Wielkość i waga brytyjczyków

Pytania i problemy dotyczące tej konkretnie rasy.
Awatar użytkownika
Lejdi Nina

Re: Wielkość i waga brytyjczyków

Post autor: Lejdi Nina »

Mój to kocurek ;)
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Nie ma jakiejś "normy", bo kocięta rożną w różnym tempie, kocurki w tym wieku często są cięższe, ale bywają i lżejsze. Najważniejsza jest budowa, ciałko, proporcje.
Awatar użytkownika
Justi_x
Agilisowy Rezydent

Post autor: Justi_x »

Moja 4-miesięczna kotka waży 2730.. I to nie martwi mnie aż tak, ale miesiąc temu ważyła 1800.. Czy prawie kilogram w miesiąc to nie za dużo?
Suchego jej nie ograniczam, a mokre dostaje 2x dziennie po 1/2 puszki gourmet- czyli 2x 40g.
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Justi_x pisze:Moja 4-miesięczna kotka waży 2730.. I to nie martwi mnie aż tak, ale miesiąc temu ważyła 1800.. Czy prawie kilogram w miesiąc to nie za dużo?
Suchego jej nie ograniczam, a mokre dostaje 2x dziennie po 1/2 puszki gourmet- czyli 2x 40g.
Dość sporo przybrała, jak na miesiąc. A jaką suchą karmę dostaje?
Puszki gourmet to nie jest najlepsza karma. Poczytaj wątek o mokrych karmach: http://www.forum.agiliscattus.pl/viewto ... start=1220 Tylko lepiej czytaj od końca, bo z czasem wiele się zmienia w składach różnych firm i początkowe strony mogą być już nieaktualne.
Awatar użytkownika
Fusiu
Agilisowy Rezydent

Post autor: Fusiu »

średnio waga rośnie o 200-250 g na tydzień
to okres bardzo szybkiego wzrostu kociaków :ok:
Moje tak właśnie rosły w pierwszym okresie życia

oczywiście wszystko zależy od kota, ale na pewno nie wolno mu w tym okresie ograniczać jedzonka. Niech zdrowo rośnie <ok>

Tak jak mówi Sonia, gourmet <kciukwdół> do wymiany, gdy tylko kicia będzie gotowa
Awatar użytkownika
Justi_x
Agilisowy Rezydent

Post autor: Justi_x »

Dzięki.Oczywiście, poczytam, ale co polecacie?
Jakie puszki dla małolaty?
Suche na razie je RC kitten bo tak w hodowli zalecili, ale wiem, że powinnam jej zmienić.
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Justi_x pisze:(...)Jakie puszki dla małolaty? (...)
>>Tutaj<< jest odpowiedni dział, proszę się z nim zapoznać :-)
Awatar użytkownika
paquerette

Post autor: paquerette »

Mam pytanie odnośnie wagi. Przy ostatnim odrobaczaniu, miesiąc temu ważyłam moją kotke i waga pokazała 1,5kg. Mała miała wtedy 3,5 miesiąca. Teraz po miesiącu waga pokazuje między 1,8 a 1,9 kg i właściwie od 3 tygodni stoi w miejscu.
Karma purizon dostępna cały dzień, za mokrym nie przepada, poskubie i zostawi. Często zagląda do miski, w kuwecie też wszystko ok, zabawa i sen w normie.
Ostatnio odrobaczałam ją pastą flubenol,robaków w kupce nie zauważyłam, więc wszystko jest ok.
Po posturze kotki widzę, że urosła przez ten miesiąc, ma ładną zgrabną figurę, ale martwi mnie, że nie przybiera na wadze. Czy to powód żeby ją zabrać do weterynarza? czy taki przestój to norma (wychodzi na to, że te 300-400 g przybrała na początku stycznia a teraz stoi w miejscu od około 2-3 tygodni)
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

Nie, kociaki tak maja, ze raz przybieraja szybko, a potem waga stoi.
Za pare dni znow ruszy do przodu, zobaczysz ;-))
pączek

Post autor: pączek »

hej :) to znowu ja z masą pytań <mrgreen>
zaczęłam się zastanawiać, czy momek aby nie tyje za bardzo. stuknęło mu 7 miesięcy, waży 3800. w grudniu było 2600, więc nie mogę się przyzwyczaić, że z tego malucha taki monster rośnie. wiem, że się jeszcze rozwija, ale robi mu się taki trochę workowaty brzuszek, a jak zaśnie na plecach to się dosłownie rozlewa na łóżku. trochę ruchu ma, ale wiadomo jak to bryś - pobawi się 20 minut i zasypia w dowolnej pozie.

czytałam, że kociakom w tym wieku nie można ograniczać karmy, ale to brzuszydło zaczyna mnie trochę martwić <lol> wydaje mi się, że nie pałaszuje strasznie dużo - ze względu na to, ze ostatnio były problemy z brzuchem, teraz jest tylko na suchym i myślę, że zjada jakieś 70, może 80g.
czy faktycznie dopóki rośnie mam się nie przejmować i ma jeść do woli?
Zablokowany