Burbon i Bercik
- yamaha
- Genius Loci
Re: Burbon i Bercik
Nutrivet <gwiżdże>
Ale we Francji musisz zamawiac <lol>
Ale we Francji musisz zamawiac <lol>
- Betuś
Ja sie za dobrze na tych karmiący nie znam, ale dziewczyny na pewno coś dobrego doradza.
Ja kibicuje i trzymam kciuki, zeby Twoje kotki były zdrowe <ok> <ok> <ok>
Ja kibicuje i trzymam kciuki, zeby Twoje kotki były zdrowe <ok> <ok> <ok>
- Becia
- Agilisowy Rezydent
Kolejny kot na wysokobiałkowej karmie ma problemy z ukł. moczowym. Chyba muszę przebadać moje koty, bo zaczyna mnie to niepokoić <hm>
Kciuki za Bubcia trzymam <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> I za wybór karmy (co pewnie nie będzie łatwym zadaniem) <ok> <ok> <ok>
Kciuki za Bubcia trzymam <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> I za wybór karmy (co pewnie nie będzie łatwym zadaniem) <ok> <ok> <ok>
- Betuś
Becia, o tym samym pomyślałam. Tyle, ze ja przebadam koty jak skończą rok. Bo w okresie kiedy rosną, uważam, ze taka karma jest odpowiednia.
- Dorszka
- Administrator
- Kontakt:
Na forum znajdzie się mnóstwo kotów na karmach "tradycyjnych" z dokładnie takimi samymi problemami dróg moczowych. Nieprawidłowe pH nie powstaje od karmy wysokobiałkowej. Po prostu każdy kot ma swój metabolizm, różne koty na tej samej karmie potrafią mieć zupełnie różne pH moczu.Becia pisze:Kolejny kot na wysokobiałkowej karmie ma problemy z ukł. moczowym. Chyba muszę przebadać moje koty, bo zaczyna mnie to niepokoić <hm>
Czy nie lepiej by było po prostu powalczyć o prawidłowe zakwaszenie moczu, jeśli karma kotom służy? Osad jest od nieprawidłowego pH, karma Urinary oczywiście go obniży, ale przy okazji zasoli kota. Czy nie lepiej spróbować z Urinodolem albo Uro-petem, które obniżą pH (bo rozumiem, że jest za wysokie?), bez rewolucji w diecie? Jak wyglądają pozostałe parametry moczu?
- Karola
Dziekuję za post <pokłon>Dorszka pisze:Na forum znajdzie się mnóstwo kotów na karmach "tradycyjnych" z dokładnie takimi samymi problemami dróg moczowych. Nieprawidłowe pH nie powstaje od karmy wysokobiałkowej. Po prostu każdy kot ma swój metabolizm, różne koty na tej samej karmie potrafią mieć zupełnie różne pH moczu.Becia pisze:Kolejny kot na wysokobiałkowej karmie ma problemy z ukł. moczowym. Chyba muszę przebadać moje koty, bo zaczyna mnie to niepokoić <hm>
Czy nie lepiej by było po prostu powalczyć o prawidłowe zakwaszenie moczu, jeśli karma kotom służy? Osad jest od nieprawidłowego pH, karma Urinary oczywiście go obniży, ale przy okazji zasoli kota. Czy nie lepiej spróbować z Urinodolem albo Uro-petem, które obniżą pH (bo rozumiem, że jest za wysokie?), bez rewolucji w diecie? Jak wyglądają pozostałe parametry moczu?
jade dzis do weta, bo mój mężczyzna będąc wczoraj z Bubciem u niego nie zabrał wyników badania moczu. <zły> O uropecie bądź Urinodolu lekarz nie wspomniał, padło od razu na karmę i jej zmianę.
Czy mogę wysłać je Pani na PM?
- Yolla
- Agilisowy Rezydent
do tego co napisała Pani Dorota jeszcze dużo misek z wodą i kontrola moczu za miesiąc :-)
- Audrey
- Agilisowy Rezydent
Och Bubciu kochany
Trzymam mocno kciuki za twoje zdrówko.

Trzymam mocno kciuki za twoje zdrówko.
- Miss_Monroe
- Moderator
Ja podaję na stałe Urinodol przy tej samej diecie Bentleya od dwóch lat i pH ma idealne. Również uważam, że zamiast od razu sięgać po inne karmy można spróbować z tabletkami, które są naturalne. Weterynarze często niestety chcą sprawę "rozwiązać" poprzez zmianę karmy nie biorąc pod uwagę innych możliwości.
- Karola
Dziękuję dziewczyny za wszystkie rady
Na razie zostaniemy na antybiotykach( za radą Dorszki postaram się jeszcze złapać siuśki i ponownie przebadać), dokończymy je, i zamówię uropet (Bubcin nie cierpi tabletek). Acana na razie zostaje, porozstawiam im kolejne trzy miski z wodą i będę robić zupki zamiast tradycyjnych porcji mokrego. Będzie dobrze <ok> <ok>

Na razie zostaniemy na antybiotykach( za radą Dorszki postaram się jeszcze złapać siuśki i ponownie przebadać), dokończymy je, i zamówię uropet (Bubcin nie cierpi tabletek). Acana na razie zostaje, porozstawiam im kolejne trzy miski z wodą i będę robić zupki zamiast tradycyjnych porcji mokrego. Będzie dobrze <ok> <ok>