Nasz pieszczoch brytyjczyk:)
-
Snowshoe
Ponieważ rasa Szczęściarza nie jest ostatecznie przez nikogo potwierdzona, a wszystkich nas zastanawia wygląd jego głowy, zastanawiam się, czy nie jest to kot kartuski: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kot_kartuski
- asiunia0312
-
Snowshoe
Zobacz na to: http://jaikot.bloog.pl/id,329858575,tit ... caid=5ea83
- asiunia0312
W sumie to niebieskie brytki i kartusy mają oczy od koloru miedzianego po ciemno pomarańczowy, a Twój o ile dobrze widzę ma zielone oczy. Zrób mu ładne zdjęcie z otwartymi oczkami i zdjęciem od boku może będzie łatwiej.
Jak czytam różnicę pomiędzy tymi dwoma rasami to różnią się tylko kształtem głowy i noskiem. Mi trudno określić Szczęściarza, ponieważ jest on chudy
. Może jak przytyje wyjdą mu pućki
i będzie o wiele łatwiej

Jak czytam różnicę pomiędzy tymi dwoma rasami to różnią się tylko kształtem głowy i noskiem. Mi trudno określić Szczęściarza, ponieważ jest on chudy
- Agnes
-
Snowshoe
Nasz ma takie żółtomiodowe czasem przechodzące delikatnie w zieleń. http://kot-koty.com/kartuski-chartreux/ Według tej strony bardzo dużo się pokrywa z naszym Szczęściarzem:asiunia0312 pisze:W sumie to niebieskie brytki i kartusy mają oczy od koloru miedzianego po ciemno pomarańczowy, a Twój o ile dobrze widzę ma zielone oczy. Zrób mu ładne zdjęcie z otwartymi oczkami i zdjęciem od boku może będzie łatwiej.
Jak czytam różnicę pomiędzy tymi dwoma rasami to różnią się tylko kształtem głowy i noskiem. Mi trudno określić Szczęściarza, ponieważ jest on chudy. Może jak przytyje wyjdą mu pućki
i będzie o wiele łatwiej
![]()
1. Lubi z nami przebywać. Miauczy bardzo rzadko i cicho, mruczy głośno i faktycznie tak, jakby szczebiotał.
2. Niezbyt lubi siedzieć na kolanach, bardzo rzadko się przytula.
3. Wygląda tak jakby cały czas się uśmiechał
4. Szybko się uczy i rozumie polecenia.
A co ma z brytyjczyka:
1. Lubi siedzieć w domu.
2. Jest raczej spokojny, fajtłapowaty jak ragdoll.
3. Nie bardzo lubi się bawić- nie gania za zabawkami, jedynie międli je w łapkach.
Dziękujemy bardzo:) Pozdrawiamy i przesyłamy kocie mruczanki na przywitanie.[/quote]Lumi pisze:i my witamy serdecznie na forum :-) przeczytałam historie futerka i przykro mi, że tak był wcześniej traktowany, jednak bardzo się ciesze, że trafił w odpowiednie ręce :-) i trzymam mocno kciuki za to, żeby relacje ze wszystkimi domownikami były jednakowo udane :-) głaski dla szczęściarza
- asiunia0312
Z miauczeniem może i masz rację,
"Niezbyt lubi siedzieć na kolanach, bardzo rzadko się przytula." To jest indywidualny charakter danego kota. Moja Misia nie śpi na kolanach w ogóle, przytula się jak ma na to ochotę.
"Szybko się uczy i rozumie polecenia. " brytki też się szybko uczą, wiedzą co wolno, a czego nie, ale czy zwracają na to uwagę to inna sprawa <mrgreen>
"Lubi siedzieć w domu. " Kot niewychodzący czuje się dobrze w domu, bo uważa że jest w nim bezpieczny.
"Jest raczej spokojny, fajtłapowaty jak ragdoll. " Koty w takim wieku są chyba z reguły spokojne, a brytki też są fajtłapy <mrgreen>
"Nie bardzo lubi się bawić- nie gania za zabawkami, jedynie międli je w łapkach." Może poprzedni właściciele się z nim nie bawili i nie wie co to zabawa. Poza tym ma już 5 latek, a czasami koty w takim wieku są leniwe i wolą spać niż latać za zabawką.
"Niezbyt lubi siedzieć na kolanach, bardzo rzadko się przytula." To jest indywidualny charakter danego kota. Moja Misia nie śpi na kolanach w ogóle, przytula się jak ma na to ochotę.
"Szybko się uczy i rozumie polecenia. " brytki też się szybko uczą, wiedzą co wolno, a czego nie, ale czy zwracają na to uwagę to inna sprawa <mrgreen>
"Lubi siedzieć w domu. " Kot niewychodzący czuje się dobrze w domu, bo uważa że jest w nim bezpieczny.
"Jest raczej spokojny, fajtłapowaty jak ragdoll. " Koty w takim wieku są chyba z reguły spokojne, a brytki też są fajtłapy <mrgreen>
"Nie bardzo lubi się bawić- nie gania za zabawkami, jedynie międli je w łapkach." Może poprzedni właściciele się z nim nie bawili i nie wie co to zabawa. Poza tym ma już 5 latek, a czasami koty w takim wieku są leniwe i wolą spać niż latać za zabawką.
- yamaha
- Genius Loci
Ja sie nic nie chcialam wtracac, bo taka za mnie strasznie "swieza" kociara, a poza tym Twoj kicius chudziutki strasznie jest (wiec moze to i brytyjczyk), ale powiem szczerze, ze jak zobaczylam pierwsze fotki, to mi sie zaraz o chartreux (= kartuskim) pomyslalo...Snowshoe pisze:Ponieważ rasa Szczęściarza nie jest ostatecznie przez nikogo potwierdzona, a wszystkich nas zastanawia wygląd jego głowy, zastanawiam się, czy nie jest to kot kartuski: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kot_kartuski
Tym bardziej, ze we Francji ich sporo (rasa bardzo popularna) i ze zanim brytki nas "uwiodly" to chcialam wlasnie chartreux....
A moze Szczesciarz to "mieszanka" jakas ?