Forrest & Bohun - brysiowe kociaki

Zapraszam do prezentacji Waszych kotów, wszelakiej maści, rasy i pochodzenia :)
Awatar użytkownika
beev

Re: Forrest & Bohun - brysiowe kociaki

Post autor: beev »

Szczęśliwego Nowego Roku :kwiatek:
Awatar użytkownika
Kasik
Agilisowy Rezydent

Post autor: Kasik »

:party: szczęśliwego Nowego Roku Kochani :kwiatek:
Awatar użytkownika
asiak
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiak »

Szczęśliwego Nowego Roku :winko:
Awatar użytkownika
Betuś

Post autor: Betuś »

Dziękuję wszystkim za życzenia :kiss: :kwiatek:

Potrzebuję porady, ponieważ od długiego dość czasu mam problem z Forrestem. Kupa jest poza kuwetą. Wiedziałam już co robić i myślałam, że uporam się z tym sama. Jednak niestety dieta i pasty nie przynoszą efektów. Na ten moment czekam na wyniki badań z krwi. Jutro będą wyniki. Przebadamy jeszcze kał i mocz. Jeżeli wyniki będą ok, będę szukać pomocy behawiorysty.

Moje pytanie dotyczy karmy RC fibre. Forrest prawdopodobnie jest uczulony na kurczaka. Niestety kurczak jest w składzie tej karmy. Wet powiedział, że nie powinnam jej podawać, bo może nie pomóc, a zaostrzy alergię. Ja natomiast sądzę, że np. łyżka tej karmy, np. co drugi dzień może mu pomóc, a alergia może się nie pojawi. No i nie wiem co w tej sytuacji zrobić. Liczę, że ktoś z
Was będzie wiedział jak postąpić.
Dziękuję :kwiatek:
Awatar użytkownika
asiak
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiak »

Betuś, ja nie pomogę, bo się nie znam :hug:
Trzymam <ok> <ok> <ok> za Foreścika :kotek:
Awatar użytkownika
Truskawka
Agilisowy Rezydent

Post autor: Truskawka »

Betuś,

Ekspertem nie jestem, ale wszystko co Dorszka nakaże to robię i jakoś też wyszliśmy z luźnych kupek. A może tak karma bez kurczaka (np. kaczka, jagnięcina, indyk) i dodatkowo odpowiedni suplement jeśli potrzeba? Jeśli to alergia na kurczaka to dawanie łyżki, łyżeczki, ale co pewien czas będzie nieustannie drażniło. Przy alergii pokarmowej dieta eliminacyjna jest bardzo ważna. Zrobisz co będziesz uważała, tak tylko staram się pomóc. :kiss:
Awatar użytkownika
Betuś

Truskawka pisze:Betuś,

Ekspertem nie jestem, ale wszystko co Dorszka nakaże to robię i jakoś też wyszliśmy z luźnych kupek. A może tak karma bez kurczaka (np. kaczka, jagnięcina, indyk) i dodatkowo odpowiedni suplement jeśli potrzeba? Jeśli to alergia na kurczaka to dawanie łyżki, łyżeczki, ale co pewien czas będzie nieustannie drażniło. Przy alergii pokarmowej dieta eliminacyjna jest bardzo ważna. Zrobisz co będziesz uważała, tak tylko staram się pomóc. :kiss:
Tyle, ze u niego kupy sa za twarde. Zostawia, takie koraliki. Jak będę mieć komplet wyników badań to napisze do Pani Doroty. Jutro dopiero zaniosą kał do badania. A tego moczu jeszcze nie złapałam. Spi kot cały dzien <hm>
Awatar użytkownika
Truskawka
Agilisowy Rezydent

Alergia pokarmowa może objawiać się raczej zmianami skórnymi, niż problemami w kuwecie . Nie wiem na jakiej podstawie stwierdziliście alergię na kurczaka ( nie śledziłam wątku tak dokładnie). W każdym razie jeśli faktycznie jest uczulony na kurczaka, to karmienie go nim nawet w małych ilościach zawsze będzie wzniecało stan zapalny. Przyczyn kupki poza kuwetą może pewnie być kilka i chyba wcale nie musi to być alergia, ale chyba właśnie miejsca gdzie szukasz, czyli mocz, kupka ect. Przydałaby się faktycznie fachowa pomoc.
Awatar użytkownika
Betuś

Truskawka pisze:Alergia pokarmowa może objawiać się raczej zmianami skórnymi, niż problemami w kuwecie . Nie wiem na jakiej podstawie stwierdziliście alergię na kurczaka ( nie śledziłam wątku tak dokładnie). W każdym razie jeśli faktycznie jest uczulony na kurczaka, to karmienie go nim nawet w małych ilościach zawsze będzie wzniecało stan zapalny. Przyczyn kupki poza kuwetą może pewnie być kilka i chyba wcale nie musi to być alergia, ale chyba właśnie miejsca gdzie szukasz, czyli mocz, kupka ect. Przydałaby się faktycznie fachowa pomoc.
Truskawko, u Forresta pojawiał sie wrzód eozynofilowy na wardze i na skórze. W koncu po odstawieniu kurczaka problem ze skórą znikł.
Nie wiem co jest przyczyna robienia kupy poza kuwetą, wykluczam akergię. Generalnie wiem jakie mogą być przyczyny, takiego zachowania u kota wiec mam nadzieje, ze w koncu ja znajdę.
Karmiąc fibrą pozbylabym sie kul włosowych, które mogą mu zalegać. Przy problemach z jelitami tez ta karma pomaga, dlatego chce zaryzykować i podać Forrestowi licząc, ze alergia nie da o sobie znac. Jednak juz czasami nie wiem co robić...
Awatar użytkownika
Truskawka
Agilisowy Rezydent

No to trzymam kciuki i chyba tutaj bardziej dobry hodowca pomoże niż wet ( no chyba, że jakiś konkretny).
Zablokowany