Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
Jaskier
Agilisowy Rezydent

Re: Drapaki

Post autor: Jaskier »

Fajny filmik, show i tak skradli Ci mali pomocnicy ;-))
Rozumiem że to, co zrobiłeś to jest podstawa. Robiłeś otwory pod mocowania słupów.
Piszesz, że będą 4 na tej dość niewielkiej powierzchni. A kot się tam zmieści? :)
Jakiej średnicy chcesz mieć słupy?
Awatar użytkownika
sandra
Agilisowy Rezydent

Post autor: sandra »

Sonia pisze: 20 lis 2017, 20:41 Wcale nie jest też tak, że koty preferują tylko górne rejony drapaka. U mnie o dziwo oba koty najwięcej czasu spędzają leżąc na podłodze i podpierając się przednimi łapkami o podstawę drapaka. Jakieś dziwne koty mam chyba :mrgreen:
Myślałam, że tylko Nanek jest takim dziwakiem :mrgreen: Śpi na podlodze z głową opartą o podstawę :lol:
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

sandra pisze: 29 lis 2017, 21:49
Sonia pisze: 20 lis 2017, 20:41 Wcale nie jest też tak, że koty preferują tylko górne rejony drapaka. U mnie o dziwo oba koty najwięcej czasu spędzają leżąc na podłodze i podpierając się przednimi łapkami o podstawę drapaka. Jakieś dziwne koty mam chyba :mrgreen:
Myślałam, że tylko Nanek jest takim dziwakiem :mrgreen: Śpi na podlodze z głową opartą o podstawę :lol:
To tak, jak u mnie. Ewentualnie przednie łapki sobie jeszcze podpierają.
Trzeba było zamiast drogiego drapaka zrobić tylko dechę obitą sztruksem lub dywanem i położyć na podłogę :lol:
Krzysiek84

Post autor: Krzysiek84 »

tak - to będzie podstawa, przygotowałem otwory pod słupki. podstawa ma 50x70cm. Kot spokojnie powinien się zmieścić. Jeszcze rośnie skubaniec i najwyżej wymienię konstrukcję :)
słupki szerokości 5cm +1,2cm sznurka, czyli w sumie 7,5cm powinno być. Odstęp dałem 11cm średnicy słupka od krawędzi podstawy więc w środku zostaje miejsce. Wydaje mi się, że powinno być dobrze. Jak nie wyjdzie, to zrobię kolejny ;)

Ten robię tak naprawdę ze skrawków płyt z innych produkcji. Narazie wydałem jakieś 400zł i chyba mam już komplet wydatków... główne wydatki to obicie :( płyta wyszłaby około 150zł, wkręty mam, gwinty do słupków są dość drogie - po 6zł za 2 gwinty do jednego słupka... :(
Awatar użytkownika
Jaskier
Agilisowy Rezydent

Krzysiek84 pisze: 30 lis 2017, 13:25 tak - to będzie podstawa, przygotowałem otwory pod słupki. podstawa ma 50x70cm. Kot spokojnie powinien się zmieścić. Jeszcze rośnie skubaniec i najwyżej wymienię konstrukcję :)
słupki szerokości 5cm +1,2cm sznurka, czyli w sumie 7,5cm powinno być. Odstęp dałem 11cm średnicy słupka od krawędzi podstawy więc w środku zostaje miejsce. Wydaje mi się, że powinno być dobrze. Jak nie wyjdzie, to zrobię kolejny ;)

Ten robię tak naprawdę ze skrawków płyt z innych produkcji. Narazie wydałem jakieś 400zł i chyba mam już komplet wydatków... główne wydatki to obicie :( płyta wyszłaby około 150zł, wkręty mam, gwinty do słupków są dość drogie - po 6zł za 2 gwinty do jednego słupka... :(
7,5 cm to wg mnie zbyt mało, u mnie jest 12 cm ale o tym niech się wypowiedza kociarze z większym stazem.
Jeśli między bokiem słupka a jego końcem jest 90 stopni to przystaw go do tej podstawy, przykręć na konfirmata i zapomnij o temacie :)

P.S.Nie wk... Cię to ruchome gniazdo zasilania w podstawce do Parkside'a? :devil: :censored: :censored: :censored:
Awatar użytkownika
maga
Hodowca
Hodowla: KRABRIKA*Pl
Kontakt:

Post autor: maga »

7,5 cm to zdecydowanie za mało. Porządny słup to 12 -14 cm. Takie też stosuje rufi.
Awatar użytkownika
agniecha
Agilisowy Rezydent

Post autor: agniecha »

Rmonia również daje 12-14 cm słupy . Jak moje dziewczyny urządzają gonitwy to i takie masywne słupy i drapaki całe drżą .
Krzysiek84

Post autor: Krzysiek84 »

Oki. Wstrzymuje prace - już poprzycinałem palisadę ;)
Jadę zaraz do sklepu i szukam "dawcy" do drapaka... poszukam 14-16cm. Po owinięciu będę miał 16-18cm... żeczywiście musi to być wygodne dla Miśka :)

podstawka od pistoletu mnie denerwuje, ale wolę się bawić przy odstawianiu niż ciągnąć kablem przy nakładaniu kleju na powierzchnię :)

Wspaniali jesteście z poradami. Dziękuję
Awatar użytkownika
Jaskier
Agilisowy Rezydent

Krzysiek84 pisze: 30 lis 2017, 19:40 Oki. Wstrzymuje prace - już poprzycinałem palisadę ;)
Jadę zaraz do sklepu i szukam "dawcy" do drapaka... poszukam 14-16cm. Po owinięciu będę miał 16-18cm... żeczywiście musi to być wygodne dla Miśka :)
Może kup więcej takich, jakie masz ale skręć np po 3 kołki ze sobą i dopiero taki "trójkąt"z kołków owiń sznurem?
podstawka od pistoletu mnie denerwuje, ale wolę się bawić przy odstawianiu niż ciągnąć kablem przy nakładaniu kleju na powierzchnię :)
Podstawka jest tylko za lekka ale to ruchome gniazdo, w które wtyka się pizdolet to dla mnie kompletna porażka. Zawsze sobie obiecuję, że je skleję na sztywno z podstawką.
Wspaniali jesteście z poradami. Dziękuję
Byłbyś dobrym dyplomatą - tak ładnie napisałeś "walcie się, przez Was połowa pracy i planowania psu w d..." :haha:
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

:rotfl: Jaskier :lol:
Zablokowany