Jak sie gdzies przychodzi, to trzeba powiedziec DZIEN DOBRY
- Dorszka
- Administrator
- Kontakt:
Pisałam wielokrotnie, że wydzielanie prowadzi do tycia, nawet tłumaczyłam, dlaczego... Należy zmniejszyć ilość węglowodanów (to znaczy, że nawet, jeśli Missy polubi PoN, raczej na niej nie utyje), przy zachowaniu stałej dostępności, i ewentualnie utrudnić "zdobywanie" (specjalne karmidła, żeby kot musiał się nagrzebać, albo poustawianie misek w kilku miejscach trudno dostępnych, żeby wymusić ruch).
Uważam, że nic tu nie da przejście na karmy dla kastratów czy light.
Przy bezzbożówkach pilnowałabym jedynie pH, bo wydaje mi się, że to nie jest do końca idealnie rozwiązane w składach tych karm. Metoda Miss Monroe wydaje mi się bardzo dobra, udało jej się zachować karmę i ustabilizować pH.
Uważam, że nic tu nie da przejście na karmy dla kastratów czy light.
Przy bezzbożówkach pilnowałabym jedynie pH, bo wydaje mi się, że to nie jest do końca idealnie rozwiązane w składach tych karm. Metoda Miss Monroe wydaje mi się bardzo dobra, udało jej się zachować karmę i ustabilizować pH.
- yamaha
- Genius Loci
Dziekuje, Dorszko i Molly <pokłon>
Pozostaje mi wiec przeczytanie wszystkiego, co o karmach napisala MM i .... skopiowanie !
(cos chyba kiepsko dokladnie doczytywalam, bo nie pamietam, zebym czytala, Dorszko, ze nie pochwalasz "wydzielania" chrupek.... Ja po prostu "posluchalam weta", ktory tak doradzil kota karmic).
Pozostaje mi wiec przeczytanie wszystkiego, co o karmach napisala MM i .... skopiowanie !
(cos chyba kiepsko dokladnie doczytywalam, bo nie pamietam, zebym czytala, Dorszko, ze nie pochwalasz "wydzielania" chrupek.... Ja po prostu "posluchalam weta", ktory tak doradzil kota karmic).
- yamaha
- Genius Loci
<lol> Pamietam !Molly pisze:yamaha taka miska jaką ja kupiłam dla Effy (bom głupiai na wygląd się rzuciłam, nie uwzględniając praktycznych aspektów) jest idealna, sporo się trzeba napocić, żeby z niej coś zjeść
I sporo dalabym, zeby zobaczyc Twoja mine, jak Sonia (chyba to Sonia) Cie "uswiadomila" ze to nie jest dobry pomysl na "utuczenie" kota <lol>
- Miss_Monroe
- Moderator
Yamaha mam nadzieje, ze sie nie obrazisz
. Tutaj jest link jak obliczyć ilosc weglowodanow w karnie http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=243 . Przelicz ile jest w karmach Missy, bo Royal z tego co wiem ma ich dość dużo. Uważam, jak Pani Dorota, ze nie chodzi tyle o ilosc zjadanej karmy ale o to, ile weglowodanow zawiera. Dlatego tez Missy przytyla, choć po niej tego nie widać, bo jest ślicznie puchata <serce> .
- Molly
Yamaha... nooo.... zjazd szczeny miałam leko mówiąc. Ale miska jest naprawdę w porządku. Solidnie wykonana, Effy teraz z innej już nie chce jeść, złości się jak jej zabieram tę do mycia, tylko karmę podaję tak, żeby jej nie utrudniać jedzenia
No i jak MM napisała - też bym postudiowała karmy i wzięła te z mniejszą ilością węgli. Pytanie tylko czy Missy będzie chciała taką jeść... oby, oby
No i jak MM napisała - też bym postudiowała karmy i wzięła te z mniejszą ilością węgli. Pytanie tylko czy Missy będzie chciała taką jeść... oby, oby
- Dorszka
- Administrator
- Kontakt:
Bo to porozrzucane w kilku wątkach jest, przepraszam <oops>yamaha pisze:(...)
Zresztą, z historycznego punktu widzenia, znajdzie się i taka rada sprzed chyba pięciu lat mojego autorstwa (taka o wydzielaniu), ale oświadczam publicznie, że byłam wtedy solidnie niedouczona, i też powtarzałam to, co mówił mi mój ówczesny weterynarz <lol>
- yamaha
- Genius Loci
Dorszko, dziekuje.
Wlasnie "dogaduje sie z MM" co do diety Bentley'a.
Jestem wiec na stronie "naturalnych karm" i ... troche mnie to przeraza !
Jest Orijen, Acana, Jocera, TOTW, Applaws (nie ma PON, ale pewnie gdzies znajde).
Pojecia nie mam, jak sie w tym wszystkim odnalezc !
Czy ktos zna te marki ? Moze cos doradzic/odmowic ?
(a ja ide szukac PON'a)
Wlasnie "dogaduje sie z MM" co do diety Bentley'a.
Jestem wiec na stronie "naturalnych karm" i ... troche mnie to przeraza !
Jest Orijen, Acana, Jocera, TOTW, Applaws (nie ma PON, ale pewnie gdzies znajde).
Pojecia nie mam, jak sie w tym wszystkim odnalezc !
Czy ktos zna te marki ? Moze cos doradzic/odmowic ?
(a ja ide szukac PON'a)