Eris ♡ Merlin i Morgana ♡

Zapraszam do prezentacji Waszych kotów, wszelakiej maści, rasy i pochodzenia :)
Awatar użytkownika
Luinloth
Agilisowy Rezydent

Re: Eris ♡

Post autor: Luinloth »

Tylko że już ma zbyt długie: stuka nimi o parkiet, zadrapała sobie lekko uszko, nas przy zabawie też zaczyna zahaczać, no i aktywność przy drapaczku wskazuje na to, że jej przeszkadzają <diabeł>
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Na takich twardych zawodników to najlepiej próbować na śpiocha i stopniowo choćby po dwa pazurki na dzień :kotek:
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Na twardych zawodników to nic nie da, bo koty potrafią obudzić się, i być w pełnej gotowości bojowej, w ułamku sekundy <lol>

Na takich zawodników wet, albo jeszcze spróbujcie wersji z wyjściem, na przykład z transporterem do samochodu, i tam spróbujcie obciąć pazurki. Jeśli to nie pomoże, dla wszystkich lepiej będzie, jeśli po prostu raz na jakiś czas odwiedzicie weterynarza, i on obetnie, zwłaszcza, że on zrobi to na pewno krócej, czyli na dłużej wystarczy.
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Dorotko a pamiętasz, jak się Tobinek stawiał przy obcinaniu pazurków, jak go przywiozłaś?
A teraz siedzi grzeczniutki jak trusia z kopytkami do góry i bez ceregieli obcinamy wszystkie pazurki <mrgreen>
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Bo on nie miał nigdy jakichś oporów, pewnie wtedy był zestresowany i zainteresowany nowym miejscem, i tak się to skończyło wiercipięctwem, ale generalnie nie zapamiętałam go jako strasznie nerwowego przy pazurkach. Obcinasz dokładnie w takiej samej pozycji, w jakiej ja obcinam swoim kotom: na pleckach na kolanach, więc nie jest to dla niego problemem, ani niczym nowym.

Są koty, których nie przeskoczysz, nawet na śpiocha, na przykład tato Tobinka <lol> I to mimo tego, że jestem naprawdę wprawna i szybka. Czasami uda mi się po pazurku na dwie raty rozłożyć, ale generalnie u mnie nie ma takich ceregieli, bo kotów więcej, niż jeden, i nie będę na śpiocha na każdego polować, pazurki trzeba obciąć, i nie ma zmiłuj <lol> Do pomocy przy Fado mam Arka, jest doskonały w pewnym przytrzymaniu, operacja trwa minutę, i po sprawie. Co ciekawe, Fado nie ma żadnych problemów z obcinaniem pazurków na tylnych łapach <mrgreen>

Clarę przytrzymuje Agnieszka.

Pozostałe koty grzeczne i cierpliwe :)

Tak naprawdę trzeba umieć kota przytrzymać, te wrażliwe w łapach nie dadzą się przekupić, nie ma to sensu, i każde przedłużanie sprawy tylko ją pogarsza, i wywołuje taki właśnie foch. Jeśli nie ma się wprawy w takich rzeczach, lepiej dla wszystkich jest wyjść do weta, naprawdę. Kot nie może "wygrywać" w operacjach technicznych, nie może wiedzieć, że jak się postara, to mu się upiecze, to bardzo złe sygnały.
Awatar użytkownika
Luinloth
Agilisowy Rezydent

Ostatnio przy głaskaniu na kanapie dała sobie jednego pazurka wyciąć, właśnie z tyłu, a potem się zorientowała i w nogi. Jeszcze spróbujemy dziś raz. Może się uda sprytem. Jak nie, to trudno, jutro pakujemy i do weta.
Ona nie gryzie ani nie warczy, tylko po prostu stara się uciec, nie wiem czy to coś zmienia w kwestii pazurkowych rokowań...
Awatar użytkownika
Luinloth
Agilisowy Rezydent

Uprzejmie informuję, że jesteśmy do przodu o kolejne dwa. Nie na siłę i nie na śpiocha, tylko na miziaka <lol> Przy głaskaniu zawsze tak pręży łapki, to czasem nawet bez protestów da przyłapany pazurek uciąć. Potem trochę straciła cierpliwość, więc pozwoliłam jej pójść odpocząć. Może w końcu mi się uda wszystkie ciachnąć.
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent

Post autor: MoniQ »

Powodzenia :) <ok>

U nas też był cyrk z Mordimerem, ale znaleźliśmy sposób jak go trzymać, żeby nie czuł się bardzo źle, a poza tym chyba się pogodził z losem i czasem tylko pomiaukuje, ale już się nie wyrywa aż tak, czasem trzeba go postawić na podłodze i znów wziąć na ręce i tyle. Może i Eriska się przyzwyczai z czasem... a póki co zostaje Wam obcinanie na raty albo wet... :)
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Trzeba znaleźć po prostu sposób na swojego gagatka <mrgreen>
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent

Post autor: MoniQ »

Sonia pisze:Trzeba znaleźć po prostu sposób na swojego gagatka <mrgreen>