Wielkość i waga brytyjczyków

Pytania i problemy dotyczące tej konkretnie rasy.
Awatar użytkownika
AgnieszkaP
Agilisowy Rezydent

Post autor: AgnieszkaP »

Przeczytałam cały wątek, ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Większość osób zastanawia się, czy ich koty nie ważą za mało, a ja nie wiem, czy Carlos nie jest za ciężki jak na swój wiek. Ma ponad 8 miesięcy i waży 6,2 kg (dla porównania jego siostra waży 4,4 kg). Czy taka waga u 8-miesięcznego kociaka może być w normie? Carlos ma apetyt, je wszystko, co mu dam, tzn. 2x dziennie dostają z Bellą po pół puszki mokrego i mają cały czas wystawione suche (RC Growth), które jedzą co jakiś czas.
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

To trochę dużo jak dla mnie, potrzebne jest zdjęcie Carlosa z lotu ptaka i profil (ale cały, nie tylko głowa <lol> )
Awatar użytkownika
AgnieszkaP
Agilisowy Rezydent

Dorszka pisze:To trochę dużo jak dla mnie, potrzebne jest zdjęcie Carlosa z lotu ptaka i profil (ale cały, nie tylko głowa <lol> )
Ok, jutro postaram się zrobić mu fotki.
Awatar użytkownika
Agata
Kontakt:

Post autor: Agata »

Moj kocurek z koncem wrzesnia skonczy 10 miesiecy i wazy 6,20. W ciagu ostatniego miesiaca przybyl tylko 0,20 . Jego ojciec to wielki kocur i matka tez niczeg sobie, takze i Glady pewnie bedzie duzy. Moze Twojego koteczka rodzice tez byli duzi. Troche czytalam o wadze i wiem ze brytki sa muskularne ale i drobnej budowy. Glady nie jest lakomczuchem uwazam ze je malo w porownaniu do opisow innych a jednak rosnie. Nie potrafie teraz odnalezdz linku ale byly zdjecia kota z gory jak poznac ze jest wychudzony, normalny i gruby.
(w tym ostatnim widac ewidentne wybrzuszenia po bokach kotka). :kotek:
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Dlatego trzeba zobaczyć zdjęcia - na tych z lipca widać, że Glady jest duży, duży rozmiarowo, długi, zwyczajnie ma gdzie nabierać ciała. Nie wiem, ile wtedy ważył, i jak wygląda teraz, ale jest kotem zwyczajnie dużym. Na tamtych weterynaryjnych zdjęciach to ostatnie z wybrzuszonymi bokami to już o wiele za dużo :)

Nie ma co gdybać, jak będzie zdjęcie, będziemy wiedzieć, co mamy :kotek:
Awatar użytkownika
AgnieszkaP
Agilisowy Rezydent

Udało mi się w końcu zrobić kilka fotek Carlosowi. Aaa i jeszcze chciałam sprostować w kwestii żywienia, że kociaki dostają co 2 dni surową wołowinę ;-))

Z lotu ptaka
Obrazek

Wcinam
Obrazek

I kilka, niestety kiepskiej jakości, zdjęć poglądowych
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że na podstawie tych fotek uda się ocenić, czy mój "kulek" nie jest za gruby.
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Moim zdaniem jest dobrze zbudowany, ale nie za gruby :kotek:
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Nie jest za gruby, ale też nie powinien już przybierać. To znaczy przybierze i tak, bo rozrośnie mu się głowa, itp, ale chodzi mi o to, żeby taki profil zachować. To duży kot! Ale uważam, że to są linie, które mieć powinien, i których lepiej nie przekraczać - ja wiem, że większość brytkowców jeszcze spokojnie pozwoliłaby na wypełnienie, ale zdrowie przede wszystkim.

Bardzo duży kot, jak głowa dorośnie do barków, będzie z 7 kilogramów do :kotek:
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Z ciekawości sprawdziłam w moich zapiskach. Tami obecnie 2-letni waży 7,2 kg, a jak miał 10,5 miesiąca to ważył 5,5 kg. Tak, że myślę, że Carlos ma szansę być jeszcze większy niż Tami jak dorośnie.
Awatar użytkownika
AgnieszkaP
Agilisowy Rezydent

Dorszka pisze:Nie jest za gruby, ale też nie powinien już przybierać. To znaczy przybierze i tak, bo rozrośnie mu się głowa, itp, ale chodzi mi o to, żeby taki profil zachować. To duży kot! Ale uważam, że to są linie, które mieć powinien, i których lepiej nie przekraczać - ja wiem, że większość brytkowców jeszcze spokojnie pozwoliłaby na wypełnienie, ale zdrowie przede wszystkim.

Bardzo duży kot, jak głowa dorośnie do barków, będzie z 7 kilogramów do :kotek:
Dorszko dzięki za porady :-)
Jeśli dobrze zrozumiałam, powinnam pilnować, żeby waga już gwałtownie nie przyrastała. Jeśli tak, to jak postępować? Czy gdyby, załóżmy, waga rosła, to zacząć ograniczać jedzenie? Może zacząć zabierać miski z suchym na noc? Sama nie wiem... Carlos najwięcej suchego zjada do ok. 10 rano (później podjada od czasu do czasu małe ilości), ale podjada też tak ok. 4-5 w nocy. Czy jeśli będę mu ograniczać jedzenie, nie zacznie się na nie rzucać - tak było, gdy miał głodówkę przed kastracją - przez ok. 2 dni wyjadał z miski wszystko.
Zablokowany