wszystko wszystko. Teraz a ż mi głupio, że niewiele wiem. A wystawa kocia to był dla mnie niezły folklor...
Widziałam niewiele zdjęć długowłosych brytoli na stronach więc podejrzewałam, że to wstydliwy temat. Fakt, futro Krewety jest zupełnie inne niż krótkowłosych (widziałam na wystawie). Nawet kiedy laseczka była obcięta zaraz po znalezieniu. Dla mnie nadal najcenniejszy jest jej charakter- gdyby była krótkowłosa to chyba nie zrobiłoby to na mnie wrażenia.
Z ciekawostek poza kocich, wczoraj kupiłam siedzisko do kombajna. Będę z niego robic krzesło
Widziałam niewiele zdjęć długowłosych brytoli na stronach więc podejrzewałam, że to wstydliwy temat. Fakt, futro Krewety jest zupełnie inne niż krótkowłosych (widziałam na wystawie). Nawet kiedy laseczka była obcięta zaraz po znalezieniu. Dla mnie nadal najcenniejszy jest jej charakter- gdyby była krótkowłosa to chyba nie zrobiłoby to na mnie wrażenia.
Z ciekawostek poza kocich, wczoraj kupiłam siedzisko do kombajna. Będę z niego robic krzesło
- Jaskier
- Agilisowy Rezydent