Nasz pieszczoch brytyjczyk:)

Zapraszam do prezentacji Waszych kotów, wszelakiej maści, rasy i pochodzenia :)
Zablokowany
Snowshoe

Post autor: Snowshoe »

Margo- bardzo Ci dziękuję za pomoc i za namiary do psychologa. Jesteś kochana :)
Snowshoe

Ponieważ rasa Szczęściarza nie jest ostatecznie przez nikogo potwierdzona, a wszystkich nas zastanawia wygląd jego głowy, zastanawiam się, czy nie jest to kot kartuski: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kot_kartuski
Awatar użytkownika
asiunia0312

Post autor: asiunia0312 »

Moim zdaniem trzeba trochę poczekać aż kotuś wydobrzeje i przybierze trochę na wadze. Będzie na pewno łatwiej określić rasę ;-))
Możesz zerknąć na nosek Szczęściarza. Jak będzie miał wgłębienie to możliwe, że jest to brytyjski, a jak go nie ma to może kartuski :->
Snowshoe

Awatar użytkownika
asiunia0312

W sumie to niebieskie brytki i kartusy mają oczy od koloru miedzianego po ciemno pomarańczowy, a Twój o ile dobrze widzę ma zielone oczy. Zrób mu ładne zdjęcie z otwartymi oczkami i zdjęciem od boku może będzie łatwiej.

Jak czytam różnicę pomiędzy tymi dwoma rasami to różnią się tylko kształtem głowy i noskiem. Mi trudno określić Szczęściarza, ponieważ jest on chudy :-( . Może jak przytyje wyjdą mu pućki :-? i będzie o wiele łatwiej :kotek: :kotek:
Awatar użytkownika
Agnes

Post autor: Agnes »

i my witamy serdecznie na forum :-) przeczytałam historie futerka i przykro mi, że tak był wcześniej traktowany, jednak bardzo się ciesze, że trafił w odpowiednie ręce :-) i trzymam mocno kciuki za to, żeby relacje ze wszystkimi domownikami były jednakowo udane :-) głaski dla szczęściarza :kotek:
Snowshoe

asiunia0312 pisze:W sumie to niebieskie brytki i kartusy mają oczy od koloru miedzianego po ciemno pomarańczowy, a Twój o ile dobrze widzę ma zielone oczy. Zrób mu ładne zdjęcie z otwartymi oczkami i zdjęciem od boku może będzie łatwiej.

Jak czytam różnicę pomiędzy tymi dwoma rasami to różnią się tylko kształtem głowy i noskiem. Mi trudno określić Szczęściarza, ponieważ jest on chudy :-( . Może jak przytyje wyjdą mu pućki :-? i będzie o wiele łatwiej :kotek: :kotek:
Nasz ma takie żółtomiodowe czasem przechodzące delikatnie w zieleń. http://kot-koty.com/kartuski-chartreux/ Według tej strony bardzo dużo się pokrywa z naszym Szczęściarzem:
1. Lubi z nami przebywać. Miauczy bardzo rzadko i cicho, mruczy głośno i faktycznie tak, jakby szczebiotał.
2. Niezbyt lubi siedzieć na kolanach, bardzo rzadko się przytula.
3. Wygląda tak jakby cały czas się uśmiechał :)
4. Szybko się uczy i rozumie polecenia.

A co ma z brytyjczyka:
1. Lubi siedzieć w domu.
2. Jest raczej spokojny, fajtłapowaty jak ragdoll.
3. Nie bardzo lubi się bawić- nie gania za zabawkami, jedynie międli je w łapkach.

Lumi pisze:i my witamy serdecznie na forum :-) przeczytałam historie futerka i przykro mi, że tak był wcześniej traktowany, jednak bardzo się ciesze, że trafił w odpowiednie ręce :-) i trzymam mocno kciuki za to, żeby relacje ze wszystkimi domownikami były jednakowo udane :-) głaski dla szczęściarza :kotek:
Dziękujemy bardzo:) Pozdrawiamy i przesyłamy kocie mruczanki na przywitanie.[/quote]
Awatar użytkownika
asiunia0312

Z miauczeniem może i masz rację,

"Niezbyt lubi siedzieć na kolanach, bardzo rzadko się przytula." To jest indywidualny charakter danego kota. Moja Misia nie śpi na kolanach w ogóle, przytula się jak ma na to ochotę.

"Szybko się uczy i rozumie polecenia. " brytki też się szybko uczą, wiedzą co wolno, a czego nie, ale czy zwracają na to uwagę to inna sprawa <mrgreen>

"Lubi siedzieć w domu. " Kot niewychodzący czuje się dobrze w domu, bo uważa że jest w nim bezpieczny.

"Jest raczej spokojny, fajtłapowaty jak ragdoll. " Koty w takim wieku są chyba z reguły spokojne, a brytki też są fajtłapy <mrgreen>

"Nie bardzo lubi się bawić- nie gania za zabawkami, jedynie międli je w łapkach." Może poprzedni właściciele się z nim nie bawili i nie wie co to zabawa. Poza tym ma już 5 latek, a czasami koty w takim wieku są leniwe i wolą spać niż latać za zabawką. ;-))
Snowshoe

Kolejne fotki (ciężko sfotografować jego oczy, bo w salonie jest ciemno, a przy lampie zamyka oczka):

Szczęściarz też lubi to forum :
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

Snowshoe pisze:Ponieważ rasa Szczęściarza nie jest ostatecznie przez nikogo potwierdzona, a wszystkich nas zastanawia wygląd jego głowy, zastanawiam się, czy nie jest to kot kartuski: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kot_kartuski
Ja sie nic nie chcialam wtracac, bo taka za mnie strasznie "swieza" kociara, a poza tym Twoj kicius chudziutki strasznie jest (wiec moze to i brytyjczyk), ale powiem szczerze, ze jak zobaczylam pierwsze fotki, to mi sie zaraz o chartreux (= kartuskim) pomyslalo...
Tym bardziej, ze we Francji ich sporo (rasa bardzo popularna) i ze zanim brytki nas "uwiodly" to chcialam wlasnie chartreux....
A moze Szczesciarz to "mieszanka" jakas ? ;-))
Zablokowany