Pyza i Snusiowy Miziak Elmo

Zapraszam do prezentacji Waszych kotów, wszelakiej maści, rasy i pochodzenia :)
aurora80

Re: Pyza i Snusiowy Miziak Elmo

Post autor: aurora80 »

Elmosiu, kocham Pana Panie kocie <zakochana> !
Awatar użytkownika
sandra
Agilisowy Rezydent

Post autor: sandra »

<lol> <lol> <lol> Elmosiu, przez Ciebie kręci mi się w głowie! <mrgreen>
cudny garbaty kot :haha: ale że on tak przy nodze chodzi i to POWOLI i DOSTOJNIE, nie do pomyślenia <serce>
ten zapas przysmaczków się mu po prostu należał za tak piękne pozowanie <mrgreen> <zakochana>
Awatar użytkownika
PyzowePany
Agilisowy Rezydent

Post autor: PyzowePany »

Dorszka pisze: (...) zadbałabym jedynie o suplementację pod kątem stawów, bo duży jest :hidden: Pod kątem stawów to znaczy dobrze przyswajalne białko, Omega 3, glukozamina (...)

dziękuję :kwiatek: :kwiatek:

zabieram się za szukanie suplementów :-)
chyba, że ktoś coś może od razu polecić :-)?

Dorszka pisze: Ale chodzi równolegle, na palcach, proszę kotka nie obrażać <lol> Tendencję do wykoślawiania mają niestety koty ciężkie, a niektóre po prostu mają tak ustawione kolana/nadgarstki. U kocurów częsta jest tendencja do wykoślawiania tylnych łap, na pewno trzeba na to zwracać uwagę, bo aparat ruchu jest powiązany, mam na myśli różne stawy, i koślawe kolana to większe prawdopodobieństwo problemów z biodrami w późniejszym wieku. Ja ze swoimi kocurami trenuję, bo niekiedy stawianie łap z piętami do środka nie wynika ze złej budowy stawu, a z nierównego napięcia mięśni, i masaż tego wewnętrznego mięśnia (przywodziciel uda? nie śmiejcie się, nie pamiętam już nazwy <lol> ten wewnątrz uda) rozluźnia go, pozwalając na prawidłowe ustawienie stopy, a przy okazji ćwiczy też staw biodrowy.

O tak to u ludzi też się potwierdza, my jako fizjoterapeuci (tzn.ja w teorii a mąż w praktyce <roll> ) często się z tym spotykamy. Nawet stworzono w tym celu specjalny "rodzaj" masażu w myśl zasady tensegracji, czyli przenoszenia napięć między mięśniami,, powięziami itp :)
Jednym słowem, coś musi być na rzeczy <lol>
Awatar użytkownika
alakin

Post autor: alakin »

Elmo <zakochana>
Ale z ciebie solidny kotecek <serce>
Malutki chce sie jeszcze pobawić <lol> <lol> <lol>
Awatar użytkownika
Fusiu
Agilisowy Rezydent

Post autor: Fusiu »

Ale pięknie poluje na laserek <zakochana> <zakochana> <zakochana>
Mądry kotek <lol> <serce> <serce> <serce>
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Ja to właśnie z zajęć z kocio-psimi fizjoterapeutami wyniosłam, plus przypadek mojej Kali (nie Danusiowej, tej drugiej <lol> ), u której nadwaga w połączeniu z takim własnie nierónym napięciem doprowadziła do problemów z kolanem. Rozwiązaniem było założenie jakiegoś ogranicznika, który zmuszał do pracy odpowiednie mięśnie.

jak Django był mały, stawiał pięty bardzo mocno do środka, co mnie bardzo niepokoiło, ale włączyłam właśnie taki masaż połączony z odwodzeniem, postaram się to kiedyś sfilmować <lol> Ustawia się kota tyłem do siebie, blokuje jedną ręką na piersi, a drugą unosi się tylną łapę do poziomu, ale bez wykręcania do tyłu, i masuje się wnętrze uda, jak był mały, to czułam dosłownie, jak mi się "rozpuszcza" kula mięśni pod palcami, i sama łapa się wyciąga do boku. Nie wiem, czy to fachowe, ale łapy zaczęły wyglądać po pewnym czasie zupełnie inaczej, może bez związku z moimi zabiegami, a zwyczajnie z czasem, ale do dziś tak sobie niekiedy ćwiczymy, bo to fajne takie, jak o tak stoi i patrzy na mnie, o co mi właściwie chodzi <lol>
Awatar użytkownika
Fusiu
Agilisowy Rezydent

Uluś podawaj omega 3 z firmy naturell. Może być nawet każdego dnia 1 kapsułka. Na stawy arthrofos, tam jest glukozamina właśnie. Co do białka to wiadomo <ok>

Głaski dla Elmusia i Pyzy z rana :kotek: :kotek:
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Danusia »

Fusiu pisze:Uluś podawaj omega 3 z firmy naturell. Może być nawet każdego dnia 1 kapsułka. Na stawy arthrofos, tam jest glukozamina właśnie. Co do białka to wiadomo <ok>

Głaski dla Elmusia i Pyzy z rana :kotek: :kotek:
My od ostatniej wizyty u dr Agnieszki podajemy MOLLER'S FORTE z tranem Omega -3 kapsuły troche duże <strach> na szczęście to działka Pauliny wkładanie tego do paszczy ale podobno są lepsze ale to nasza Yolla moze napisać dokładnie dlaczego <roll> coś z DHA biega ,ze tego jest wiecej <mrgreen>
Awatar użytkownika
Fusiu
Agilisowy Rezydent

Tak, to prawda, lecz z tranem jednak należy uważać. Można go raczej podawać raz na jakiś czas. Zawiera on bowiem bardzo dużo witaminy D i A, które przy regularnym stosowaniu łatwo przedawkować, a z tym już wiążą się konsekwencje np. odkładanie się wapnia w tkankach miękkich czy nerkach itd.

Dlatego ja zawsze proponuję bezpieczniejsze omega 3, bo szczególnie trudna walka z przedawkowaniem witamin wydaje mi się u kota, który dostaje gotową karmę, w której tej witaminy jest już dużo, trudno więc ją ograniczyć w diecie.
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Danusia »

U nas Kolorek jest na innych prawach zresztą to specjalny pacjent dr Agnieszki ,a Kalut cielęcinożerca <mrgreen>
Zablokowany