Cleo i Tosia Agilis Cattus*PL

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Re: Cleo i Tosia Agillis Cattus*PL

Post autor: Danusia »

O matko żeby za dobrze nie było :((((
Wszystko co tzw . szarpane w obrębie głowy to alergia , tak nam kiedyś tłumaczyła dr Karaś-Tęcza zmianę u Kolorusia na brodzie który miał zapalenie mieszka włosowego i się nie drapał.
Ja też jestem koszmarnym alergikiem no i się zastanawiam , uczulenie po antybiotyku jest prawdopodobne, w naszej kociej karierze i Kala i Kolorek takowe mieli , Kala wymiotowała ,Kolorek cały się pienił i miał biegunkę.
A ta śmietanka ?
Może laktoza ? Kala uwielbia <diabeł> serek bezlaktozowy i jogurt i masełko bo ja <roll> nie toleruje jej.
Serka z laktozą czy jogurty nie lubi nie ruszy :ok:
To może to .

Trzymam kciuki żeby wszystko szybciutko się wyjaśniło i za siusie. <ok> <ok> <ok> <serce>
Awatar użytkownika
agniecha
Agilisowy Rezydent

Post autor: agniecha »

Danusiu laktoza to cukier mleczny i jej nietolerancja wynika z niedoboru laktazy enzymu który ją rozkłada , ona raczej nie daje alergii skórnych tylko objawy nietolerancji pokarmowej manifestujące się biegunką , wzdęciami , bólami brzucha chwilę po zjedzeniu . Obydwoje moich dzieci urodziło się z wrodzoną nietolerancją laktozy , mąż też jej nie toleruje od dziecka ,więc to raczej nie to , nietolerancję laktozy poznaję na kilometry :-) Tosia co kilka dni dostawała troszeczkę jogurtu naturalnego jako przysmak i nic się nie działo , ale przez trzy tygodnie regularnie odrobinka śmietany to może za dużo ?W śmietance raczej białko , antybiotyk możliwy , jeszcze ten nowy drapaczek za punkty z zooplusa może on jest czymś klejony albo pomalowany ? Nie wiem . Szukam przyczyny .
Awatar użytkownika
Kamila
Agilisowy Rezydent

Post autor: Kamila »

Biedna Tosieńka, jak nie jedno to kolejne choróbsko się przypałętało. Ja tak sobie myślę, że faktycznie winowajcą może być antybiotyk. Trzymam <ok> <ok> <ok> za dziewczynkę coby ładnie się zagoiło i nie pojawiło więcej żadne strupisko.
Awatar użytkownika
Natashas

Post autor: Natashas »

Trzymam i ja kciuki za Tosię <ok> pamiętam jak u Pajtona po miesiącu pobytu u nas pojawiła się na brodzie wydrapana szrama do krwi... Ile mnie to kosztowało stresu. Dostał wtedy Dexafort i wcieraliśmy dexapolcort, aplikacja tego w tym miejscu była koszmarna i od tej pory Pajton boi się wszystkiego co psika :zalamka: W każdym bądź razie był to jednorazowy incydent i jeśli sam się nie podrapał, to mógł w tym miejscu się uderzyć o coś, ale brew to może faktycznie bardziej uczuleniowe miejsce :((((

Za szybkie gojenie <ok> <ok>
Awatar użytkownika
Luinloth
Agilisowy Rezydent

Post autor: Luinloth »

Może to rzeczywiście antybiotyk i minie z końcem kuracji <ok>
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

Cudne te Twoje pannice <zakochana> <zakochana> <zakochana>

<ok> <ok> <ok> <ok> <ok> zeby choroby poszly precz !
Awatar użytkownika
Yolla
Agilisowy Rezydent

Post autor: Yolla »

U kotów objawy alergii wywołują najczęściej alergeny pokarmowe. Nabiał jest dość wysoko na liście najpowszechniejszych. Kot może się uczulić również na białko w karmie, którą je od dawna, nie musi to być coś nowego.
Ale jeżeli to jest tylko pojedyncza zmiana to może to nie alergia. Może jakiś owad ucapił kotka?
Awatar użytkownika
agniecha
Agilisowy Rezydent

Post autor: agniecha »

Yolla ta zmiana nie jest pojedyncza , nad jedną brwią jest " dziubnięcie " a nad drugą rozdrapana ranka . To alergia w opinii mojej i dwóch wetów którzy widzieli wczoraj Tosię . Przeczytałam cały wątek dotyczący alergii i wszystko się zgadza , więc pewnie tak jest . W czwartek moją uwagę zwróciło to , że widziałam Tosię drapiącą się kilka razy po głowie i szyjce co do tej pory się nie zdarzało , a wieczorem pojawiła się pierwsza malutka zmiana , w piątek wieczorem większa po drugiej stronie . Wczoraj koteńka dostała niestety steryd ,którego nie lubię , ale chyba pojedyncza dawka była konieczna i zastrzyk przeciwświądowy . Od wczoraj rana widziałam ją drapiącą się raz :-) kołnierz na wszelki wypadek mam schowany w szafie bo stwierdziłam , że może się kiedyś przydać. Mam ogromną nadzieję , że winowajcą jest antybiotyk , albo śmietanka . Obydwa odstawione w środę , mocz idealny :-) nowy drapak na wszelki wypadek też schowałam . Ja wiem , że uczulić może wszystko i w każdym momencie tylko " po cichu " liczę na to ,że byłby to zbyt duży zbieg okoliczności i wina leży po stronie trzech tygodni leczenia pęcherza i dogadzania śmietanką po tabletkach :(((( Zmiany wyglądają lepiej , robią się strupki , ranki " ściągnęły się " , tak naprawdę za kilka dni kiedy leki przestana działać będę widziała , czy drapanie wróci . Wtedy będę się zastanawiała co dalej .
Awatar użytkownika
Fusiu
Agilisowy Rezydent

Post autor: Fusiu »

Tosienko kochana. Ciocia trzyma kciuki, aby to było tylko przejściowe. Skoro ranka wygląda lepiej, to jest nadzieja, że już wszystko będzie dobrze :hug:
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Też trzymam kciuki, żeby to było tylko przez śmietankowe obżarstwo <ok> <ok> <ok> <ok> <ok>
ODPOWIEDZ