Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
echme

Re: Drapaki

Post autor: echme »

Sui pisze:Postanowiłam dodać drapak Suzu, może komuś na forum się spodoba/zainspiruje się ;-)) . (Ja sama podpatrzałam ten model od innych, kocich użytkowników)
Model made by Rufi, konkretnie zmieniona wersja D-4 :

1 - drewniana podstawa, 60 x70 cm (jak dla mnie trochę stabilniejsza niż kwadratowa)
2 - hamak, na zdjęciu w wersji pojedynczej -to akurat moja preferencja, możne zostać podwójny
3 - rozeta z sizalem na drewnie (niestety tylko 45cm średnica- dramatycznie się kurczy- no ale to Ragdoll, może być duży <gwiżdże> )
4 - rynna też drewniana umieszczona na dwóch słupach (50cm ), posłanie przyczepione na rzepy
5 - wszystkie elementy "miękkie", zdejmowalne/do prania

Jak widać poniżej usunięta jest półeczka poniżej rynny, nie była konieczna (na początku, pierwsze 2 tygodnie, kotka pomagała sobie podestem, teraz już wcale. A później, dla dorosłego kota skok z podłogi na wysokość ok. 50cm, raczej nie powinien stanowić wielkiego wyzwania. Przez brak półki słup pod rynną, tez jest używany ;-))

Obrazek

Ogólnie rozeta, co widać <lol> , to ulubiona miejscówka w całym domu

Właśnie czegoś takiego szukam. Tylko zastanawiam się czy przy jednym kocie, będzie używana zarówno półka jak i rynna? Bo z tego, co wiem koty lubią miejsca jak najwyższe. Jest możliwość większej rozety, czy przy brytku 45 cm jest wystarczające?

Jaka cena tego zmodyfikowanego drapaka?
Sui

Post autor: Sui »

echme pisze: Właśnie czegoś takiego szukam. Tylko zastanawiam się czy przy jednym kocie, będzie używana zarówno półka jak i rynna? Bo z tego, co wiem koty lubią miejsca jak najwyższe. Jest możliwość większej rozety, czy przy brytku 45 cm jest wystarczające?

Jaka cena tego zmodyfikowanego drapaka?
Rynna(na chwile obecną) nie jest często używana, raczej jako podest do skoków wyżej, ale jestem zdania, że jeden kot prowadzi do drugiego-dlatego wolałam mieć jeszcze jedno miejsce do leżakowania- na ewentualne dokocenie ;-)) .
Połka- a raczej hamak jest używana na małe drzemki, zabawę, obserwacje okna, wyciągniecie się.

Wiem, że rozeta może mieć i 50 cm, nie wiem jednak czy dla brytka będzie za duża (Suzu to ragdoll ), można spytać u źródła o różnice w cenie miedzy 45 a 50 cm. Na rozecie kotka śpi w nocy, lub gdy nas nie ma w domu.

Moja wersja jest droższa, niż podstawowa , z racji na duża ilość drewna, troszkę większa podstawę - koszt 1150 złotych
Awatar użytkownika
elwiska3
Agilisowy Rezydent

Post autor: elwiska3 »

Pogoniona przez Lenkę z promocji zooplusa <mrgreen>
postanowiłam kupić jednak Rufiego. Model podstawowy i bardzo okrojony. Już wysłałam zapytanie o wycenę.
I właśnie odkryłam,że Rufi produkuje 21 km od mojego miejsca zamieszkania <oops> może zamiast płacić za przesyłkę dołożę coś do drapaka a odbiorę osobiście <lol>
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

elwiska3 pisze:Pogoniona przez Lenkę z promocji zooplusa <mrgreen>
postanowiłam kupić jednak Rufiego. Model podstawowy i bardzo okrojony
O rany, ja pogoniłam <lol> ? Ale ze mnie wredna małpa, kto by pomyślał <lol> ! Widziałam te drapaki (jak dobrze pamietam są firmy Trixie) w sklepie i są na prawdę koszmarnie wykonane i do tego chyboczą się niemiłosiernie. Słupy są cieniutkie itp. Z Rufiego na pewno będziesz zadowolona i posłuży Karmelkowi na długo. My drapak od Rufiego mamy od półtora roku i sprawuje się po prostu rewelacyjnie :ok: . Jaki wybrałaś <mrgreen> ?
Awatar użytkownika
elwiska3
Agilisowy Rezydent

MM to nie jest Trixie ( http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... _cm/384295 ) i nawet sporo wązy bo 11,5 kg. Ale nie mam pojęcia jak jest wykonany.

otrzymałam odpowiedz z zoopulsa :
Z uwagi na to, iż produkt Drapak Premium XXL jest dostarczany z Dalekiego Wschodu nie jesteśmy w stanie podać Pani dokładnych danych producenta. Dostawcą tych produktów do naszej firmy jest firma Catry z Holandii.

Czyli chińszczyzna jak się patrzy <mrgreen> i to mnie zniechęca.

Ja chciałabym długi słupek żeby Melutek mógł się wyciągnąć - 90-100 cm
No i u Rufiego jeszcze ewentualna półeczka/rozeta na górze.
Budżet mam ograniczony :-/////
http://www.drapaki.pl/pl/podstawowe/25-p-1.html

a zawsze podobał mi sie ten http://www.drapaki.pl/pl/podstawowe/41-p-5.html ale on funkcjonalny chyba nie jest
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Elwisko ja w Łodzi mam m.in drapak od Rufiego taki, jak mi kiedyś doradziła w tym wątku Dorszka. Jest to >>P-2<< , który zamiast półki ma rozetę i kosztował 260 złotych. Stoi przy parapecie, z jednej strony i komody z drugiej, także Bentley ma dwie opcje wchodzenia i schodzenia z niego. Taki podstawowy jest na prawdę bardzo fajny :ok:
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Elwisko znalazłam, mam taki dzięki uprzejmości Migracji, która mi doradziła i zamieściła to zdjęcie jakiś czas temu (159-160 strona):
Migracja pisze:Lenka, nasze kotki mają właśnie taką rozetę na słupie od Rufiego (zamówiłam P-2 z powiększoną podstawą 50x50 cm, słup 70 cm, średnica 14 cm i zamieniłam półkę na rozetę) - wygląda tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
elwiska3
Agilisowy Rezydent

A te 70 cm to jest w sam raz na wyciągniecie kotka?
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Cofnij się do stron, które podalam i poczytaj ;-))
Awatar użytkownika
tina
Hodowca
Hodowla: Amazing Aisha*PL
Kontakt:

Post autor: tina »

Miss_Monroe bardzo fajny <ok>
Zablokowany