Drapaki
- Kamila
- Agilisowy Rezydent
Re: Drapaki
ale jak bez dołu? wytłumacz blondynce jakaś podstawa przeciez musi być? Ja bym wykorzystała materiał tapicerski, dywanowy moze być za gruby i będzie nieestetycznie wyglądał na rogach przy zgięciach a i pracy moze Ci to przysporzyć bardzo dużo. Ja w drapaku który zamawiałam zrobiłam 40 cm odstępy między półkami ( to a propos tego, że mój Liluch wyzej niż na stolik kawowy nie wskoczy a ten ma akurat 40 cm ) ale w sumie nie wiem jeszcze jak to będzie wyglądać i czy drapak nie będzie za bardzo rozłozysty bo dopiero dzis go dostałam i czeka w samochodzie Zwróć uwagę by były w miarę łagodne zejscia na poszczególne półki, a jeżeli chcesz budkę, to wiekszość forumowiczów poleca by była z minimum dwoma wejściami i koniecznie gdzieś wyżej niż na poziomie podłogi.
Acha i jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, warto by jeden ze słupów był na tyle długi i "nie przecięty" zadna półką, tak by kot mógł sie na nim wyciągnąć na całą długość.
Acha i jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, warto by jeden ze słupów był na tyle długi i "nie przecięty" zadna półką, tak by kot mógł sie na nim wyciągnąć na całą długość.
- Jaskier
- Agilisowy Rezydent
Brązowa półka na wys 53cm, dno rozety 82cm- równo z parapetem, który jest niedaleko.
Obrzeże koła ma (liczone od powierzchni poduszki) 12cm, średnica 54cm.
Obrzeże koła ma (liczone od powierzchni poduszki) 12cm, średnica 54cm.
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Ja, gdybym teraz robiła drapak to na pewno podstawę zrobiłabym bez wykładziny czy obicia sztruksem, a dałabym lakierowaną sklejkę grubą, albo z drewnianej płyty. Odkurzanie kłaków między wszystkimi słupami jest upierdliwe.
Wcale nie jest też tak, że koty preferują tylko górne rejony drapaka. U mnie o dziwo oba koty najwięcej czasu spędzają leżąc na podłodze i podpierając się przednimi łapkami o podstawę drapaka. Jakieś dziwne koty mam chyba
Jeżeli chcesz budkę, to koniecznie z dwoma wejściami i nie na samym dole. Może być na środkowym poziomie.
Rozetę górną i niższe półki rozstaw tak, żeby było wygodne miejsce na zeskok, żeby nie było tak, że połowa półki jest pod rozetą. Ja przerabiałam stary drapak i mam zeskok z rozety na budkę, więc musiałam zrobić rozetę montowaną nie centralnie na środku, ale mimośrodowo, że słup jest przykręcony z brzegu rozety, a rozeta wystaje poza obręb bódki, która jest niżej.
Wcale nie jest też tak, że koty preferują tylko górne rejony drapaka. U mnie o dziwo oba koty najwięcej czasu spędzają leżąc na podłodze i podpierając się przednimi łapkami o podstawę drapaka. Jakieś dziwne koty mam chyba
Jeżeli chcesz budkę, to koniecznie z dwoma wejściami i nie na samym dole. Może być na środkowym poziomie.
Rozetę górną i niższe półki rozstaw tak, żeby było wygodne miejsce na zeskok, żeby nie było tak, że połowa półki jest pod rozetą. Ja przerabiałam stary drapak i mam zeskok z rozety na budkę, więc musiałam zrobić rozetę montowaną nie centralnie na środku, ale mimośrodowo, że słup jest przykręcony z brzegu rozety, a rozeta wystaje poza obręb bódki, która jest niżej.
-
Dziękuję Wam za sugestię
Mój "projekt" cały czas leży gdzieś w głowie, ciągle go dzięki między innymi Wam uzupełniam i poprawiam
Drapak dla Miśka będę robił pewnie czas dłuższy - zakładam tydzień lub dwa - więc na bieżąco będę konsultował z kotkiem kolejne kroki, ale i Wasze sugestie będą dla mnie cenne
Zaczynam chyba w piątek, w sobotę będę się chwalił dokonaniami
Nadal czekam na sznurek który zamówiłem (jutowy 12mm), dziś jadę po palisadę drewnianą która posłuży mi za słupki. Konstrukcja ma być funkcjonalna, ciężka, trwała i przede wszystkim stabilna.
Mój "projekt" cały czas leży gdzieś w głowie, ciągle go dzięki między innymi Wam uzupełniam i poprawiam
Drapak dla Miśka będę robił pewnie czas dłuższy - zakładam tydzień lub dwa - więc na bieżąco będę konsultował z kotkiem kolejne kroki, ale i Wasze sugestie będą dla mnie cenne
Zaczynam chyba w piątek, w sobotę będę się chwalił dokonaniami
Nadal czekam na sznurek który zamówiłem (jutowy 12mm), dziś jadę po palisadę drewnianą która posłuży mi za słupki. Konstrukcja ma być funkcjonalna, ciężka, trwała i przede wszystkim stabilna.
- Jaskier
- Agilisowy Rezydent
Rozważałem zastosowanie pełnych drewnianych słupów ale wymyśliłem że będzie miał wysoko środek ciężkości. Do tego wskakujące na słupek 6kg kota wymusiłoby zrobienie mega solidnego mocowania słupa do podstawy drapaka.Krzysiek84 pisze: ↑21 lis 2017, 09:11 <CIACH>
dziś jadę po palisadę drewnianą która posłuży mi za słupki. Konstrukcja ma być funkcjonalna, ciężka, trwała i przede wszystkim stabilna.
Zdecydowałem się na kartonowe rury z marketu budowlanego (pozostałość po dywanach i wykładzinach) a drewniane słupki, o długości 20cm każdy, na obu końcach rury.
To jedyne zdjęcie z budowy drapaka, jakie mam na tel
-
Fajny kotek - zupełnie jak mój
środek ciężkości.. Mam dużą podstawę - 50/70cm więc powinno być stabilnie. Całość wysokości zakładam 170-190cm choć też nie na całej powierzchni podstawy
środek ciężkości.. Mam dużą podstawę - 50/70cm więc powinno być stabilnie. Całość wysokości zakładam 170-190cm choć też nie na całej powierzchni podstawy
- Jaskier
- Agilisowy Rezydent
Nie wiem jaką masz podłogę ale moja podstawa drapaka (na fotce jeszcze jako zwykła płyta meblowa) jest chyba większa od Twojego założenia a już jest za mała.
Przednimi łapami kot drapie a tylnymi wystaje poza podstawę na śliskie panele i mu niewygodnie bo nie może się dobrze zaprzeć.
50*70cm podstawy i 180 cm wysokości? Czy to będzie stabilne? Gdy na takiej wysokości zrobisz jakąś półkę/rozetę/domek, kot się z tego wychyli albo odbije skacząc na coś niżej, to czy nie przewróci całego drapaka?
Przednimi łapami kot drapie a tylnymi wystaje poza podstawę na śliskie panele i mu niewygodnie bo nie może się dobrze zaprzeć.
50*70cm podstawy i 180 cm wysokości? Czy to będzie stabilne? Gdy na takiej wysokości zrobisz jakąś półkę/rozetę/domek, kot się z tego wychyli albo odbije skacząc na coś niżej, to czy nie przewróci całego drapaka?
-
- maga
- Hodowca
- Hodowla: KRABRIKA*Pl
- Kontakt:
Super, że masz pomysł i że się nim dzielisz. Koty na dole drapaka nie muszą mieć nic wymyślnego bo nie korzystaja z reguły to fakt. Solidna podstawa jak najbardziej. Ale słup owinięty sizalem od samego dołu i owszem używany jest chętnie. Taki min 70 cm by kot swobodnie się wyciągneły. Umieścisz go wyżej?
-
od podstawy będą 4 słupy. 3 na długość 30-40cm i jeden około 70cm... na 3 będzie półka, od niej będą 2 słupki dochodzące do wysokości tego najdłuższego i na nic poziom i jeden słupek znowu długi na 70 cm i potem nie wiem jeszcze jak chyba "budka z gankiem" ;) zobaczymy jak wyjdzie i co mnie najdzie
bałem się narożników z wykładziną, ale ładnie mi kanty powychodziły więc jestem dobrej myśli
bałem się narożników z wykładziną, ale ładnie mi kanty powychodziły więc jestem dobrej myśli