Wielkość i waga brytyjczyków

Pytania i problemy dotyczące tej konkretnie rasy.
Awatar użytkownika
Snusia
Hodowca
Hodowla: Miziaki*PL
Kontakt:

Post autor: Snusia »

:-) ja mam wprawdzie kotke..ale Besna tez byla drobna... teraz ma rok i wazy 3,5 kg... ale bardzo dlugo byla chuda jak szczur <mrgreen> dopiero teraz zaczyna sie zaokraglac ..tylko to paskuda do jedzenia wiec to troche pomalu idzie ;) a kotek wyglada dobrze
miras

Post autor: miras »

Dziękuję za wstawienie zdjęć.
Mimo jego wagi żeberka są mało co wyczuwalne, cały czas ma w misce suchą karmę która znika systematycznie, raz na dzień dostaje mokre jedzenie, bawi się super i od niedzieli 100g przybyło. Tylko dlaczego jest taka różnica w wadze pomiędzy innymi kotkami?
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

miras pisze:Tylko dlaczego jest taka różnica w wadze pomiędzy innymi kotkami?
Rasa brytyjska jest jeszcze mało wyrównana, stąd mogą być brytki małe, średnie i bardzo duże. Przy czym nie najważniejsza jest waga kota, ale proporcje i kompaktowość. Jeżeli kot będzie mały, a będzie miał super budowę i głowę, to będzie lepiej oceniony przez sędziego na wystawie, niż taki który jest bardzo duży a nie spełnia innych parametrów dotyczących rasy brytyjskiej.
Twój kociak ma jeszcze dużo czasu, żeby nabrać masy (brytki rozwijają się do 3 roku życia), a poza tym po kastracji może troszkę ciałka nabrać, więc nie masz się czym martwić.
miras

Dziękuję za odpowiedzi.
W takim razie ja będę dawał kotkowi jedzenie a ono niech sobie spokojnie znika :-?
Jeśli chodzi o jego proporcje to wydaje mi się (w porównaniu z innymi kotkami), że są ok. Jego tatuś waży 7.5 kg, jest naprawdę duży i co więcej nie jest zatłuszczony tylko taki "ubity"
Niestety oddam go do wykastrowania i wiem, że wtedy może przybrać na wadze ale mi nie chodzi o samą wagę żeby zrobić z niego kulkę tylko żeby ta waga była proporcjonalna do jego wzrostu. Dlatego nie wiem czy się dobrze wyraziłem na początku wydawało mi się, że on jest za mały (dlatego mało waży)
Awatar użytkownika
karolinaK

Post autor: karolinaK »

kochani mam pytanie dotyczące wagi/wzrostu/rozwoju mojego kocurka.
mój maluch ma już prawie rok (26pierwsze urodziny <serce> ), tak się zastanawiam czy prawidłowo się
rozwija. Waży ponad 4 kg.. wydaje mi się on ( w porównaniu do innych kocurów) malutki. Wykastrowałam go gdy miał 7 miesięcy (wet powiedział że to już czas,ponieważ mocz kotka się bardzo zmienił na smrodliwy, wiec niedługo miał zacząć "pstrykać" po domu). mam wrażenie że od tamtej pory nie powiększył się za bardzo. jak był kastrowany ważył 3,9kg. czy kastracja mogła mieć coś wspólnego z jego powolnym/brakiem wzrostu?
Awatar użytkownika
Mago
Super Admin
Kontakt:

Post autor: Mago »

KarolinaK, było już w tym wątku mówione, nie raz i nie dwa, że nie wszystkie koty brytyjskie wyrastają na duże :-) , i tak jak post wyżej Sonia wspomniała:
...mogą być brytki małe, średnie i bardzo duże. Przy czym nie najważniejsza jest waga kota, ale proporcje i kompaktowość. Jeżeli kot będzie mały, a będzie miał super budowę i głowę, to będzie lepiej oceniony przez sędziego na wystawie, niż taki który jest bardzo duży a nie spełnia innych parametrów dotyczących rasy brytyjskiej.
Waga Twojego kocurka może być jak najbardziej prawidłowa. Być może jest on drobniejszej budowy :kotek:

Kastracja nie zatrzymuje rośnięcia! Gdyby tak było to mój Gato, który przeszedł zabieg wczesnej kastracji by już nie rósł, a zapewniam, że rośnie i to bardzo ładnie.
Awatar użytkownika
animru

Post autor: animru »

Karolina, mój Bazyl właśnie taki, tzn. tyle waży. I ma zupełnie inną budowę od Teodora (9 miesięcy i równe 5 kg <shock>), drobniejsze łapy (2 x łapa bazyla to łapa teosia <lol>) , w ogóle jest inny. Drobny. Poza tym mam wrażenie, że różne wersje kolorystyczne różnie się rozwijają.
Ale co tam, najważniejsze, żeby zdrówko dopisywało :-D
Awatar użytkownika
Marcel

Post autor: Marcel »

miras pisze:... mój kotek który właśnie skończył 5 miesięcy waży 2,3 kg. Czy to znaczy że ma niedowagę?...
Właśnie sprawdziłem, mój Marcel w wieku 5 miesięcy ważył dokładnie tyle samo :-) Teraz ma 13 miesięcy i 5,8 kg.
miras

Dziękuję za odpowiedź. Mój Figuś już waży 2,5kg i zauważyłem pewną zależność.
Gdy był przez tydzień zamknięty w ubikacji jak nas nie było to waga rosła bardzo szybko, od chwli jak cały dzień biega po domu, wieczorem jeszcze około godziny biegania za zabawkami waga również rośnie ale bardzo powoli ale o to chodzi żeby przybierał masy a nie tłuszczu. Ogólnie jestem spokojniejszy po przeczytaniu paru postów jak również Twojego. Pani od której kupiłem kotka również powiedziała, że ma dużo czasu do osiągnięcia pełnej wagi i wzrostu.

Edit: Przeniesione z innego wątku, doklejam fragment mojej wypowiedzi dotyczący tematu wielkości i wagi brytyjczyków - Admin.
Dorszka pisze:Wracając do tematu zasadniczego, czyli wagi kocurka mirasa - waga bardzo się różni w zależności od budowy i wielkości kota, przede wszystkim jego kośćca. Tak naprawdę kościec wyznacza prawidłową wagę, bo można oczywiście "dobić" do 6 kilogramów i u drobnego kota, ale będzie zwyczajnie otyły. Waga jak na ten wiek nie jest duża, ale zapewne kotek jest zwartej budowy i drobniejszej kości. Jest też jeszcze jedna możliwość, mało prawdopodobna, ale nie niemożliwa, że nastąpiła pomyłka przy określeniu płci - ale w tym wieku już widać "pompony", więc na pewno zauważyłby Pan taką rzecz. Brytyjczyki, jak już napisano, są bardzo różnej budowy. Jeśli rodzice kotka byli duzi, jest spora szansa, że i Pana kotek urośnie.
Awatar użytkownika
asiek
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiek »

Może przedstawisz nam Figusia w odpowiednim wątku? Zdjecia mile widziane.
Zablokowany