Żwirek

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
kaarolek1

Post autor: kaarolek1 »

a ten drewniany się też zbryla w kulkę jak żwirki?
Awatar użytkownika
jasminka
Agilisowy Rezydent

Post autor: jasminka »

Tak tylko musi pisać że jest zbrylający
http://www.krakvet.pl/cats-best-plus-zw ... -2728.html
Awatar użytkownika
Yola
Kontakt:

Post autor: Yola »

Uzywalam zwirkow betonitowych, teraz uzywam Cat's Best Eco + i juz nie chce innych zwirkow (no, chyba ze Nature Gold).
Betonitowe zbrylaly sie niezle (w zaleznosci od marki zwirku), ale brylki i kupalki oblepione zwirkiem trzeba bylo zbierac do woreczka i wywalac do smietnika.
Kiedy odbieralam Alicie zalezalo mi na tym, zeby dostala taki zwirek, jaki miala w hodowli i w ten sposob poznalam CBE+. Nic go dla mnie nie przebije. Zbryla sie swietnie, kuweta nie cuchnie po jakims czasie (nawet jesli nie jest sprzatana przez 10 godzin, bo jestem w pracy). Najwiekszy plus to mozliwosc wrzucania go do toalety, bez obawy o to, ze mi zabetonuje odplyw. Owszem, nosi sie, tym bardziej, ze Alicia jest dlugowlosa, ale jakos to zniose, ze wzgledu na inne jego zalety.
Awatar użytkownika
Agnieszka7714

Post autor: Agnieszka7714 »

Ja zmieniłam w całości. Wywaliłam benka a wsypałam drewniany. Kotki zaakceptowały. Na początku jak wsypywałam to wchodziły do kuwety i "badały" łapkami co to jest. Na szczęście zaakceptowały go od razu, a wymieniłam tylko ze względów zdrowotnych.
tamiska
Kontakt:

Post autor: tamiska »

Mój Lucek od razu korzystał z drewnianego. Jak tylko bentonitowy się skończył to wsypałam mu drewniany, wszedł do kuwety, pobadał łapkami i zrobił siku <mrgreen>

Ja jestem bezgranicznie zakochana i wciąż wierna Cat's Best Oko Plus. Co prawda trochę się roznosi, ale jak zmieniliśmy kuwetę na taką z wyższym progiem to problem zmalał.
Awatar użytkownika
AgnieszkaP
Agilisowy Rezydent

Post autor: AgnieszkaP »

Powiedzcie, jak często robicie generalne sprzątanie kuwety?
Ja używam Cat's best eco plus i przy dwóch kociakach, które załatwiają się do jednej kuwety (ostatnio coraz częściej w tym samym momencie <lol>) torba 10l wystarczyła mi na ok. 2,5 tyg., czyli generalne sprzątanie wychodzi u mnie właśnie co 2,5-3 tyg. A jak wygląda to u was?

Jeśli chodzi o sam żwirek, to jestem z niego zadowolona. Z kuwety Catit (dużej) naprawdę niewiele się go wynosi - to chyba zasługa dość wysokiego progu. Koty, zanim wyjdą z kuwety, wycierają o ten próg łapki - czyściochy kochane :-)
Pola
Hodowca
Kontakt:

Post autor: Pola »

Używam Golden Grey i sprzątam tak często, jak zachodzi konieczność :) Tzn. jeśli widzę, że spód i brzegi są zafajdolone po tygodniu, to biorę do szorowania, jeśli nie - czasem kuweta stoi i 3 tygodnie bez mycia. Ten żwirek jest genialny moim zdaniem.
Awatar użytkownika
Aga12

Post autor: Aga12 »

Ja mam CBE+,2 kuwety duże Maxi bella i Catit i też sprzątam co ok.3 tygodnie.Mogłabym przetrzymac dłużej,ale żwirek w kuwecie się kończy od tego zbrylania i trzeba dosypac nowego.Więc jak już kupię świeży żwirek,to tą resztę starego wyrzucam,myję kuwety i wsypuję czysty,nowy żwirek.Ale mogłabym tylko ograniczyć sie do dosypywania żwirku a generalne mycie kuwet zrobić raz na jakis dłuższy czas,ale jakoś tak mam opory mieszac czysty żwirek ze starym ;-))
Awatar użytkownika
madziulam2
Agilisowy Rezydent

Post autor: madziulam2 »

Gold moim skromnym zdanie prócz mniejszego roznoszenia przez koty ma jeszcze parę innych zalet:
  • lepiej zatrzymuje zapachy
    jest bardziej wydatny
    i jak dla mnie taki... bardziej higieniczny się wydaje
Awatar użytkownika
mevik

Post autor: mevik »

Z cat's bens gold jestem bardzo zadowolona, bo super pochłania przykre zapachy. Kuwetę mamy w przedpokoju i wchodząc do mieszkania, nawet jak w zawartości znajduje się "niespodzianka", to nic nie czuć. Jedyną wadą tego żwirku jest cena :-( Ale może jest i tak, że ja początkująca kociara, za często go zmieniam. 10 L żwirku wystarcza mi na ok. 1,5 tygodnia. Czy Wam też?
Zablokowany