(uprzedzam z gory ze za ewentualne niedozywienie Twojego syna nie odpowiadam)
Jak sie gdzies przychodzi, to trzeba powiedziec DZIEN DOBRY
-
kotku
Ojtam ojtam <lol> Myślę, że Missy byłaby zachwycona nową zabawą o nazwie: szurum burum po podłodzeyamaha pisze:Dziekujemy <oops>
kotku :![]()
Ty wyzyskiwaczu zwierzat futerkowych
![]()
![]()
<lol>
Oczywiście... taki żarcik, żeby nie było.. Choć nie powiem, miałam przez chwilę wizję Twojego kota przypiętego do tego patyka od mopa. Ale już mi przeszło. <święty> <święty> <święty>
- yamaha
- Genius Loci
Wiecie co, Baby... Przez te wszystkie dorady i jesiotry, gryzie mnie jedno pytanie. Wlasnie wrocilam z restauracji. Zamowilam rybke, ktora bardzo lubie, i czesto w restauracji zamawiam (bo sama ryb nie pichce).
No i zastanawiam sie, co to ja "po polsku" zjadlam...
Jak wpisuje "bar" (nazwa francuska) do tlumacza, to mi pisze, ze "okon morski". Ale jak patrze na zdjecia okonia, to nie taka ta ryba....
Kto mi pomoze i powie, co zjadlam na obiad ? <lol>
http://www.marseille-sympa.com/loup.html
No i zastanawiam sie, co to ja "po polsku" zjadlam...
Jak wpisuje "bar" (nazwa francuska) do tlumacza, to mi pisze, ze "okon morski". Ale jak patrze na zdjecia okonia, to nie taka ta ryba....
Kto mi pomoze i powie, co zjadlam na obiad ? <lol>
http://www.marseille-sympa.com/loup.html
-
kotku
"(...) to ryba z Morza śródziemnego, .bardzo chuda i mało ości. nazywana także morskim okoniem, podobna raczej rzadka i droga. nazwa ryby wilk pochodzi z Prowansji. Jadana już w czasach rzymskich.Przygotowuje się smażoną. a raczej lekko podsmażaną i flambowaną, czyli polewaną koniakiem np. i podpalaną, grilowaną, duszoną. smażoną w oliwie czyli fritowaną lub nadziewaną. istnieje też ryba bar mouchete. trochę mniejsza z wybrzeży marokańskich lub bar w paski z mórz pónocnych. Bar prawdziwy ma rozmiary od 35 do 80 cm. "
Myślę, że nie ma w Polsce innej nazwy.
Myślę, że nie ma w Polsce innej nazwy.