Czesc maly kudlaty slicznotku <zakochana>
Witamy na forum, Ragdoll, Brys czy inny wlochaty czterolap - my tu wszystkie koty lubimy <tańczy>
Sliczne malenstwo, poczekamy z Toba do sierpnia
Witam serdecznie :-)
Śliczna koteńka
Też kiedyś brałam pod uwagę brysia albo ragdola. To były dwie rasy na, które ewentualnie mój Tż chciał się wtedy zgodzić. Ostatecznie wybraliśmy brysie, bo baliśmy się wielkiej kupy futra i jej pielęgnacji u ragdola. Z perspektywy czasu stwierdzam, że te futro to żaden argument, bo przy krótkowłosym brysiu jest tak samo milion kłaków wszędzie, a czy centymetr w tą czy we w tą, to już naprawdę nie ma różnicy <lol>
Fajnie, że będziemy mieć kolejnego ragdolka na forum
Dziękuje pięknie w imieniu moim (i oczywiście Suzu ) za gorące przyjęcie :->
Nie powiem, że kłaczki i futro to nie problem, bo pewnie będzie co sprzątać, ale po każdym zwierzaku jest futro.
Po ragdoll'u, jedynie szybciej zbiorę wypełnienie do poduszek <lol> .
A i TŻ może się spręży ze sprzątaniem. Od hodowcy wiem, że pielęgnacja, oczywiście jest bardziej wymagająca od futra brysia, ale nie niewykonalna dla początkującego kociarza. Każdego kota i tak bym czesała, zmieni się częstotliwość jedynie <oops> .
Zobaczymy na ile urośnie, bo jest po większych rodzicach, myślę, ze na 5-6 kg jest co liczyć. A ragdolle rosną i wybarwiają się do ok. 3 roku życia.
Na razie jestem na etapie kompletowania wyprawki, w przyszłym tygodniu rozpoczynamy remont mieszkania, a potem się przejdę na czworakach po kontach i zobaczę co powinnam zabezpieczyć przed ciekawskimi kociakami - pokociło mnie w pełni <lol>