Kuwety - problemy, pytania i wątpliwości

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent

Re: Kuwety - problemy, pytania i wątpliwości

Post autor: MoniQ »

Ogromna ta kuweta! Super :)

Nam ostatnio pani wet tłumaczyła że optymalna wielkość kuwety to taka, w której kot może się spokojnie zmieścić razem z ogonem.
rudomi

Post autor: rudomi »

Kuweta jest naprawdę duża, zakupiona już przez opiekunkę MCO i sprawdza się :)

Zdejmowanie pokrywy faktycznie nie jest najpraktyczniejsze, niestety :( Myślę, że trudno o super połączenie atrakcyjnego designu z wygodą. My teraz myślimy nad zamianą jej na legowisko, chyba dzisiaj przetestujemy :)

U nas też jest catit i faktycznie wygodny podczas sprzątania, ale podczas mycia... aaaaaa!!!!! <wsciekly> <lol>
nefere222

Post autor: nefere222 »

Cześć,
Ja mam w domu dwa psy więc sprawa kuwety do tej pory była mi obca. Jednak już za chwilę dołączy do nich maleńki brytyjczyk, dlatego powoli zapoznaję się z wyposażeniem sklepów :) Przeczytałam Wasze rady i już wiem, że kuwetka musi być duża i najlepiej otwarta lub ze zdejmowaną pokrywą. Kilka fajnych modeli znalazłam tutaj: (...)Są niedrogie i ładne, wydają się również praktyczne. Jednak czy ktoś mógłby mi doradzić w kwestii konkretnego modelu? Jestem bardzo niezdecydowana ;) W tej chwili waham się pomiędzy kuwetą z podwyższaną krawędzią, a tą ze zdejmowaną górą.

Miss_Monroe
Link z odnośnikiem do sklepu został usunięty. Ta forma reklamy na forum jest niedozwolona.
Awatar użytkownika
oleena

Post autor: oleena »

zvierzak pisze:My zakupiliśmy taką CURVER Kuweta Petlife - grafitowa, Kot bardzo zadowolony, przez pierwsze dwa tygodnie korzystał bez klapki teraz bez problemowo z klapką

Najtaniej było tu https://www.mall.pl/kuwety/curver-kuwet ... -grafitowa

Obrazek
Ta kuweta była pierwszą jaką kupiłam, bo miała bardzo ładny wygląd i praktyczną szufladę. Później zaczęłam czytać opinie, że dla dorosłego brytyjczyka będzie za mała, ale tak sobie myślę, że przecież waga i zarazem wielkość przedstawicieli tej rasy zależy w pewnym stopniu od barwy sierści, bo np. pointy są mniejsze niż niebieskie czy liliowe, no i od płci, bo kotki są mniejsze od kocurów. Mój Gordonek jest właśnie z tych małych brysi, bo waży niecałe 4,5 kg i chyba nie czuje dyskomfortu korzystając z kuwety Curvera, bo zawsze gdy udostępnię mu dwie (Curvera i drugą- znacznie większą) to chodzi tylko do Curvera. I raczej nie jest to kwestia lokalizacji kuwet, bo obydwie stoją w ustronnych miejscach. To takie moje spostrzeżenia jako laika, bo nie znam zbyt dobrze kociej psychiki. W każdym bądź razie ja mam dużą kuwetę z wysokim brzegiem, a Curver służy jako kuweta dodatkowa w sytuacjach gdy wiem, że nie będzie mnie w domu cały dzień. Mankamentem Curvera jest własnie niski brzeg- jeśli kotek robi spore górki, bo lubi dokładnie zasypać urobek, to w trakcie wysuwania szuflady część żwirku wysypuje się z tyłu.
kinus
Hodowca
Hodowla: Kabrirus*PL
Kontakt:

Post autor: kinus »

Moja pointka waży 7 kg i jest moim największym kotem, obawiam się, że większym niż mój kocur, przynajmniej obecnie ;)
a im większa kuweta, tym kotu wygodniej. Mam 3 kuwety, ale koty kochają najbardziej taką wielką, gdzie dwa koty się zmieszczą.
A po niej w kolejce jest taka, gdzie góra jest jasna. Kuweta z lekko uniesionym tyłem jest praktyczniejsza, są koty, które lubią załatwiać się, nie do końca kucając.
Awatar użytkownika
maga
Hodowca
Hodowla: KRABRIKA*Pl
Kontakt:

Post autor: maga »

Zgadzam się z Kinus. Moja pointka już kastrata to kolosek ...do pokazanej kuwety weszłaby do połowy chyba ;)
Awatar użytkownika
oleena

Post autor: oleena »

maga pisze:Zgadzam się z Kinus. Moja pointka już kastrata to kolosek ...do pokazanej kuwety weszłaby do połowy chyba ;)
To tylko pozazdrościć...Mój point jak już pisałam jest wyjątkowo drobny i bez problemu mieści się w Curverze.
Awatar użytkownika
Luinloth
Agilisowy Rezydent

Post autor: Luinloth »

A my mamy polecaną dużą Catit, ale mam wrażenie, że nasza 5 kg Erisia ucieszyłaby się z wymiany na jeszcze większą (tylko to już po przeprowadzce, bo w tej chwili nic większego nam się nie zmieści). Bo ona jest "ostrożną higienistką", jak rzekła raz Elwiska, i prędzej załatwi się tuż przy lub nawet na samym progu niż wdepnie w siku <lol>
Awatar użytkownika
GOSIA

Post autor: GOSIA »

Witam,

Zwracam się do Was z pytaniem czy może ktoś widział kuwetę krytą dla sporego kota, która ma jak najwyższy próg przy wejściu.
Kuwety catit nie sprawdzają się. Kotka czasami za płytko wchodzi, 4 łapy pakuje do kuwety a ogon zostawia na zewnątrz i sika na wycieraczkę.
Niestety nie kuca. Nie wiem w czym problem, bo grubsze sprawy załatwia z przysiadu a siku na stojąco. Jak chce to wejdzie głębiej albo obróci się.
Kupiłam coś takiego z myślą, że jak się nie zmieści cała to skręci w prawo, lewo i wtedy załatwi potrzebę.
Obrazek
Rzadko z niej korzysta i też potrafi wejść łapami a ogon zostawić na zewnątrz, nawet jak drzwiczki ją przycinają.
Próba z odkrytą kuwetą skończyła się tragicznie.
Jak na razie korzystam z wycieraczek tych
Obrazek
ale na dłuższą metę trochę to upierdliwe, bo muszę sypać więcej żwirku do podkładki.
Znalazłam takie coś: http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_ ... tra/593056
ale drogie i też ma wysokość progu tylko 17 cm.
Obrazek
Szukam czegoś co zmusiłoby ją do wejścia dalej. Myślę, że jakby ten próg zaczepiał ją o dupkę to ustawiłaby się inaczej.
Są jeszcze takie wynalazki,
Obrazek
ale dla mnie to jakiś kosmos, nie wiem czy kot do czegoś takiego by wszedł. A tym bardziej starszy kot, nie chciałabym żeby skakał.

Jakby co to przenieście wątek do działu....użalania się nad sobą ;)
Awatar użytkownika
jasminka
Agilisowy Rezydent

Post autor: jasminka »

Może spróbuj to nie drogie a w razie niewypału się w domu zawsze przyda https://www.obi.pl/pojemniki-do-przecho ... /p/4449468

Wiadomo że większy :-)
Zablokowany