Miot J - Gatta i Fado

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Już poprawiłam :)
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Dorszko Ty to jesteś jednak bezcennym źródłem informacji, co my szare ludziki bez Ciebie byśmy zrobili :kiss:
Awatar użytkownika
Szopi
Hodowca
Hodowla: Mikołówka*Pl

Post autor: Szopi »

Sonia pisze:Dorszko Ty to jesteś jednak bezcennym źródłem informacji, co my szare ludziki bez Ciebie byśmy zrobili :kiss:
A i owszem - bez Dorszki byśmy nie wiedzieli, że niebieski to czarny i liliowy to tez pewnie czarny, i ogólnie wszystko jest czarne, a wobec tego Gatta też jest czarna, co na załączonych obrazkach doskonale widać :pity: <lol>
a tak na poważnie raz jeszcze dziękuję za skrótowe nakreślenie sprawy <pokłon>
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Szopi pisze:A i owszem - bez Dorszki byśmy nie wiedzieli, że niebieski to czarny i liliowy to tez pewnie czarny, i ogólnie wszystko jest czarne, a wobec tego Gatta też jest czarna, co na załączonych obrazkach doskonale widać :pity: <lol>
a tak na poważnie raz jeszcze dziękuję za skrótowe nakreślenie sprawy <pokłon>
Liliowy to rozjaśniona czekolada, czyli kot musi być czekoladowy, i znów, jeśli ma dwa te geny rozjaśniające, to zamiast czekoladowego będzie liliowy. A że gen na czekoladę to taki "zepsuty" czarny, to właściwie można przyjąć, że Szopi dobrze mówi <lol>

Tylko rudy jest innego rodzaju kolorem, a te inne to takie wariacje na temat czarnego, ewentualnie jego "gorszej" wersji, czyli czekolady <lol>
Mysza
Hodowca
Hodowla: Forastero*PL
Kontakt:

Post autor: Mysza »

Dorszka pisze: Dziewczyna szylkretka + kocur kremowy to kocurki tylko kremowe, dziewczynki szylkretki lub kremowe (rude) - bo oprócz genu na kolor od matki, od ojca będzie zawsze na krem (rudy) - dziewczynki są XX, i w tym X od ojca zawsze będzie krem (rudy), a w tym od matki może być albo kolor, albo krem (rudy).
Dooorszkaaa
kocurki kremowe i niebieskie (liliowe, czarne, czekoladowe zależy od rodziców)
ogólnie rude i nie rude/kremowe

dziewczyny to jest proste, tego w podstawówce uczą czasami ;) (no może teraz gimnazjum ;))
tzn XX i XY a potem wystarczy pod X podczepić rude i już wszystko jasne

a dlaczego po dwóch niebieskich może być lilak- to jak u ludzi po dwójce rodziców z piwnymi oczami może być dziecko z niebieskimi. Ale na odwrót nigdy.
Mysza
Hodowca
Kontakt:

Dorszka jakbyś im rozpisała X jako krem a x- nie krem to jaśniej widać. Mnie się zawsze lepiej tłumaczy na małych i dużych literach.
Emerald Mist*PL
Hodowca
Hodowla: Emerald Mist*PL
Kontakt:

Post autor: Emerald Mist*PL »

Ja raczej nie piję, ale tego inaczej nie da "rozgryść" :party:
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Tak, że kocurki też są niebieskie w tym układzie to już było ustalone - przepraszam za pośpiech i ominięcie i słowo "tylko". Wszystko prawda, co napisałaś , i widać to na obrazku. Odmiany pominęłam, chodzi o prosty schemat kolor - krem (rudy).

Mysza, nie chodzi o wariacje kolorystyczne, bo do tego trzeba już książkę napisać. Chodzi o to, żeby było jasne, dlaczego z tego układu nie może być koteczki niebieskiej - to ujęłam na obrazku, i mam nadzieję, że to widać. Chodzi o mechanizm, a nie o rzeczywistą ilość kombinacji. <mrgreen>

Dlaczego po niebieskich może być lilak obie wiemy, ale jak ktoś pyta o mechanizm pomiędzy podstawowymi barwami to trudno od razu wszystko mu rozrysowywać - sama wiesz, że o tym nie decyduje jedna para genów.

Z kolorem oczu u człowieka jest akurat prosto, bo niebieski - brązowy to jednogenowe, proste dominacje. Lila, czekolady, itp. to już trochę inny układ.
Mysza
Hodowca
Kontakt:

ja to bym rozpisała tak
odnośnie płci
XX jak wiadomo baba
XY chłopak
rudy/krem są przenoszą się z genem X
ustalmy więc, ze duże X ma podpięty krem, a małe x nie (czyli tu jest niebieskie dla uproszczenia)

kocurki mogą więc być tylko w dwóch wersjach kolorystycznych (dlatego nie ma kocurków szylkretów)
XY- kremowy
xY niebieski.
Dziewczynki w trzech opcjach
XX- kremowa
xx niebieska
Xx- szylkretka
Biel jak pisała Dorszka jest tu dodatkiem, niesie się osobnym genem, nie jest tu kolorem

Fado jest XY, Gatta Xx

kocurki aby były kocurkami muszą dostać od Fado Y czyli jaja ;) a więc kolor kocurków zależy wyłącznie od matki. Bo to ona daje X lub x. Także w tym połączeniu mogą być kocurki kremowe i niebieskie.
Córkom Fado może dać wyłącznie X czyli krem. Także one ten krem muszą mieć na sobie nie mogą być czysto niebieskie. Nijak. Od Gatty mogą dostać X lub x.
Jak dziewczynka dostanie XX będzie kremowa, jak Xx- szylkretka.

Dlatego czasami łatwo poznać płeć be jej sprawdzania. Tutaj od razu było wiadomo, że cokolwiek niebieskiego będzie chłopcem, a cokolwiek szylkretowego dziewczyną. Tylko kremaki miały szanse być obu płci.
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Mysza pisze:Dorszka jakbyś im rozpisała X jako krem a x- nie krem to jaśniej widać. Mnie się zawsze lepiej tłumaczy na małych i dużych literach.
<lol>
To jak z nauką języków - jeśli ktoś nie ma opanowanego słownictwa, czyli co to jest a, O, o, itp, nie będzie prościej. A niebieski, albo czarny, każdy widzi od razu.

Myślę, że z obu sposobów tak czy inaczej każdy już wie :) Nawet Ty, Dorotko, nie ściemniaj mi tu, bo TWOJE kolory to dla mnie dopiero CZARNA magia <mrgreen> :)
Zablokowany