Fajny filmik, show i tak skradli Ci mali pomocnicy
Rozumiem że to, co zrobiłeś to jest podstawa. Robiłeś otwory pod mocowania słupów.
Piszesz, że będą 4 na tej dość niewielkiej powierzchni. A kot się tam zmieści?
Jakiej średnicy chcesz mieć słupy?
Sonia pisze: ↑20 lis 2017, 20:41
Wcale nie jest też tak, że koty preferują tylko górne rejony drapaka. U mnie o dziwo oba koty najwięcej czasu spędzają leżąc na podłodze i podpierając się przednimi łapkami o podstawę drapaka. Jakieś dziwne koty mam chyba
Myślałam, że tylko Nanek jest takim dziwakiem Śpi na podlodze z głową opartą o podstawę
Sonia pisze: ↑20 lis 2017, 20:41
Wcale nie jest też tak, że koty preferują tylko górne rejony drapaka. U mnie o dziwo oba koty najwięcej czasu spędzają leżąc na podłodze i podpierając się przednimi łapkami o podstawę drapaka. Jakieś dziwne koty mam chyba
Myślałam, że tylko Nanek jest takim dziwakiem Śpi na podlodze z głową opartą o podstawę
To tak, jak u mnie. Ewentualnie przednie łapki sobie jeszcze podpierają.
Trzeba było zamiast drogiego drapaka zrobić tylko dechę obitą sztruksem lub dywanem i położyć na podłogę
tak - to będzie podstawa, przygotowałem otwory pod słupki. podstawa ma 50x70cm. Kot spokojnie powinien się zmieścić. Jeszcze rośnie skubaniec i najwyżej wymienię konstrukcję
słupki szerokości 5cm +1,2cm sznurka, czyli w sumie 7,5cm powinno być. Odstęp dałem 11cm średnicy słupka od krawędzi podstawy więc w środku zostaje miejsce. Wydaje mi się, że powinno być dobrze. Jak nie wyjdzie, to zrobię kolejny ;)
Ten robię tak naprawdę ze skrawków płyt z innych produkcji. Narazie wydałem jakieś 400zł i chyba mam już komplet wydatków... główne wydatki to obicie płyta wyszłaby około 150zł, wkręty mam, gwinty do słupków są dość drogie - po 6zł za 2 gwinty do jednego słupka...
Krzysiek84 pisze: ↑30 lis 2017, 13:25
tak - to będzie podstawa, przygotowałem otwory pod słupki. podstawa ma 50x70cm. Kot spokojnie powinien się zmieścić. Jeszcze rośnie skubaniec i najwyżej wymienię konstrukcję
słupki szerokości 5cm +1,2cm sznurka, czyli w sumie 7,5cm powinno być. Odstęp dałem 11cm średnicy słupka od krawędzi podstawy więc w środku zostaje miejsce. Wydaje mi się, że powinno być dobrze. Jak nie wyjdzie, to zrobię kolejny ;)
Ten robię tak naprawdę ze skrawków płyt z innych produkcji. Narazie wydałem jakieś 400zł i chyba mam już komplet wydatków... główne wydatki to obicie płyta wyszłaby około 150zł, wkręty mam, gwinty do słupków są dość drogie - po 6zł za 2 gwinty do jednego słupka...
7,5 cm to wg mnie zbyt mało, u mnie jest 12 cm ale o tym niech się wypowiedza kociarze z większym stazem.
Jeśli między bokiem słupka a jego końcem jest 90 stopni to przystaw go do tej podstawy, przykręć na konfirmata i zapomnij o temacie
P.S.Nie wk... Cię to ruchome gniazdo zasilania w podstawce do Parkside'a?
Oki. Wstrzymuje prace - już poprzycinałem palisadę ;)
Jadę zaraz do sklepu i szukam "dawcy" do drapaka... poszukam 14-16cm. Po owinięciu będę miał 16-18cm... żeczywiście musi to być wygodne dla Miśka
podstawka od pistoletu mnie denerwuje, ale wolę się bawić przy odstawianiu niż ciągnąć kablem przy nakładaniu kleju na powierzchnię
Krzysiek84 pisze: ↑30 lis 2017, 19:40
Oki. Wstrzymuje prace - już poprzycinałem palisadę ;)
Jadę zaraz do sklepu i szukam "dawcy" do drapaka... poszukam 14-16cm. Po owinięciu będę miał 16-18cm... żeczywiście musi to być wygodne dla Miśka
Może kup więcej takich, jakie masz ale skręć np po 3 kołki ze sobą i dopiero taki "trójkąt"z kołków owiń sznurem?
podstawka od pistoletu mnie denerwuje, ale wolę się bawić przy odstawianiu niż ciągnąć kablem przy nakładaniu kleju na powierzchnię
Podstawka jest tylko za lekka ale to ruchome gniazdo, w które wtyka się pizdolet to dla mnie kompletna porażka. Zawsze sobie obiecuję, że je skleję na sztywno z podstawką.
Wspaniali jesteście z poradami. Dziękuję
Byłbyś dobrym dyplomatą - tak ładnie napisałeś "walcie się, przez Was połowa pracy i planowania psu w d..."