Kuwety - problemy, pytania i wątpliwości
- agniecha
- Agilisowy Rezydent
Re: Kuwety - problemy, pytania i wątpliwości
Ja mam taką http://allegro.pl/duza-kuweta-kryta-duz ... 72166.html i tej samej firmy trochę mniejsza , ale obydwie dziewczyny wolą tą wielką . Mam również sześciokilogramową kotkę , więc pamiętaj , że kotki brytyjskie mogą się nie różnić rozmiarami od kocurów
Odkryte kuwety u mnie się nie przyjęły , ale z tych które mam wyjęłam drzwiczki .

-
Dziękuję bardzo. I na tą CATIT JUMBO się zdecyduję. Dobry dostęp do sprzątania i nawet fajnie wygląda
Dziękuję i pozdrawiam.

- Tomasz82
Witam
Czy taka kuweta dla dorosłego brytyjczyka (kotka) będzie odpowiednia jeżeli chodzi o wielkość?
https://fera.pl/trixie-kuweta-narozna-z ... 50-cm.html
Czy taka kuweta dla dorosłego brytyjczyka (kotka) będzie odpowiednia jeżeli chodzi o wielkość?
https://fera.pl/trixie-kuweta-narozna-z ... 50-cm.html
- agniecha
- Agilisowy Rezydent
Kotka znaczy mniejsza ?
Moja sarenka waży ponad 6 kg
Myślę , że taka wystarczy , ale dwa posty wyżej jest link do ukochanej kuwety moich dziewczyn . Drugą mają mniejszą tzn. 50x35 i używają jej o wiele mniej . Zdecydowanie wolą pokopać i pokręcić się w tej dużej . Nie jest to myślę kwestia lokalizacji , bo obie stoją w tym samym, odosobnionym miejscu . Sam zdecyduj co wybrać i na jaką kuwetę masz warunki .

Myślę , że taka wystarczy , ale dwa posty wyżej jest link do ukochanej kuwety moich dziewczyn . Drugą mają mniejszą tzn. 50x35 i używają jej o wiele mniej . Zdecydowanie wolą pokopać i pokręcić się w tej dużej . Nie jest to myślę kwestia lokalizacji , bo obie stoją w tym samym, odosobnionym miejscu . Sam zdecyduj co wybrać i na jaką kuwetę masz warunki .
- Tomasz82
Wybierałem wśród narożnych, szukałem największej i tylko to znalazłem. Miejmy nadzieję że zaakceptuje... 

- ludzki77
Kuweta dziwny nawyk..
Mam takie dziwne i dość nietypowe pytanie, nawet nie wiem jak je do końca sformułować. Mój kocur jak idzie załatwiać kuwetkowe sprawy to w zasadzie praktycznie siada na tyłku żwirem, i później przez to zazwyczaj ma dużą część futerka z tyłu mokrą. Wydaje mi się, że wcześniej rzadziej obserwowałem takie zjawisko, a może mi się tylko wydaje.
Może ktoś podpowie czy to jest normalne?
Może ktoś podpowie czy to jest normalne?
- Dorszka
- Administrator
- Kontakt:
W pewnym wieku tak
Proszę nasypać do kuwety więcej żwirku, musi go być stale dość gruba warstwa, wtedy mocz natychmiast wsiąka, nie robi się "kałuża", i futerko tak si,e nie moczy. Kot z wiekiem wróci do higieny 

- ludzki77
Dziękuję za odpowiedź, bo już się zaczynałem martwić. Tak zrobiłem dosypałem więcej żwiru, trochę sytuacja się poprawiła, już nie chodzi taki mokry, ale i tak trzeba ostatnio za nim chodzić z ręcznikiem papierowym. Inna sprawa, że kocur chyba dość dużo pije, tak średnio schodzi z fontanny jakieś 3l na dobę. Nie wiem czy to jest ok? I chyba ten żwir nie jest w stanie tyle tego wszystkiego pochłonąć. Aktualnie jest na całkiem niezłym bentonicie ale zastanawiam się czy ma sens jego zmiana w tej chwili?
Ostatnio obserwuję kocura dokładniej i mam wrażenie, że generalnie jakoś mniej się czyści niż jak był mniejszy.
Ostatnio obserwuję kocura dokładniej i mam wrażenie, że generalnie jakoś mniej się czyści niż jak był mniejszy.
- Dorszka
- Administrator
- Kontakt:
3 l wody to stanowczo za dużo. Ile kulek z sikami Pan wyciąga w ciągu doby?
- ludzki77
Jak czyszczę rano (po nocy) to tak średnio będzie jakieś 2 albo 3, w tym jedna bardzo duża, pewnie poranna tak że normalnie żwir nie jest w stanie tego pochłonąć. A przy wieczornym czyszczeniu to bywa nawet że i jest po 5-6 sztuk w zasadzie większa połowa kuwety.
Kocur jak się przyssie nieraz do fontanny to stoi tam i pije długo. Inna sprawa jest taka że ostatnio na mokre jedzenie w ogóle nie ma ochoty. cały czas jadł by tylko suchego PON albo BARF-ową mieszankę (Ale dostaje ją tylko na smaka raz w tygodniu). A puszki to się czepi jedynie od wielkiego dzwonu, kiedyś mokre jadł chętniej, nie wiem czemu teraz jakoś tak nie za bardzo.
Kocur jak się przyssie nieraz do fontanny to stoi tam i pije długo. Inna sprawa jest taka że ostatnio na mokre jedzenie w ogóle nie ma ochoty. cały czas jadł by tylko suchego PON albo BARF-ową mieszankę (Ale dostaje ją tylko na smaka raz w tygodniu). A puszki to się czepi jedynie od wielkiego dzwonu, kiedyś mokre jadł chętniej, nie wiem czemu teraz jakoś tak nie za bardzo.