Wielkość i waga brytyjczyków
-
marcin_k
Re: Wielkość i waga brytyjczyków
Nie jadł, z hodowli dostałem informacje że najlepiej koło pół rocznego kota włączać mięso.
To co mu dać ? Pierś z kurczaka ? I ile ?:-)
To co mu dać ? Pierś z kurczaka ? I ile ?:-)
- yamaha
- Genius Loci
Przede wszystkim SWIEZE mieso ze sprawdzonego sklepu.
Jesli nie jestes na 200% pewien, ze swiezutkie, raczej przemroz
(na dwa dni do zamrazarki, bedzie super)
Moze byc kurczak, moze byc wolowina, cielecina
Jesli nie jestes na 200% pewien, ze swiezutkie, raczej przemroz
Moze byc kurczak, moze byc wolowina, cielecina
- sandra
- Agilisowy Rezydent
Na początek dobry tez jest indyk, np udziec z indyka
Byle nie wieprzowina, jej nie należy kotom podawać
Byle nie wieprzowina, jej nie należy kotom podawać
-
maritia
kochani, ostatnio Filemon był na kastracji i wet mnie trochę zaskoczył
kot waży 5200 w wieku 9 miesięcy, nie wiem czy to jest dużo, ale weterynarz stwierdził że ma nadwagę, i że powinniśmy się starać utrzymać tę wagę, bo już nie urośnie :O nie mam na tę chwilę zdjęcia z góry, ale wg mnie poza brytkową fałdą jest wszystko ok, tym bardziej że się nie przejada, wręcz je trochę za mało moim zdaniem (mimo, że ma dostępne cały czas) co prawda żeber nie wyczuwam, ale czy w ogóle u kota brytyjskiego da się je wyczuć przez tą puchatość?
- Miss_Monroe
- Moderator
Karmę ma cały czas dostępną w misce? Jaką je i co?
-
maritia
Suchą ma cały czas, RC Kitten mieszany z Applaws Kitten, niestety ten Applaws idzie mu raz lepiej raz gorzej (czasem zostawia tylko te chrupki na dnie miski, a czasem wyjada wszystkie) więc nie przeszliśmy na niego całkiem. Mokre też różnie, ostatnio ma focha i nie je żadnego, ale jadł jakiś czas Animondę Kitten, RC, Schesir lub jakieś mięska raz na dłuższy czas. Czasami (ale raczej nie codziennie) dostaje przekąski typu Tigeria.
- Miss_Monroe
- Moderator
Proszę spróbować przejść np. na karmę bezzbożową z karmy RC, w której jest dużo zbóż i praktycznie nie ma mięsa.
-
maritia
Próbuję ale to straszna maruda i tylko ten RC jest karmą którą zje zawsze 
- Miss_Monroe
- Moderator
Ta karma nie jest odpowiednio suplementowana i ma kiepski skład jak pisałam, więc według mnie należy ją zmienić. Dodatkowo zboża w jej składzie mogą prowadzić do tycia kota, więc lepiej zmienić karmę na pełnowartościową i odpowiednio suplementowaną, niż później odchudzać kota. Zamieść zdjęcia kotka z góry.
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
9 miesięcy to jeszcze dzieciak. Brytki rozwijają się do 3 lat, więc na pewno jeszcze Twój kot urośnie i nabierze masy.
Mój Tobi ma 2 lata, obecnie 6,5 kg i jest szczuplaczek. Nie chudy, ale też nie jest jakoś mocno zbrysiały. Pewnie jeszcze będzie przybierał, ale to już wolniej, nie tak jak do pierwszego roku.
Weci zazwyczaj mają skrzywione spojrzenie na brytki i mierzą je przez pryzmat normalnego kota dachowego, więc każdy brytek wydaje im się zaraz za gruby i do odchudzania.
Moja wetka też się kiedyś zdziwiła, jak położyłam Brysię na stole, a ona się skuliła i zrobiła taką babkę, to wygląda, jak pączek, taka gruba, ale jak jej powiedziałam, żeby pomacała, bo wcale ona nie jest za gruba, tylko ma tak luźną skórę i kupę futra. I faktycznie, jak zaczęła macać to stwierdziła, że nie jest gruba, tylko ta skóra jest o 2 rozmiary za duża <mrgreen> .
Mój Tobi ma 2 lata, obecnie 6,5 kg i jest szczuplaczek. Nie chudy, ale też nie jest jakoś mocno zbrysiały. Pewnie jeszcze będzie przybierał, ale to już wolniej, nie tak jak do pierwszego roku.
Weci zazwyczaj mają skrzywione spojrzenie na brytki i mierzą je przez pryzmat normalnego kota dachowego, więc każdy brytek wydaje im się zaraz za gruby i do odchudzania.
Moja wetka też się kiedyś zdziwiła, jak położyłam Brysię na stole, a ona się skuliła i zrobiła taką babkę, to wygląda, jak pączek, taka gruba, ale jak jej powiedziałam, żeby pomacała, bo wcale ona nie jest za gruba, tylko ma tak luźną skórę i kupę futra. I faktycznie, jak zaczęła macać to stwierdziła, że nie jest gruba, tylko ta skóra jest o 2 rozmiary za duża <mrgreen> .