Kitka, Bazyl i Eliot

Zapraszam do prezentacji Waszych kotów, wszelakiej maści, rasy i pochodzenia :)
Awatar użytkownika
AgnieszkaP
Agilisowy Rezydent

Re: Kitka, Bazyl i Eliot

Post autor: AgnieszkaP »

Aga, koniecznie wywieś dla Puszka tabliczkę na domku - "Zakaz przebudowy" <lol>
Głaski dla stadka :kotek: :kotek: :kotek: :pies:
Awatar użytkownika
Becia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Becia »

Jejku, jaka różnica między Kitunią a Puszkiem <shock> Kitunia ma w środku mnóstwo miejsca, a Puszek wypełnia całe wnętrze domku <mrgreen>

Bazylku <serce> <serce> <serce> <serce> <serce>
Awatar użytkownika
Beate
Agilisowy Rezydent

Post autor: Beate »

Kituniu sto lat :tort: :kotek: :kotek:
Bajzelek jak zapozował na stole <zakochana>
Żeby tylko Puszek nie chciał przebudować i tego domku <lol>
Awatar użytkownika
gosica72

Post autor: gosica72 »

Dzień dobry :)
Jestem nowa na tym forum, choć od dawna podczytuję Wasze wątki. Przede wszystkim chciałabym przekazać pozdrowienia dla cudownych kociaków. To po prostu gwiazdy, cudne szkraby.

Do rejestracji na forum skłonił mnie m.in. Twój zakup a konkretnie zakup drapaka z zooplusa:

http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... ise/409066

Od kilku miesięcy mieszka z nami młodziutka koteczka, drobniutki, ośmiomiesięczny dachowiec. Koteczka z pewnością jeszcze ciut urośnie, ale nie sądzę, żeby przekroczyła wagę 3,5 kg. Po zakupie kiepskiego drapaka na allegro, postanowiliśmy kupić coś porządnego, coś z czego koteczka po prostu będzie chciała korzystać. Śledziłam forumowy wątek dotyczący drapaków i wiem, że masz ten drapak. Czy mogłabym prosić Cię o opinie na jego temat? Przeczytałam Twój wątek od 251 strony i wiem, że Twoje szkraby przełamały początkowe opory dotyczące legowisk i chętne z nich korzystają. Zastanawiałam się właśnie czy legowiska te nie są zbyt małe. Wiem, że koty na hamakach od Rufiego maja wygodnie czy na tych oponkach jest im równie komfortowo?
Nie ukrywam, że myśleliśmy o drapakach od Rufiego. Mamy małe mieszkanie i dobrze by było aby drapak był dość wąski i wysoki, aby nie zajmował dużo miejsca - bo po prostu tego miejsca nie mamy. Z drugiej strony, chciałabym aby był da kotki atrakcyjny, to najważniejsze. Drapak sufitowy od Rufiego to koszt 1100 zł. Wiem, za jakość się płaci. Uzbieram. Ale jeżeli mogę mieć świetny drapak, atrakcyjny dla kota i stabilny, dobrej jakości za 500 zł, to dlaczego nie?
Zastanawiam się także, czy Twoja koteczka korzysta tego drapaka, wskakuje na sama górę? Na zdjęciach z drapakiem królują panowie :) Czy koty nie mają problemów ze schodzeniem z drapaka? Odległości od legowisk są dość spore. Widzę, że Ty zmieniłaś układ tub. Czy orle gniazdo jest w takim razie wykorzystane? Moja kota jest zwinna i szybka, powinna dać radę, ale tak się dopytuję, bo to dość poważny zakup.
Jak oceniasz ten drapak? Myślisz, że to godna alternatywa dla Rufiego? Czy też lepiej dołożyć i wziąć jednak Rufiego? To będzie jedyny drapak w naszym domu, więc musi być wielofunkcyjny.
A i prawdopodobnie przygarniemy w tym roku kolejnego koteczka, prawdopodobnie też dachowca. Choć jak tak patrze na Wasze kociaki, to po prostu się zakochuję... <zakochana>

Z góry pięknie dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
atomeria
Agilisowy Rezydent

Post autor: atomeria »

Co do przebudowy, to mam poważne obawy, Puszek ledwie się mieści w tym domku, może zechcieć to zmienić <diabeł>
A Kitunia tak bardzo go polubiła, co widać na załączonym obrazku.

Obrazek

A wiecie, że dziś są imieniny Bazyla? I z tej okazji, mój kolega, osobisty wielbiciel mojego niebieściuszka, popełnił wiersz <mrgreen> Jak zwykle uśmiałam się i wzruszyłam jednocześnie.
Oto on:

Imieniny dziś Bazyla
Więc na wiersz to dobra chwila
Może raczej na życzenia
Bo sam wiersz niewiele zmienia
Niech Bazylek zdrowo żyje
Trzyma linię, już nie tyje
Niech mu myszki śnią się w sosie
Śmietankowym lub z łososiem
Niech go Pancia czule głaszcze
Przy jedzenie niech nie mlaszcze
I niech spełni swe marzenie
Małe kocie to pragnienie
By wiatr polny poczuć w sierści
Skoczyć i wyprężyć piersi
Dotknąć trawy, siknąć w piasku
Zrobić kupkę tuż przy lasku
Za kocicą pobiec w trawę
Wrócić rano po gitarę
… przy drapaku zamarzony
Bazyl, w domu uwięziony…

Wspaniały, prawda?

To dobranoc, cioteczki...

Obrazek
Awatar użytkownika
Becia
Agilisowy Rezydent

Piękny wiersz dla Bazylka :-)

Dobranoc Puszku <serce> :kotek:
Awatar użytkownika
atomeria
Agilisowy Rezydent

gosica72 pisze: Koteczka z pewnością jeszcze ciut urośnie, ale nie sądzę, żeby przekroczyła wagę 3,5 kg.
Kitunia też byłą malutka i drobniutka i wg weta nie miała ważyć więcej niż 3kg, a waży ponad 4 i wcale malutka nie jest :-)
gosica72 pisze: Mamy małe mieszkanie i dobrze by było aby drapak był dość wąski i wysoki, aby nie zajmował dużo miejsca - bo po prostu tego miejsca nie mamy.
Ten drapak wbrew pozorom jest bardzo duży, myślę, że smukłe proporcje są mylące. Chyba nie poleciłabym do małego mieszkania, chyba, żeby nie montować jednego z legowisk paletek, ale i tak w najlepszym wypadku, odstawałby od ściany przynajmniej na 50, czyli na średnicę paletki a szeroki byłby, jak przypuszczam, na ponad 80 (jutro mogę zmierzyć, dziś nie chce mi się już wychodzić z łóżka :-) )
Poza tym nadal uważam, że to fajny drapak i koty bardzo go lubią, chociaż na najwyższe legowisko wchodzi tylko Kitunia, najczęściej wspina się do niego jak po drzewie.

Jeśli chodzi o wielkość legowisk, to spokojnie, nawet naprawdę duży Puszek się w nich mieści i je lubi :-)

Przejrzyj może inne wersje drapaków z linii Natural Paradise z zooplus? Albo zapytaj w Drapaki dla kota, to świetne drapaki w lepszej cenie niż Rufi.

Beciu, dla Ciebie - dwa różne kotki, to samo legowisko <mrgreen>

obrazekobrazek
Awatar użytkownika
Becia
Agilisowy Rezydent

Proporcje między Kitunią a Puszkiem niemal identyczne jak między Bogusiem a Lulu <mrgreen>
Awatar użytkownika
atomeria
Agilisowy Rezydent

Becia pisze:Proporcje między Kitunią a Puszkiem niemal identyczne jak między Bogusiem a Lulu <mrgreen>
Jakby nie było Puszek waży ponad 2 razy więcej ;-)) Ale jeśli chodzi o odwagę i chart ucha, to proporcje są odwrotne <lol>
Awatar użytkownika
beev

Post autor: beev »

Wiersz super a teraz wprowadź go w życie Bajzelka <lol>
Różnica między kotami spora <shock>
Twoje koty jak zawsze wszystkie cudne <serce> <serce> <serce>
Zablokowany